Όρνιθες (2020)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έτος: 2020

Θεατρικός τίτλος:

Είδος: Κωμωδία

Θέατρο: Θέατρο Δάσους

Θίασος: Κ.Θ.Β.Ε.

Πρεμιέρα: 22 Ιουλίου 2020

Περίοδοι παραστάσεων: Καλοκαίρι 2020

Τόπος: Θεσσαλονίκη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρήγας

Ποίηση: Αριστοφάνης

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης

Σκηνικά: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Κοστούμια: Δέσποινα Ντάνη

Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Χριστιανάκης

Ηθοποιοί: Ταξιάρχης Χάνος (Πεισθέταιρος) , Χρήστος Στέργιογλου (Έποπας) , Γιάννης Σαμψαλάκης (Ευελπίδης) , Ελευθερία Αγγελίτσα (Τριβαλλός) , Λίλα Βλαχοπούλου (υπηρέτης Έποπα) , Ιωάννα Δεμερτζίδου (Κήρυκας/πουλί από το παρελθόν) , Δημήτρης Διακοσάββας (Κινησίας) , Αριστοτέλης Ζαχαράκης (επιθεωρητής/ψευδομάρτυρας) , Χριστίνα Ζαχάρωφ (ψευδομάρτυρας/δούλος) , Στεφανία Ζώρα (Αγγελιοφόρος Β') , Ήριννα Κεραμίδα (ψευδομάρτυρας/δούλος) , Μαριάννα Κιμούλη (Κήρυκας) , Γιώργος Κολοβός (Προμηθέας) , Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη (Κήρυκας) , Μάρα Μαλγαρινού (Κήρυκας/πουλί Δερβίσης) , Τατιάνα Μελίδου (ψευδομάρτυρας/Βασιλεία) , Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Κήρυκας) , Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Ίρις) , Βασίλης Παπαδόπουλος (IV) ((Μέτων/ψευδομάρτυρας) , Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Ηρακλής) , Θανάσης Ραφτόπουλος (Μέτων/ψευδομάρτυρας) , Θανάσης Ρέστας (Αγγελιοφόρος Α'/Ποσειδών) , Περικλής Σιούντας (Συνταγματολόγος/ψευδομάρτυρας) , Κατερίνα Σισίννι (Αγγελιοφόρος) , Βασίλης Σπυρόπουλος (III) (Ιερέας) , Γιάννης Τσεμπερλίδης (Ποιητής) , Ιώβη Φραγκάτου (Χρησμολόγος)

Χορογραφίες: Δημήτρης Σωτηρίου


Σχόλια/Πλοκή: Ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης απηυδισμένοι από τη διαφθορά σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, στην οποία έχει περιέλθει η πόλη, φεύγουν για να βρουν τον Τηρέα, τώρα πια Έποπα, κάποτε άνθρωπο, τώρα πια τσαλαπετεινό, για να μάθουν από αυτόν και τα άλλα πουλιά -που πετούν ψηλά και ίσως γνωρίζουν- αν υπάρχει κάποιος τόπος ειρηνικός να πάνε να ζήσουν εκεί. Εκείνος δεν γνωρίζει, και τότε ο Πεισθέταιρος του προτείνει να ιδρύσουν από κοινού μια νέα Πολιτεία -μεταξύ ουρανού και γης- που θα εξουσιάζει ταυτόχρονα θεούς και ανθρώπους και όπου τα πουλιά θα έχουν τη θέση που τους αναλογεί. Πριν ακόμα, καλά- καλά, χτιστεί η νέα Πολιτεία, η φήμη της εξαπλώνεται, γίνεται μόδα ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά αυτό αναστατώνει τους θεούς. Επισκέπτες από γη και ουρανό πάνε κι έρχονται και όλοι προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη από την ίδρυσή της. Ο Πεισθέταιρος συνδιαλέγεται με Θεούς και ανθρώπους, συνάπτει ή απορρίπτει συμμαχίες, επιβάλλει τους δικούς του κανόνες, ακόμα και με τη βία, πάντα στο όνομα της Δημοκρατίας, παντρεύεται τη κόρη του Δία και ανακηρύσσεται παντοκράτορας.

Ο Αριστοφάνης έγραψε τους "Όρνιθες" το 414 π.Χ., στα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου και μέσα από το έργο του ασκεί οξύτατη κριτική στην Αθηναϊκή δημοκρατία και στον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί της. Αν και η σάτιρα συνδέεται άμεσα με τον τόπο και τον χρόνο γραφής, η ευρηματική μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη, κατορθώνει να μεταφέρει το κείμενο στο σήμερα και να το αποδώσει μέσα από έναν λόγο τολμηρό και επικαιρο.

Trivia: Η παράσταση ανέβηκε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2020 , στις 7, 8 & 9 Αυγούστου 2020.

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση "Όρνιθες (2020)" στο Retromaniax.gr