Λίνος Καρζής

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ημερομηνία Γέννησης:



Σειρές τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Κινηματογραφικές ταινίες τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Τηλεταινίες τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Βιντεοταινίες τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Θεατρικές παραστάσεις τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
Βάκχες (1950) 1950
Επτά επί Θήβας (1954) 1954


Τηλεπαιχνίδια τα οποία έχει σκηνοθετήσει:


Εκπομπές τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Επεισόδια σειρών μυθοπλασίας & εκπομπών τα οποία έχει σκηνοθετήσει:


Μεταγλωττισμένες παραγωγές τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Σχόλια: γεννήθηκε το 1894 στο πατρικό του σπίτι στην οδό Αισχύλου 29 στην Αθήνα. Πατέρας του ήταν ο Αθανάσιος Καρζής. Παντρεύτηκε το 1928 με την Άννα Λέκκα. Ο Γεώργιος Καρζής δημοσίευσε κι έγινε γνωστός με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Λίνος, το οποίο τόνιζε με περισπωμένη, αντί του βαπτιστικού του, Γεώργιος. Παρακολούθησε τα μαθήματα δημοτικού και δυμνασίου στο Βαρβάκειο. Σπούδασε στη "Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών", όμως διέκοψε την παρακολούθηση και το 1913 σπούδασε Νεώτερη Παγκόσμια Λογοτεχνία στο "Πανεπιστήμιο της Σορβόνης" στη Γαλλία. Τον ίδιο χρόνο από κοινού με τους λογοτέχνες Κλέωνα Παράσχο και Κώστα Τουρνάκη, αδελφό του Ιωάννη Τουρνάκη, οικονομολόγο-καθηγητή μετέπειτα συνεργάτη του Ιωάννη Μεταξά, καθώς και τον Αλέξανδρο Δελμούζο, ίδρυσαν και κυκλοφόρησαν από το Σεπτέμβριο του 1913 έως το Μάρτιο του 1914, επτά τεύχη του μηνιαίου περιοδικού "Ποιητική Έκδοση", με έδρα αρχικά την οδό Αισχύλου 29 και στη συνέχεια στην οδό Μαιζώνος 30. Υπηρέτησε στρατιωτική θητεία και συμμετείχε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά το τέλος του οποίου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη "Νομική Σχολή Αθηνών" κι αποφοίτησε, ενώ από το 1923 και για τα επόμενα τριάντα πέντε χρόνια έως το 1957, άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα. Το 1919 στην οδό Αισχύλου 29, εξέδωσε το δεκαπενθήμερο περιοδικό "Δελτίο" το οποίο, από τις 10 Μαΐου έως τις 10 Ιουλίου του ίδιου χρόνου, κυκλοφόρησε τέσσερα τεύχη, ενώ το 1920 έδωσε διάλεξη στο "Θέατρο Κοτοπούλη", στην οποία μίλησε για τον Περικλή Γιαννόπουλο, στην επέτειο των δέκα χρόνων από την ηρωική και διδακτική έξοδο του από τα εγκόσμια.

Πήρε μέρος ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο "Διεθνές Συνέδριο της Ειρήνης" που έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 1947, στην πολιτεία του Μέρυλαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο Καρζής ήταν καλεσμένος της οργανωτικής πιτροπής του συνεδρίου που έγινε υπό την αιγίδα του φιλανθρωπικού ιδρύματος "Brethren Service Center" και μίλησε με θέμα την "Παγκόσμια Ειρήνη".

Ανέβασε σε παγκόσμια πρώτη μεταφρασμένα αποσπάσματα από τις ραψωδίες "Ιλιάδα" και "Οδύσσεια" του Ομήρου, ενώ δική του παγκόσμια πρωτιά ήταν η σκηνοθεσία το 1939, του "Ίωνα" στο Ηρώδειο. Το 1945 ταξίδεψε στις Η.Π.Α. όπου παρέμεινε για δύο χρόνια και το 1947, μετά την επάνοδο του στην Ελλάδα, οργάνωσε το "Θερινό Πανηγύρι Διονύσου" στο "Κοίλον", τον υπαίθριο χώρο του Φιλοπάππου, με τις παραστάσεις "Φοίνισσες", "Ίωνας" και "Προμηθέας". Πρωτοπαρουσίασε στην Ελλάδα το έργο "Η Ντίαρντρι των Θλίψεων" του κλασσικού Ιρλανδού Τζον Μίλινγκτον Σινγκ, με το "Θυμελικό Θίασο" στο "Θέατρο Κοτοπούλη/Rex" τη θεατρική σεζόν 1950-1951. Το έργο παρουσιάστηκε σε μία μόνο παράσταση στις 28 Φεβρουαρίου 1951, για φιλανθρωπικούς σκοπούς με την Άννα Συνοδινού στον επώνυμο ρόλο. Το Σεπτέμβριο του 1951 παρουσίασε στο Ηρώδειο το έργο "Λυσιστράτη" με την Κυβέλη στον ομώνυμο ρόλο, ενώ το 1958 παρουσίασε την "Ανδρομάχη", άπαιχτη, ακόμη και στην αρχαιότητα, τραγωδία του Ευριπίδη και το 1959 διοργάνωσε το "Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος" στο Ηρώδειο.

Το 1963, συμμετείχε στην κίνηση για την Ελληνική πνευματική αναγέννηση που οργάνωσε, με δική του έμπνευση και πρωτοβουλία ο Μάνος Φαλτάιτς, κηρύσσοντάς το "Έτος Περικλή Γιαννόπουλου", σε συνεργασία με κορυφαίους εκπροσώπους της ελληνικής διανοήσεως, μεταξύ τους ο αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός Δημήτριος Πικιώνης, ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης, ο πρόεδρος του "Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών", ποιητής Νίκος Σταμπολής, ο κοινοτιστής Κωνσταντίνος Καραβίδας και άλλοι.

Trivia:

Συζητήστε για το/τη σκηνοθέτη "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr