Το ποτάμι (1960)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Το ποτάμι (1960)

Έτος: 1960

Διάρκεια: 110'

Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος

Σενάριο: Αντώνης Σαμαράκης , Ιάκωβος Καμπανέλλης , Νότης Περγιάλης , Νίκος Κούνδουρος

Φωτογραφία: Giovanni Varriano

Μουσική σύνθεση: Μάνος Χατζιδάκις

Παραγωγός: Nick Justin , Chelly Wilson , Daniel Bourla

Εταιρία παραγωγής: Φίνος Φιλμ , Justin Wilson Production

Ηθοποιοί: Τίτος Βανδής , Ανέστης Βλάχος , Γιώργος Εμιρζάς , Τάκης Εμμανουήλ , Ντίνα Τριάντη , Βαγγέλης Ιωαννίδης , Νότης Περγιάλης , Ντέπη Μαρτίνη , Χριστόφορος Ζήκας , Σπύρος Παππάς (I) , Γιώργος Φουρνιάδης , Δημήτρης Γαλανάκης (I) , Χρήστος Βασιλαράκος

Περίληψη/Σχόλια: Ένα ποτάμι, συμβολικό όριο που χωρίζει τη ζωή από το θάνατο, τη φθορά της καθημερινότητας από το όνειρο, έλκει σαν μαγνήτης τους ανθρώπους και τους καλεί να κάνουν την υπέρβασή τους. Τρεις χωρικοί κλέβουν ένα σταυρό από κάποιο μοναστήρι, αλλά η απληστία θα τους οδηγήσει στο θάνατο και το ποτάμι θα παρασύρει στη θάλασσα την ανομία τους. Ένας Έλληνας συνοριοφύλακας θα πληρώσει με τη ζωή του το δισταγμό του και θα πέσει νεκρός από τα πυρά της εχθρικής απέναντι πλευράς. Ένα ζευγάρι ερωτευμένων που κλέφτηκαν παράνομα θα πέσει σε ναρκοπέδιο κοντά στο ποτάμι και η δοκιμασία αυτή θα οδηγήσει στην αποδοχή της σχέσης τους από τους δικούς τους. Τέλος, ένα μικρό κοριτσάκι που το έσκασε από μια διαλυμένη οικογένεια, θα δεχτεί την προστασία από ένα συνομήλικό της βοσκό. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μια μεγάλη φιλία, δώρο της φύσης και της υπέρβασης του ορίου.

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία είναι Ελληνοαμερικανικής παραγωγής.Η ταινία κυκλοφόρησε σε δύο διαφορετικές εκδοχές.Στο μοντάζ του σκηνοθέτη(μοντέρ Ντίνος Κατσουρίδης) οι ιστορίες εξελίσσονται παράλληλα και μπλέκονται η μια μέσα στην άλλη.Στο μοντάζ της παραγωγού εταιρίας(μοντέρ Γιάννης Πετρόπουλος)οι ιστορίες είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr