Εξιλέωση

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Εξιλέωση a.k.a Εξιλέωσις

Έτος: 1965

Διάρκεια: 90'

Είδος: Δραματική

Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Κωστελέτος

Σενάριο: Γιώργος Ολύμπιος

Φωτογραφία: Νίκος Μήλας (I) , Γρηγόρης Δανάλης

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Ζαμπέτας , Δημήτρης Γκούτης

Παραγωγός: Διονύσης Κουρουνιώτης

Εταιρία παραγωγής: Άττικα Φιλμ

Ηθοποιοί: Μάρθα Βούρτση , Γιώργος Καμπανέλλης , Διονύσης Παπαγιαννόπουλος , Μαλαίνα Ανουσάκη , Περικλής Χριστοφορίδης , Νάσος Κεδράκας , Κία Μπόζου , Γιώργος Λουκάκης , Γιώργος Ολύμπιος , Τάσος Γιαννόπουλος (I) , Ρένα Κρέστα , Σπύρος Πάντζας (I) , Δ. Λαχανάς , Γεράσιμος Μαρόλιας , Αμαλία Λαχανά , Σπύρος Ζαγοραίος (τραγούδι) , Ζωή Ζαγοραίου (τραγούδι) , Πάνος Τζανετής (τραγούδι) , Βίκυ Μοσχολιού (τραγούδι) , Δούκισσα (τραγούδι) , Γρηγόρης Μπιθικώτσης (I) (τραγούδι) , Βούλα Γκίκα (τραγούδι)

Περίληψη/Σχόλια: Ο Πάνος, γιος ενός πλούσιου και σκληρού βιομήχανου, είναι ερωτευμένος με μια φτωχή κοπέλα, την Ελένη, αλλά ο πατέρας του θέλει να τον παντρέψει με την κόρη ενός παιδικού φίλου και συνεργάτη του. Ο Πάνος αρνείται να πάρει μια κοπέλα την οποία δεν αγαπά κι ο πατέρας του, ο οποίος πιστεύει ότι ο νεαρός δεν είναι πραγματικό παιδί του, μετέρχεται πλήθος τεχνασμάτων για να τους χωρίσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Όταν ο Πάνος και η Ελένη παντρεύονται, ο βιομήχανος συνεχίζει να τους καταδιώκει, συγκρουόμενος ακόμα και με τη γυναίκα του, η οποία αναγκάζεται να τον εγκαταλείψει. Η επιστροφή όμως ενός παλιού φίλου του, τον οποίο θεωρούσε φυσικό πατέρα του γιου του, τον κάνει να καταλάβει το λάθος του. Η καρδιά του σιγά-σιγά μαλακώνει, και στη συνέχεια γίνεται ένας ευτυχισμένος παππούς, δίπλα στους ανθρώπους του, οι οποίοι τον συγχωρούν για όσα υπέφεραν εξαιτίας του.

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1964-1965 και έκοψε 126.058 εισιτήρια. Ήρθε στην 46η θέση σε 93 ταινίες. Η Βίκυ Μοσχολιού ερμηνεύει το τραγούδι "Τα δάκρυα" σε στίχους Γιάννη Παπανικολόπουλου και μουσική Γιώργου Ζαμπέτα. Ο Πάνος Τζανετής ερμηνεύει το τραγούδι "Τι σου 'κανα και μ' εγκατέλειψες" σε στίχους Κώστα Μάνεση και μουσική Γιώργου Ζαμπέτα. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και η Βούλα Γκίκα ερμηνεύεουν το τραγούδι "Σπασμένα Τριαντάφυλλα" σε στίχους Κώστα Σιμόπουλου και μουσική Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr