Ο παράς και ο φουκαράς

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Ο παράς και ο φουκαράς

Έτος: 1964

Διάρκεια: 90'

Είδος: Κωμωδία

Σκηνοθεσία: Κώστας Καραγιάννης (I)

Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος

Φωτογραφία: Δήμος Σακελλαρίου

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κατσαρός

Παραγωγός: Αντώνης Καρατζόπουλος

Ηθοποιοί: Κώστας Χατζηχρήστος (Κοσμάς) , Μάρθα Καραγιάννη , Βασίλης Αυλωνίτης , Γιάννης Βογιατζής (I) , Νίκος Φέρμας , Μπέτυ Μοσχονά , Έφη Οικονόμου , Τζόλυ Γαρμπή , Μάρθα Βούρτση , Πυθαγόρας , Γιώργος Βελέντζας , Γιώργος Φουρνιάδης , Γιάννης Μωραϊτης (I) , Μαρίκα Μαυροπούλου , Βιολέττα Σούλη , Βαγγέλης Παγιώτας , Άλκης Γιαννακάς , Αλίκη Βουγιουκλάκη (σύντομο πέρασμα) , Γιάννης Βογιατζής (II) (τραγούδι)

Περίληψη/Σχόλια: Ο Κοσμάς (Κώστας Χατζηχρήστος) μαθαίνει ότι η μητέρα του χρειάζεται να υποβληθεί άμεσα σε επέμβαση. Ζητάει τη βοήθεια ενός συγγενή του (Νίκος Φέρμας) για να καλύψει τα έξοδα. Ο ίδιος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, αφού προσπαθεί να μαζέψει χρήματα για να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του (Μάρθα Βούρτση). Ο συγγενής του δέχεται να πληρώσει αλλά ζητάει, ως αντάλλαγμα από τον Κοσμά, να παντρευτεί εικονικά την Ισπανίδα τραγουδίστρια (Μάρθα Καραγιάννη) του καμπαρέ που διευθύνει, προκειμένου αυτή να μείνει νόμιμα στην Ελλάδα. Ο γάμος γίνεται κοσμικό γεγονός και δημοσιοποιείται, δημιουργώντας στον Κοσμά πολλά προβλήματα και παρεξηγήσεις με την αρραβωνιαστικιά του. Τελικά, μια σειρά από ευτυχείς συγκυρίες θα ακυρώσουν τον ψεύτικο γάμο, την εγχείρηση της μητέρας του, και θα αφήσουν στον Κοσμά τα απαραίτητα χρήματα για να παντρευτεί και να ξεκινήσει τον έγγαμο βίο, με μεγαλύτερη οικονομική άνεση.

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 222.723 εισιτήρια. Ήρθε στην 17η θέση σε 92 ταινίες. Αξιοσημείωτη η ολίγων δευτερολέπτων εμφάνιση της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Το σενάριο βασίζεται στο θεατρικό έργο των Χρήστου Γιαννακόπουλου-Αλέκου Σακελλάριου "Τα Φώτα Του Φώτη" και είναι ριμέικ της παλαιότερης ταινίας του Αλέκου Σακελλάριου "Σάντα Τσικίτα". Ο Γιάννης Βογιατζής τραγουδά το τραγούδι του Γιώργου Κατσαρού "Άνθρωποι Άνθρωποι".

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr