Τα πατατάκια

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Τα πατατάκια

Έτος: 1979

Είδος:

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 9 Απριλίου 1979

Τηλεοπτική περίοδος:

Διάρκεια: 136'

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μεσσάλας , Χρήστος Ράλλης

Συγγραφέας: Arnold Wesker

Σενάριο: Ελπίδα Μπραουδάκη (μετάφραση κειμένου)

Μουσική σύνθεση: Βασίλης Τενίδης

Ηθοποιοί: Ιάκωβος Ψαρράς , Τάσος Αργυρός , Φώτης Γκαβέρας , Νίκος Δαφνής , Θάνος Καληώρας , Πέτρος Κυρίμης , Γιώργος Μεσσάλας , Γιώργος Παρτσαλάκης , Γιώργος Πετρόχειλος , Τάσος Χαλκιάς (I) , Βύρων Πάλλης , Κώστας Κοκκάκης , Τρύφων Καρατζάς , Θόδωρος Συριώτης

Επαναλήψεις: 2010 (Σινέ+)

Σχόλια/Πλοκή: Έχουν καταταγεί στο στρατό. Νέοι άνδρες με διαφορετικές καταβολές, γνώσεις και κοινωνική θέση μοιράζονται τον ίδιο θάλαμο, την ίδια εκπαίδευση και την ίδια καταπίεση. Όλα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις διαταγές των ανωτέρων. Όταν ένας από τους στρατιώτες, ο εκλεκτός των αξιωματικών λόγω καταγωγής και μόρφωσης, επαναστατήσει, η σύγκρουση θα είναι ακραία. Πρόκειται για μια μεγάλη θεατρική επιτυχία του Μοντέρνου Θεάτρου του Γιώργου Μεσσάλα τη δεκαετία του 1970. Ένα δυνατό έργο του Άρνολντ Ουέσκερ που γράφτηκε λίγο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η επιτυχία του στην Ελλάδα απηχεί το αντιμιλιταριστικό κλίμα που επικράτησε την περίοδο της μεταπολίτευσης.

Trivia: Θεατρική παράσταση στα πλαίσια της εκπομπής "Το θέατρο της Δευτέρας (1976)". Η παράσταση επαναπροβλήθηκε τηλεοπτικά στις 18 Ιανουαρίου 2010.

Η θεατρική παράσταση κυκλοφόρησε σε DVD από τη Ραδιοτηλεόραση τον Ιανουάριο του 2010 (34ο DVD της σειράς "Πολιτισμική Ταινιοθήκη ΕΡΤ").

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr