Μονόγραμμα

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής εκπομπής: Μονόγραμμα

Έτος: 1982

Τηλεοπτική Εκπομπή

Είδος: Ενημερωτική

Κανάλι: ΥΕΝΕΔ

Ημέρα/ημέρες προβολής: Τρίτη

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 9 Μαρτίου 1982

Κύκλοι επεισοδίων: 31

Σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη , Χρίστος Ακρίδας , Kim Demon , Γιώργος Σγουράκης

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης

Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας

Παρουσιαστές: Γιώργος Σγουράκης , Ηρώ Σγουράκη

Καλεσμένοι: Γιώργος Αρβανίτης (II) , Μίμης Πλέσσας , Σπύρος Ορνεράκης , Κώστας Τσόκλης , Ηλίας Ανδριόπουλος , Ξένια Καλογεροπούλου , Γιώργης Γιατρομανωλάκης , Αγνή Μπάλτσα , Γιάννης Κακουλίδης , Γιώργος Παπαστεφάνου , Διονύσης Σαββόπουλος , Χρήστος Σαρακατσιάνος , Λεωνίδας Καβάκος , Κωνσταντίνος Τσουκαλάς , Γιάννης Σπανός , Γιάννης Ψυχοπαίδης , Κυπριανός Κατσαρής , Κώστας Βουτσάς , Ραλλού Μάνου , Πέτρος Θέμελης , Γιάννης Κουνέλλης , Ingemar Rhedin , Λουκάς Καρυτινός , Κική Δημουλά , Γιώργος Κοντογιώργης , Θανάσης Βαλτινός , Θόδωρος Παπαγιάννης , Θανάσης Σπυρόπουλος , Γιώργος Μιχαηλίδης (I) , Αντώνης Καλογιάννης (I) , Γιάννης Διακογιάννης

Επαναλήψεις: 2012 (ERT World)

Περιγραφή: «Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου η ιστορική εκπομπή της ΕΡΤ/ΝΕΤ το «Μονόγραμμα», το οποίο δημιουργούν ο Γιώργος και η Ηρώ Σγουράκη, με την αυτοβιογραφική καταγραφή (σε εικόνα και ήχο) των πιο σημαντικών προσώπων του πνευματικού, καλλιτεχνικού, πολιτιστικού και κοινωνικού χώρου της σύγχρονης Ελλάδας.

Τριάντα χρόνια συνεχούς παρουσίας στη δημόσια τηλεόραση, έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.

Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού - σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.

Ο τίτλος είναι από το ομότιτλο ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη (με τη σύμφωνη γνώμη του) και είναι απόλυτα καθοριστικός για το αντικείμενο που διαπραγματεύεται: Μονόγραμμα = Βιογραφία.

Το σήμα της σειράς είναι ακριβές αντίγραφο από τον σπάνιο σφραγιδόλιθο που υπάρχει στο Βρετανικό Μουσείο και χρονολογείται στον τέταρτο ως τον τρίτο αιώνα π.Χ. και είναι από καφετί αχάτη.

Τέσσερα γράμματα συνθέτουν και έχουν συνδυαστεί σε μονόγραμμα. Τα γράμματα αυτά είναι το Υ, Β, Ω και Ε. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πολύ σπάνιοι οι σφραγιδόλιθοι με συνδυασμούς γραμμάτων, όπως αυτός που έχει γίνει το χαρακτηριστικό σήμα της τηλεοπτικής σειράς.

Το χαρακτηριστικό μουσικό σήμα που συνοδεύει τον γραμμικό αρχικό σχηματισμό του σήματος με την σύνθεση των γραμμάτων του σφραγιδόλιθου, είναι δημιουργία του συνθέτη Βασίλη Δημητρίου.

Τα πρόσωπα που θα αυτοβιογραφηθούν σε αυτή την ενότητα είναι: ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Αρβανίτης, ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας, ο σκιτσογράφος Σπύρος Ορνεράκης, ο εικαστικός δημιουργός Κώστας Τσόκλης, ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος, η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου, ο καθηγητής κλασσικής ελληνικής Λογοτεχνίας Γιώργης Γιατρομανωλάκης, η διεθνώς καταξιωμένη μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα, ο συγγραφέας και στιχουργός Γιάννης Κακουλίδης, ο δημιουργός παραγωγός μουσικών εκπομπών και στιχουργός Γιώργος Παπαστεφάνου, ο συνθέτης Διονύσης Σαββόπουλος, ο ζωγράφος-γλύπτης-χαράκτης Χρήστος Σαρακατσιάνος, ο βιρτουόζος βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος, ο καθηγητής Κοινωνιολογίας Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο συνθέτης Γιάννης Σπανός, ο καθηγητής της ΑΣΚΤ ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης κ.ά.

Τις εκπομπές προλογίζει ο παραγωγός Γιώργος Σγουράκης και στο νέο κύκλο εκπομπών που θα παρουσιάζεται από την ΝΕΤ κάθε Πέμπτη στις 19:30 υπογράφουν σκηνοθετικά οι: Ηρώ Σγουράκη, Χρίστος Ακρίδας, Κιμ Ντίμον, διευθυντής φωτογραφίας: Στάθης Γκόβας και μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης

Στοιχεία/Trivia: ---- Λίστα επεισοδίων: (Η λίστα είναι υπό κατασκευή)

1986:

. "Μονόγραμμα: Διονύσης Φωτόπουλος (Α' μέρος)" (13/10/1986) (1η εκπομπή της σεζόν)

. "Μονόγραμμα: Διονύσης Φωτόπουλος (Β' μέρος)" (20/10/1986)

. "Μονόγραμμα: Κώστας Μουντάκης" (επανάληψη) (27/10/1986)

. "Μονόγραμμα: Χρήστος Καρράς" (3/11/1986)

. "Μονόγραμμα: Σπύρος Πλασκοβίτης" (10/11/1986)

(η λίστα επεισοδίων δεν έχει ολοκληρωθεί)Συζητήστε για την τηλεοπτική εκπομπή στο Retromaniax.gr