Το Σπίτι με το Φοίνικα

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Το Σπίτι με τον Φοίνικα

Έτος: 1970

Τηλεοπτική Σειρά

Είδος: Κοινωνική

Κανάλι: ΥΕΝΕΔ

Ημέρα/ημέρες προβολής: Πέμπτη

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 2 Απριλίου 1970

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 2 Ιουλίου 1970

Κύκλοι επεισοδίων: 1

Αριθμός επεισοδίων: 13

Διάρκεια επεισοδίου: 30'

Έγχρωμη: Όχι

Μορφή εγγραφής ταινίας: Φιλμ

Παραγωγός: Κώστας Σισμάνης

Σκηνοθεσία: Ιάσων Γιαννουλάκης , Θόδωρος Αδαμόπουλος

Σενάριο: Κική Σεγδίτσα

Μουσική σύνθεση: Ζακ Μεναχέμ

Φωτογραφία: Νίκος Αδαμόπουλος

Ηθοποιοί: Κώστας Καρράς (δημοσιογράφος) , Έρρικα Μπρόγερ (σεναριογράφος) , Γιάννης Μιχαλόπουλος , Ανδρέας Φιλιππίδης (I) , Κατερίνα Γιουλάκη , Μανώλης Δεστούνης , Τάκης Μηλιάδης , Σάσα Καζέλη , Γιώτα Σοϊμοίρη , Ελένη Κριτή , Χάρις Λουκέα , Χρήστος Μάντζαρης , Δέσποινα Νικολαΐδου , Γιώργος Μοσχίδης , Αλέκα Μαβίλη


Περίληψη/Σχόλια: Μια βραβευμένη σεναριογράφος (Έρρικα Μπρόγερ) επιστρέφει στην Ελλάδα, έπειτα από πολλά χρόνια απουσίας και επιτυχημένης καριέρας στο εξωτερικό. Αγοράζει μια βίλα στην Κηφισιά με έναν φοίνικα στην αυλή και ζει μαζί με ένα μικρό παιδί μακριά από τον κόσμο, αποφεύγοντας τη δημοσιότητα και τις συνεντεύξεις. Ένας δημοσιογράφος (Κώστας Καρράς), ο οποίος είναι γοητευμένος από την ομορφιά της και το συγγραφικό της ταλέντο, επιδιώκει να της πάρει συνέντευξη, αλλά αυτή τον αποφεύγει. Όταν δεν τα καταφέρνει, αναθέτει σε έναν ντετέκτιβ να την παρακολουθήσει. Τα στοιχεία που συλλέγει ο ντετέκτιβ οδηγούν τον δημοσιογράφο στο συμπέρασμα ότι η επιτυχημένη και πλούσια σεναριογράφος είναι ένας παλιός του έρωτας, μία άσχημη (τότε) κοπέλα, την οποία εκείνος, ύστερα από μία βραδιά έρωτα, είχε διώξει με το χειρότερο τρόπο από κοντά του. Αντιλαμβάνεται επίσης ότι το μικρό αγόρι είναι δικό του. Στο τέλος, ο έρωτας επιστρέφει και όλοι μαζί ζουν ευτυχισμένοι στο σπίτι με τον φοίνικα.

Trivia: "Το σπίτι με τον φοίνικα" ήταν η πρώτη Ελληνική τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε στην Ελληνική τηλεόραση (ΥΕΝΕΔ, Πέμπτη 2 Απριλίου 1970 στις 22:30). Η σειρά αποφασίστηκε να ξεκινήσει από το στέλεχος της ΥΕΝΕΔ Κώστα Σισμάνη, με την προτροπή της Ιταλικής εταιρείας τηλεοράσεων "Urania", η οποία ήταν και η χορηγός εταιρεία ενισχύοντας οικονομικά την προσπάθεια, στα πρότυπα των αντίστοιχων Αμερικανικών σήριαλ.
- Η σειρά παρουσιάστηκε ως "το πρώτον τηλεοπτικόν θέατρον συνεχείας εις την Ελλάδα" και στα τηλεοπτικά προγράμματα αναγραφόταν τις πρώτες εβδομάδες ως "Ελληνικόν θέατρον συνεχείας" πριν γραφτεί ως "Το σπίτι με τον φοίνικα" για πρώτη φορά στο πρόγραμμα στις 11 Ιουνίου 1970. Η σειρά προβαλλόταν κάθε Πέμπτη βράδυ στις 22:30 από την ΥΕΝΕΔ.
- "Το σπίτι με τον φοίνικα" δε γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία από το τηλεοπτικό κοινό, παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη Ελληνική σειρά που βγήκε στον αέρα και παρά τους πολύ γνωστούς ηθοποιούς που πρωταγωνιστούσαν. Το σήριαλ ολοκληρώθηκε εσπευσμένα στα 13 επεισόδια (Πέμπτη 2 Ιουλίου 1970), καθώς αποτέλεσε οικονομική αποτυχία (σύμφωνα με τη Ρένα Θεολογίδου στην εκπομπή "Το Σήριαλ των Σήριαλ" (1991)).
- Σύμφωνα με την Κική Σεγδίτσα στην εκπομπή "Το Σήριαλ των Σήριαλ", το σπίτι με τον φοίνικα ήταν μία βίλα με ένα φοίνικα στην Κηφισιά.

Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη.

Η σειρά δεν σώζεται στο Αρχείο του σταθμού.

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr