Το τάβλι (2011)

Από retroDB
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έτος: 2011

Θεατρικός τίτλος: Το τάβλι

Είδος: Κοινωνική

Θέατρο: Αυλή Αριστοφάνους 34Β & Σαρρή

Πρεμιέρα: Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Περίοδοι παραστάσεων: 2011

Τόπος: Ψυρρή, Αθήνα

Σκηνοθεσία: Νίκος Ορφανός , Κώστας Κάππας

Συγγραφέας: Δημήτρης Κεχαΐδης

Σκηνικά: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Κοστούμια:

Ηθοποιοί: Νίκος Ορφανός (Φώντας) , Κώστας Κάππας (Κόλλιας)


Σχόλια/Πλοκή: «Το Τάβλι» είναι μια γνήσια λαϊκή κωμωδία, μια σάτιρα της νεοελληνικής νοοτροπίας, με εκπληκτικούς διαλόγους, απίστευτα επίκαιρη, 40 περίπου χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα. Ο Φώντας και ο Κόλλιας στις αρχές δεκαετίας του ’70, στην αυλή του σπιτιού τους, ένα αυγουστιάτικο απόγευμα. Ο Φώντας είναι ταβλαδόρος. Ο Κόλλιας λαχειοπώλης. Μέσα σε ένα απόγευμα θα στήσουν την κομπίνα του αιώνα, προκειμένου να βγουν και αυτοί επιχειρηματίες στην κοινωνία, να πιάσουν την καλή, όπως λένε. Η κομπίνα στήνεται, τινάζεται στον αέρα, ξαναστήνεται και οι ήρωες παλεύουν με το παρελθόν, το άχαρο παρόν τους και το ελπιδοφόρο μέλλον. Μια κωμωδία χαρακτήρων, από τις ωραιότερες του νεοελληνικού Θεάτρου.

Trivia: Το κλασικό αυτό έργο της νεοελληνικής δραματουργίας, που πρωτοανέβασε στο Θέατρο Τέχνης ο Κάρολος Κουν, μεσούσης της δικτατορίας, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, αναβιώνει με μια πρωτοτυπία: η παράσταση στήνεται σε μία παραδοσιακή αυλή, όπως ακριβώς και ο τόπος στον οποίο διαδραματίζεται. Το έργο λαμβάνει χώρα στην αυλή ενός σπιτιού στο Θησείο.

Το έργο πρωτοξεκίνησε τον Ιούλιο του 2011, περιόδευσε στη συνέχεια σε επιλεγμένους χώρους-αυλές, παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια, ξενώνες, προαύλια σχολείων, κλπ. Η παράσταση, μέσα σ’ έναν χρόνο, ταξίδεψε σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα και ξαναγύρισε για μια σειρά περιορισμένων εμφανίσεων στον ιστορικό κινηματογράφο της Αθήνας "Τριανόν" και παράλληλα συνέχισε τις εξορμήσεις του στην επαρχία. Ξαναπαίχτηκε από 10 Ιανουαρίου έως 20 Ιουλίου στου Ψυρρή.

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr