Καταδρομή στο Αιγαίον

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Καταδρομή στο Αιγαίον a.k.a. Καταδρομή

Έτος: 1946

Πρεμιέρα: 28 Απριλίου 1946

Διάρκεια: 70'

Είδος: Πολεμική

Σκηνοθεσία: Μ. Καραγάτσης

Σενάριο: Μ. Καραγάτσης

Φωτογραφία: Γιάννης Δριμαρόπουλος

Μουσική σύνθεση: Μενέλαος Παλλάντιος

Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Μουραμπάς

Παραγωγός: Ηλίας Περγαντής

Ηθοποιοί: Λάμπρος Κωνσταντάρας (I) , Ζινέτ Λακάζ , Ελένη Χατζηαργύρη , Μάνος Κατράκης , Γιάννης Αποστολίδης (I) , Χριστόφορος Νέζερ (II) , Γιώργος Φούντας , Φραγκούλης Φραγκούλης , Μιχάλης Νικολόπουλος , Κώστας Παππάς (I) , Λευτέρης Τρακάδας , Κώστας Στράντζαλης , Τ. Μπουρούνης , Χ. Σοφοκλέους

Περίληψη/Σχόλια: Ο λοχαγός Αλέξης Κομνηνός καταφέρνει να διαφύγει απ’ τους Γερμανούς, και με τη βοήθεια του ηγούμενου Συνέσιου φτάνει στο αρχηγείο Μέσης Ανατολής στο Κάιρο. Αναλαμβάνει τα καθήκοντά του και συνδέεται με την όμορφη Μαρία, απ' την οποία δεν αποκρύπτει ότι είναι παντρεμένος. Στο μεταξύ, η γυναίκα του Άννα και ο Συνέσιος συλλαμβάνονται από τους Γερμανούς με την κατηγορία πως μετέδωσαν στο Κάιρο την πληροφορία για τον απόπλου μιας γερμανικής νηοπομπής. Ο Κομνηνός, μαζί με μια ομάδα κομάντος, αποβιβάζονται στην κατεχόμενη Ελλάδα και ελευθερώνουν τους φυλακισμένους πατριώτες –εκτός από τον Συνέσιο που έχει ήδη εκτελεστεί. Ενώ όμως προσπαθούν να διαφύγουν, η Άννα τραυματίζεται θανάσιμα. Μετά το τέλος του πολέμου, ο Κομνηνός ζητάει συγγνώμη από τον κυβερνήτη Ραΐδη τον οποίο είχε θεωρήσει εραστή της γυναίκας του, και μαζί με τη Μαρία, επισκέπτονται τον τάφο της Άννας.

Στοιχεία/Trivia: Πρώτη ταινία της εταιρίας παραγωγής που δημιούργησε ο Ηλίας Περγαντής και μοναδική κινηματογραφική δουλειά ενός σημαντικού συγγραφέα (του Δημήτρη Ροδόπουλου, με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Μ. Καραγάτσης).

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr