Κερένια Κούκλα (1958)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Κερένια Κούκλα

Έτος: 1958

Πρεμιέρα: 1958

Διάρκεια: 75'

Είδος: Δραματική

Σκηνοθεσία: Μαυρίκιος Νόβακ

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Χρηστομάνος

Σενάριο: Μαυρίκιος Νόβακ

Φωτογραφία: Γιάννης Αθανασιάδης

Μουσική σύνθεση: Γιάννης Βέλλας

Εταιρία παραγωγής: Νόβακ Φιλμ

Ηθοποιοί: Δάφνη Σκούρα (Βιργινία Ρώτα) , Νίκος Καζής (I) (Νίκος) , Άννα Μαντζουράνη (Λιόλα) , Γιάννης Φέρμης , Φίλιος Φιλιππίδης , Ζωή Φυτούση , Θάνος Μαρτίνος , Τρίο Μπριλλάντε (μουσικό συγκρότημα (κιθάρες))

Περίληψη/Σχόλια: Η ταινία αναφέρεται στη μελοδραματική ιστορία της Βιργινίας, μιας αναιμικής νέας, ερωτευμένης με το ξυλογλύπτη σύζυγό της, η οποία επιπλέον δεν μπορεί να αποκτήσει παιδιά. Κάποια στιγμή αποβάλλει και η κλονισμένη υγεία της απαιτεί παρακολούθηση και φροντίδα. Μια ξαδέλφη της, η Λιόλια, έρχεται από το χωριό κι αναλαμβάνει να την προσέχει. Ανάμεσα στη νεαρή κοπέλα και τον άντρα της άρρωστης δημιουργείται μια έντονη ερωτική σχέση.

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1958-1959 και έκοψε 15.843 εισιτήρια. Ήρθε στην 25η θέση σε 51 ταινίες.

Δεύτερη απόπειρα μεταφοράς στη Μεγάλη Οθόνη (η πρώτη το 1916) ενός από τα πρώτα αθηναϊκά μυθιστορήματα, που αναβιώνει την ατμόσφαιρα της Αθήνας του 1890. Παρ' όλα αυτά, η μεγάλη αγάπη της για τον ξυλογλύπτη άνδρα της, Νίκο, που τη βλέπει να σιγοσβήνει και ο έρωτας του τελευταίου για την όλο ζωντάνια, χωριατοπούλα εξαδέλφη της, Λιόλα, με φόντο την παλιά Αθήνα, δεν συγκίνησαν ούτε το κοινό, ούτε τους κριτικούς κινηματογράφου:

"Το αισθηματικό αυτό δραματάκι θα ήταν πολύ καλό για την εποχή του, αλλά για τη σημερινή εχρειάζετο κάποια διασκευή για να πλησιάζη στη σύγχρονη νοοτροπία." ("Κινηματογραφικός Αστήρ", τεύχος #838, 14 Ιανουαρίου 1959).

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr