Σπείρα Σπείρα

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ημερομηνία γέννησης:



Τηλεοπτικές εκπομπές στις οποίες συμμετείχε:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Πρωινό ΑΝΤ1 2011 ΑΝΤ1


Τηλεπαιχνίδια στα οποία συμμετείχε:


Σειρές στις οποίες συμμετείχε:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Εγκλήματα 1998|1998 ΑΝΤ1


Κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες συμμετείχε:


Τηλεταινίες στις οποίες συμμετείχε:


Βιντεοταινίες στις οποίες συμμετείχε:


Τηλεοπτικές θεατρικές παραστάσεις στις οποίες συμμετείχε:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
X-Σκηνής: Αυτά που κάψαν το σανίδι 2010


Θεατρικές παραστάσεις στις οποίες συμμετείχε:


Βιογραφία: Η "Σπείρα Σπείρα" συστάθηκε το 2000 ως Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και από τότε έχει ανεβάσει μουσικά έργα, καλοκαιρινές παραστάσεις, παραστάσεις για one woman show (δυο φορές με τη Δήμητρα Παπίου και μια με τη Μελίνα Τανάγρη), ενώ συμμετείχε σε πολλές δισκογραφικές δουλειές. Μια ομάδα πρωτοπόρος, που επί χρόνια αναταράσσει τα νερά της ελληνικής μουσικοθεατρικής σκηνής δημιουργώντας σχολή. Μια ομάδα, που αποτελεί παρακαταθήκη για όσους περάσουν από τους κόλπους της, μια ομάδα σχολείο, με δάσκαλο τον Σταμάτη Κραουνάκη, που δεν χαρίζεται αλλά δημιουργεί καλλιτέχνες. Η ομάδα αλλάζει με νέους καλλιτέχνες να μπαίνουν σ'αυτήν και άλλους να αποχωρούν.

Οι παραστάσεις της ομάδας:

"Όλοι μαύρα κι ένα πιάνο" (1999-2001) σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη

Παρουσιάστηκε στο κοινό από τον Οκτώβριο του 1999 και μέχρι το τέλος του 2000 σε διαφορετικούς χώρους και σε διαφορετικές πόλεις και σε μια βελτιωμένη εκδοχή της στο Θέατρο "Χώρα" για το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2000 έως τον Ιανουάριο του 2001. Συνολικά 250 παραστάσεις. Παράσταση ορόσημο για το μουσικό θέατρο.

"Soldout"(2001-2002) σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη, σενάριο Σταμάτη Κραουνάκη, Χρήστου Κανελλόπουλου, Χρίστου Θεοδώρου και Νίκου Κολλάρου.

Το 2ο βήμα της Σπείρας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθιερώνοντας τα κείμενα ανάμεσα στα τραγούδια της παράστασης και αναδεικνύοντας ταλέντα με πληθωρική σκηνική παρουσία (Ελεάννα Καραντινού, Χρήστος Μουστάκας, Γιώργος Στιβανάκης).

"Κλασσική Συνταγή" (2002-2004) σε ιδέα και διδασκαλία Σταμάτη Κραουνάκη, Δημιουργική ομάδα: Σταμάτης Κραουνάκης, Χρήστος Κανελλόπουλος, Χρίστος Θεοδώρου, Νίκος Κολλάρος, Γιώργος Καραδήμος, Χρήστος Μουστάκας, Πελαγία Μουρούζη.

Η Σπείρα σε αυτή την παράσταση φιλοξένησε την πρώτη χρονιά την Τζένη Μπότση και τη δεύτερη την Πωλίνα, παρουσιάζοντάς η καθεμιά τους, ένα διαφορετικό πρόσωπο, σε σχέση με αυτά που μας είχαν συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το έργο ξεπέρασε τις 220 παραστάσεις.

"Μπιμπερό" (2004-2006) σε ιδέα και διδασκαλία Σταμάτη Κραουνάκη Δημιουργική ομάδα: Σταμάτης Κραουνάκης, Χρήστος Κανελλόπουλος, Χρίστος Θεοδώρου, Νίκος Κολλάρος, Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, Πελαγία Μουρούζη.

Στα χνάρια του προηγούμενου αλλα με έμφαση σε πιο λαϊκούς δρόμους και με την προσθήκη του Νίκου Ασλάνη στο μπουζούκι. Η Σπείρα παρουσίασε ένα θέαμα τραγουδιών για "του έρωτα τα βράδια τ' αξημέρωτα".

"Χορικά" (2005) σε διδασκαλία Σταμάτη Κραουνάκη με 20 χορικά από την τραγωδία και την αττική κωμωδία σε επιλογή και μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, μελοποιημένα από εννέα σύγχρονους συνθέτες. Τα χορικά μελοποίησαν οι συνθέτες Νίκος Ασλάνης, Χρίστος Θεοδώρου, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Στέφανος Κόκκαλης, Νίκος Κολλάρος, Σταμάτης Κραουνάκης, Κώστας Λειβαδάς, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Γιάννης Xριστοδουλόπουλος.

Με αυτή την παράσταση η Σπείρα "ξεβολεύεται" και κάνει ένα δημιουργικό βήμα μπροστά. Μελέτη των κειμένων και αποτέλεσμα ένα διπλό cd-παρακαταθήκη σε όλους τους σπουδαστές των μουσικών σχολείων.

"Δουλάρες" (2006-2007) σε ιδέα και διδασκαλία Σταμάτη Κραουνάκη

Μιούζικαλ βασισμένο σε κείμενα από το ελληνικό και διεθνές δραματολόγιο με θέμα τη ζωή των δούλων, στην Αθηναΐδα. Εκλεκτή ομάδα συμμετεχόντων και σε ρόλο guest η Πωλίνα.

"Πόσο σ' αγαπώ..." (2007-2008) Επιθεώρηση σε ιδέα και διδασκαλία Σταμάτη Κραουνάκη

Σπαρταριστά κείμενα και μια επιλογή από τα καλύτερα τραγούδια του Κραουνάκη έντυναν την εν λόγω παράσταση.

"All that Μπαζ–Η τελευταία νύχτα του κόσμου" (2008-2009) σε ιδέα και διδασκαλία Σταμάτη Κραουνάκη

Το κόνσεπτ σε αυτή την παράσταση ήταν το εξής: βρισκόμαστε στην τελευταία βραδιά πριν καταστραφεί ο κόσμος. Τραγούδια και κείμενα που προσπαθούν να προσεγγίσουν, με τρόπο άλλοτε κωμικό και άλλοτε πικρό τη δύσκολη περίοδο που μόλις ξεκινούσε.

"Festivalium–Σας λείπει τίποτα" (2009-2010) σε ιδέα και διδασκαλία Σταμάτη Κραουνάκη

Παράσταση-γενέθλια για την Σπείρα, με τα καλύτερα νούμερα και τραγούδια από τα 10 χρόνια πορείας της στο μουσικό θέατρο.

"Σιγά τα αίματα–Oresteia, The next generation" (2011-2012) σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, κείμενα Άκη Δήμου, Σταμάτη Κραουνάκη

Ο Άκης Δήμου έγραψε ειδικά για τη Σπείρα αυτήν τη μουσικοχορευτική παρωδία της Ορέστειας. Εννέα άντρες πρωταγωνιστούσαν και έδιναν ρεσιτάλ γέλιου.

"Δε μασάμε" (2012-2013) σε ιδέα και σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη

Μια παράσταση γεμάτη τραγούδια, σκετς, χιούμορ, τόλμη και διαμαρτυρία για τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας. Συμμετείχε η Αγλαϊα Παππά.

"Η αγκαλιά η μεγάλη" (2013-2014) σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη

Μια γιορτή ξεχασμένων αισθημάτων χαρακτήριζε ο Κραουνάκης εκείνη την παράσταση και δεν είχε άδικο. Τραγούδια που επέλεξαν φίλοι και ακροατές του μέσα από τα social media αλλά και καινούργια κομμάτια ήταν ορισμένα από τα συστατικά της παράστασης.

"Αριστοφάνης Τώρα" (2013) σε διδασκαλία Σταμάτη Κραουνάκη, στίχους Κ.Χ. Μύρης, Λίνα Νικολακοπούλου, Σταμάτη Κραουνάκη, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, Άρη Βλάχου, Κώστα Μπαλταζάνη, χορογραφία Αγγελικής Στελλάτου.

Η παράσταση παρουσιάστηκε σε Ευρωπαϊκή περιοδία και στο θέατρο της Μικρής Επιδάυρου. Σπαράγματα χορικών, παραβάσεις και τραγούδια από τις 11 σωζόμενες κωμωδίες του Αριστοφάνη, με άξονα τη μουσική. Κορυφαίος, του χορού αλλά και γενικότερα της παράστασης, ο Μανώλης Μητσιάς.

"Όταν έχω εσένα" (2013-2014) σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη, κείμενα Δημήτρη Μανιάτη, Φώτη Μιχαλόπουλου, Σταμάτη Κραουνάκη.

Η παράσταση ανέβηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (από 26 Οκτωβρίου 2013 μέχρι 12 Απριλίου 2014). Δέκα μικροί μονόλογοι συνοδευόμενοι με παλιά αλλά και καινούργια κομμάτια, δοσμένοι με χιούμορ, σουρεαλισμό και σαρκασμό, κυριαρχούσαν στην παράσταση. Η ομάδα: Χρήστος Γεροντίδης, Μπάμπης Γούσιας, Αναστασία Έδεν, Τζέρομ Καλούτα, Σάκης Καραθανάσης, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Ελευθερία Σικινιώτη, Γιώργος Στιβανάκης.

"Η αληθινή απολογία του Σωκράτη" (2014) σε κείμενα Κώστα Βάρναλη, σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.

Η παράσταση ανέβηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από 10-25 Ιουλίου 2014. Ο Σταμάτης Κραουνάκης σ' αυτή την παράσταση επέδειξε μεγάλο ερμηνευτικό ταλέντο ενσαρκώνοντας τον ήρωα του Βάρναλη. Έδωσε στον Σωκράτη μια διάσταση γήινη και σημερινή καταφέρνοντας να εκφράσει σκέψεις και αισθήματα σημερινά και επίκαιρα. Η Σπείρα Σπείρα: Αθηνά Αφαλίδου, Χρήστος Γεροντίδης, Αναστασία Έδεν, Τζέρομ Καλούτα, Σάκης Καραθανάσης, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Ελευθερία Σικινιώτη, Γιώργος Στιβανάκης.

"Μπεε!" (2014-2015) σε κείμενα Δημήτρη Μανιάτη, Φώτη Μιχαλόπουλου, Σταμάτη Κραουνάκη, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, Άρη Βλάχου, χορογραφία Φωκά Ευαγγελινού .

Η παράσταση, που ανέβηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (πρεμιέρα 29/11/2014), "παίζει" κυρίως με την πολιτική επικαιρότητα με αναφορές στα πολιτικά πρόσωπα της εποχής (Σαμαράς, Τσίπρας, Βούλτεψη, Άδωνις κλπ) και δεν είναι καθόλου απίθανο με τις πολιτικές εξελίξεις να προστεθούν και άλλες ατάκες που να προκαλούν ακόμα περισσότερο γέλιο. Ψηφιακό background και ζωντανή μουσική με τους μουσικούς: Άρης Βλάχος (πιάνο, πλήκτρα, διεύθυνση ορχήστρας, μουσική διδασκαλία), Παντελής Τζιάλας (κιθάρα), Αλέξανδρος Γκινάλας (ντραμς/κρουστά) και Πέτρος Σταμέλος (μπάσο). Η Σπείρα Σπείρα (αλφαβητικά) είναι οι: Αθηνά Αφαλίδου, Χρήστος Γεροντίδης, Αναστασία Έδεν, Τζέρομ Καλούτα, Σάκης Καραθανάσης, Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης, Μαρία Κοσκινά, Γιώργος Στιβανάκης.


Οι παιδικές παραστάσεις:

"Μπιμπερό-Η Συνωμοσία των λουκουμάδων" (2003-2005) σε ιδέα και διδασκαλία Σταμάτη Κραουνάκη

Η πρώτη παιδική παράσταση της Σπείρας βασισμένη στα "Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά" του Γιώργου Σεφέρη. Χιουμοριστική, με στοιχεία ευφάνταστα, που κίνησαν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων θεατών.

"Festivalium-Ένα σπίτι παραμύθια" (2008-2012) σε ιδέα και διδασκαλία Σταμάτη Κραουνάκη, επιμέλεια κειμένων-στίχους Λίνας Νικολακοπούλου.

Για τρεις συνεχόμενες χρονιές πέντε παραμύθια παρουσιάστηκαν στο παιδικό κοινό σε μορφή όπερας.

"Η Αγκαλιά η μεγάλη-Σπείρα Σπείρα με σπιρούνια" (2013) σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη-Μπάμπη Γούσια, λιμπρέτο Λίνας Νικολακοπούλου.

Τέσσερα θρυλικά παραμύθια σε λυρικό λόγο της Λίνας Νικολακοπούλου περιλαμβάνονταν στην παράσταση. "Ο παπουτσωμένος γάτος", "Τραπεζάκι στρώσου" "Η χρυσή χήνα", των αδερφών Γκριμ, και ο μύθος από τη ελληνική, λαϊκή παράδοση "Ο ψαράς και η γυναίκα του", διασκευασμένα από την Λίνα Νικολακοπούλου και μελοποιημένα από τον Σταμάτη Κραουνάκη.


Trivia: Μέλη της ομάδας υπήρξαν οι: Ελεάννα Καραντίνου, Χρήστος Μουστάκας, Γιώργος Στιβανάκης, Παρθένα Χοροζίδου, Ρούλη Καρασιλιώτη, Βασίλης Μοσχονάς, Δάφνη Λέμπερου, Αργυρώ Καπαρού, Γιώργος Νανούρης, Στέλιος Καρπαθάκης, Κώστας Μπουγιώτης, Χρήστος Γεροντίδης, Γεράσιμος Νgoie Kaluta, Ελεάννα Παπαχρήστου, Μπάμπης Γούσιας και η Πωλίνα.

Συζητήστε για τον/την καλεσμένο/η "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr