Τα αρραβωνιάσματα (1983)

Από retroDB
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Τα αρραβωνιάσματα a.k.a. The betrothal

Έτος: 1983

Τηλεοπτική Σειρά

Κανάλι: ΕΡΤ

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 7 Ιουλίου 1983

Ημέρα προβολής: Πέμπτη

Κύκλοι επεισοδίων: 1

Αριθμός επεισοδίων: 6

Διάρκεια επεισοδίου: 45'

Είδος: Κοινωνική

Σκηνοθεσία: Κώστας Καραγιάννης (I)

Συγγραφέας: Δημήτρης Μπόγρης

Σενάριο: Διονύσης Τζεφρώνης

Μουσική σύνθεση: Νίκος Σκαλκώτας

Φωτογραφία: Βασίλης Βασιλειάδης (ΙΙ)

Σκηνικά: Πέτρος Καπουράλης

Ηθοποιοί: Κώστας Χαλκιάς (Δημητρός) , Φοίβος Ταξιάρχης (Λεμπέσης) , Σπύρος Κωνσταντόπουλος (Ρούπης) , Γκέλυ Μαυροπούλου (Λεμπέσαινα) , Έφη Κοσμά (Τσεβή) , Σόνια Χαλκιά (Λενιώ) , Μαρία Ζαφειράκη (Μαντούβαινα) , Μαρούλα Ρώτα , Γκάρυ Βοσκοπούλου , Γιάννης Ευδαίμων , Αθηνόδωρος Προύσαλης (Περδικάρης) , Νίνα Παπαζαφειροπούλου , Ανθή Γούναρη , Πάνος Κορκοτάς , Αντώνης Πρέκας , Χάρης Εμμανουήλ , Άλκης Ζερβός , Βούλα Βεργίνη , Μιχάλης Δεσύλλας , Τόλης Πολάτος , Κώστας Ντάγκας , Βαγγέλης Μελής , Γιάννης Χειμωνίδης , Γιώργος Ματαράγκας , Ευδοξία Πετζάκη , Γιώργος Μαρκόπουλος (βιολιστής)

Περίληψη: Στη Σαλαμίνα στα 1924 γίνονται τ' αρραβωνιάσματα της Μαριορής, της θυγατέρας του Λεμπέση και της Λεμονιάς, και ενός νέου του χωριού, του Λευτέρη. Οι δυναμίτες που εκρήγνυνται παύουν την εύθυμη ατμόσφαιρα της γιορτής και θυμίζουν ότι οι δυναμίτες που χρησιμοποιούν οι ψαράδες του χωριού τραυματίζουν θανάσιμα. Ο αστυνόμος καλεί τους κατοίκους του χωριού να καταγγέλλουν στις αρχές εκείνον που χρησιμοποιεί δυναμίτες. Ο Ρούπης, ο πλούσιος γαιοκτήμονας του χωριού, ζητάει από τον Καπετάν Βαγγέλη Λεμπέση να του πουλήσει ένα χωράφι, αφού προηγουμένως είχε ζητήσει από το δικηγόρο Κλακάνη να επιληφθεί του θέματος, αλλά ο Λεμπέσης αρνείται πεισματικά. Εν τω μεταξύ αναπτύσσεται ένα ειδύλλιο μεταξύ της θυγατέρας του Ρούπη, Λενιώς, και του αποφασισμένου να ζήσει στο νησί δικηγόρου. Ο Μηνάς κλέβει από τη βάρκα του Δημητρού τους κρυμμένους δυναμίτες, ο Λεμπέσης το ανακαλύπτει, τους κρύβουν, οι αστυνομικοί που κάνουν έρευνα και στο σπίτι του Λεμπέση δεν τους βρίσκουν... Μόνιμο μοτίβο, ο βιολιστής γέρος ναυτικός.

Επαναλήψεις: 1985 (SBS0/28) , 1990 (ΕΤ1) , 1990 (ΕΤ3) , 1991 (ΕΤ1)

Trivia: Η σειρά προβλήθηκε το 1985 στην Αυστραλία από το Network 0-28/SBS με Αγγλικούς υπότιτλους με τον τίτλο "The betrothal".

Η σειρά σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ.

Συζητήστε για την τηλεοπτική σειρά στο Retromaniax.gr