Βασιλική (1997)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Βασιλική (1997)

Έτος: 1997

Διάρκεια: 124'

Είδος: Αισθηματική

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Σερντάρης

Σενάριο: Βαγγέλης Σερντάρης

Φωτογραφία: Άγγελος Βισκαδουράκης

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Τσαγκάρης

Παραγωγός: Βαγγέλης Σερντάρης

Εταιρία παραγωγής: Παραλάξ Ε.Π.Ε. , Media Studios , Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) , Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Ηθοποιοί: Ταμίλα Κουλίεβα (Βασιλική) , Πασχάλης Τσαρούχας (Λεωνίδας Λουφάκος) , Βασίλης Παπανίκας (Γιάγκος Χρυσομόγλου) , Βίβιαν Κοντομάρη (Σμαράγδα) , Νίκος Κατής (δάσκαλος) , Μιχάλης Ιατρόπουλος (Γαρέφης) , Χάρης Γρηγορόπουλος (Χρήστος Κουμενίδης) , Αντώνης Αντωνίου (I) (ταξίαρχος) , Χρήστος Σπανός (Ζαχαρίας Λουφάκος) , Μαρία Καντιφέ (χήρα καφενείου) , Γιάννης Κατσάμπας (υπομοίραρχος) , Μάκης Αρβανιτάκης (ανθυπομοίραρχος) , Μιχάλης Θεοδώρου (υπενωματάρχης) , Γιώργος Καλατζής (μυστικός ασφαλείας) , Χάρης Νάζος (γραμματέας)

Περίληψη/Σχόλια: Ορεινή Ήπειρος, σωτήριον έτος 1949, λίγο μετά την ήττα του Δ.Σ.Ε. (Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας) στο Γράμμο και το Βίτσι. Ο ενωμοτάρχης της περιοχής συλλαμβάνει τη Βασιλική, επειδή μετέφερε τρόφιμα στον αντάρτη άνδρα της. Συγκλονισμένος και γοητευμένος από την ομορφιά της, δεν αντιστέκεται στον πειρασμό και την βιάζει. Λίγο αργότερα φεύγει με μετάθεση για το Βόλο, αλλά επιστρέφει και πάλι για τη Βασιλική. Της ζητάει να τον ακολουθήσει, βεβαιώνοντάς την μάλιστα ότι ο άνδρας της έχει πεθάνει. Ο τόσο δυνατός έρωτάς του για μια γυναίκα αντιφρονούντος κομμουνιστή γίνεται αιτία να αποταχθεί απ’ τη χωροφυλακή κι έτσι αναγκάζεται να καταφύγει στην Ξάνθη. Παντρεύεται τη Βασιλική και προσπαθεί να βρει χρυσάφι στο Όρος Παγγαίο. Όμως τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν. Μετά το θάνατο του συνεταίρου του σε ατύχημα και την άρνηση των ομοϊδεατών του να τον βοηθήσουν να ανοίξει ορυχείο, αναγκάζεται να ζητήσει τη βοήθεια ενός καπνέμπορα, ανθρώπου με δεσπόζουσα κοινωνική θέση στην περιοχή. Όταν ο τελευταίος –ο οποίος στο μεταξύ έχει κάνει ερωμένη του τη Σμαράγδα, την κουνιάδα του Λεωνίδα– τον προδίδει, ο Λεωνίδας τον σκοτώνει, υπογράφοντας έτσι και τη δική του οριστική καταδίκη. Η Βασιλική και η αδελφή της παίρνουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους και επιστρέφουν στο χωριό τους.

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1997-1998 και έκοψε 80.000 εισιτήρια πανελλαδικά. Ήρθε στην 4η θέση σε 14 ταινίες.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr