Επτά επί Θήβας (1954)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έτος: 1954

Θεατρικός τίτλος: Επτά επί Θήβας

Είδος: Τραγωδία

Θέατρο: Αρχαίο Θέατρο Δελφών

Θίασος: Θυμελικός Θίασος Λίνου Καρζή

Πρεμιέρα: 18 Σεπτεμβρίου 1954

Περίοδοι παραστάσεων: 1954

Τόπος: Αθήνα

Σκηνοθεσία: Λίνος Καρζής

Ποίηση: Αισχύλος

Μετάφραση: Ιωάννης Γρυπάρης

Σκηνικά: Λέανδρος Τσιμένης

Κοστούμια: Λέανδρος Τσιμένης

Μουσική σύνθεση: Διονύσης Γιατράς

Ηθοποιοί: Θόδωρος Μορίδης (Ετεοκλής) , Τίτος Βανδής (κήρυξ-αγγελιοφόρος) , Λουκία Χεβά (Αντιγόνη) , Άννα Ρεμούνδου (Ισμήνη) , Μαλαίνα Ανουσάκη (κορυφαία) , Φοίβος Ταξιάρχης (κήρυξ-αγγελιοφόρος)

Χορογραφίες: Λίνος Καρζής

Συνεργάτες: Αλίκη Παπαρίζου


Σχόλια/Πλοκή: Ο Πολυνείκης και οι Αργείοι σύμμαχοι του είναι στρατοπεδευμένοι έξω από την Θήβα απ' όπου τον έδιωξε ο αδερφός του Ετεοκλής, μόνος βασιλιάς πλέον της πόλης. Καθώς ένας αγγελιαφόρος που είχε σταλεί σαν κατάσκοπος στο στρατόπεδο του Πολυνείκη περιγράφει στον Ετεοκλή έναν-έναν τους επτά αντιπάλους στρατηγούς και σε πια πύλη της Θήβας σχεδιάζεται να επιτεθεί. Ο Ετεοκλής μετά από κάθε περιγραφή στηλιτεύει τα σφάλματα του κάθε στρατηγού και προτάσσει απέναντί του έναν Θηβαίο στρατηγό για να τον αντιμετωπίσει στην επικείμενη μάχη. Στην έβδομη πύλη θα επιτεθεί ο Πολυνείκης και εκεί είναι και η θέση του Ετεοκλή. Όταν μετά το πέρας της μάχης ένα κήρυκας φέρνει στην Αντιγόνη και την Ισμήνη τα νέα για τη μοίρα των δυο αδερφών τους (Ετεοκλή και Πολυνίκη), η Αντιγόνη αποφασίζει να τραβήξει το δρόμο της, που θα τη φέρει και την ίδια αντιμέτωπη με την κατάρα της οικογένειά της.

Trivia: Άλλες παραστάσεις Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας και Αρχαίο Ωδείο Πατρών (δεν αναφέρονται ημερομηνίες). Στο Ωδείο Ηρώδη του Αττικού με πρεμιέρα 14 Ιουνίου 1955 με τον Φοίβο Ταξιάρχη στους ρόλους του Κήρυκα και του Αγγελιαφόρου (αντί του Τίτου Βανδή).

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr