Προμηθεύς δεσμώτης (1992)

Από retroDB
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Προμηθεύς δεσμώτης (1992)

Έτος: 1992

Είδος:

Τηλεοπτική περίοδος:

Διάρκεια: 85'

Κανάλι: ΕΤ1

Σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος , Σταμάτης Χονδρογιάννης

Ποίηση: Αισχύλος

Σενάριο: Κώστας Γεωργουσόπουλος

Μουσική σύνθεση: Μίκης Θεοδωράκης

Ηθοποιοί: Σωτήρης Βάγιας (Κράτος) , Ελευθερία Ρήγου (Βία) , Παναγιώτης Ζαγανιάρης (Ήφαιστος) , Νικήτας Τσακίρογλου (Προμηθέας) , Θωμάς Κινδύνης (Ωκεανός) , Λήδα Τασοπούλου (Ιώ) , Κώστας Αθανασόπουλος (Ερμής) , Μαρία Διακουμάκου (κορυφαία) , Κάκια Ιγερινού (χορός) , Μίνα Χειμωνά , Μαρία Αλβανού , Ζαχαρούλα Οικονόμου , Στέλλα Κρούσκα , Φλώρα Φλεβά , Ευαγγελία Ανδριτσάνου , Ντίνα Γκάτζιου , Γιάννα Ζωίδου , Άριελ Κωνσταντινίδη , Ματθίλδη Μαγγίρα , Ελευθερία Σαπουντζή , Κωνσταντίνα Ψωμά

Επαναλήψεις: 2011 (Βουλή) , 2012 (ΕΤ1)

Σχόλια/Πλοκή: Είναι το πρώτο και μοναδικό σωζόμενο έργο μιας τριλογίας του Αισχύλου που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 465 π.Χ. Σε έναν απόκρημνο βράχο του Καυκάσου, ο Ήφαιστος καρφώνει τον Τιτάνα Προμηθέα ύστερα από εντολή του Δία. Οι Ωκεανίδες σπεύδουν να του συμπαρασταθούν. Καταφτάνει ο Ωκεανός σε ρόλο διαμεσολαβητή. Ο Προμηθέας εξηγεί τους λόγους που προκάλεσαν τα δεινά του. Στον Καύκασο έρχεται η Ιώ και ο Προμηθέας της αποκαλύπτει τα μελλούμενα. Φτάνει ο Ερμής για να αποσπάσει από τον Προμηθέα το μεγάλο μυστικό. Εκείνος μένει ακλόνητος στις θέσεις του και ρίχνεται στα Τάρταρα μαζί με τον Χορό, που παραμένει πιστός κοντά του.

Trivia: Μαγνητοσκοπημένη παράσταση του "Αμφι-Θεάτρου", του Σπύρου Ευαγγελάτου, που δόθηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Θεατρική παράσταση στα πλαίσια της εκπομπής "Το θέατρο της Δευτέρας (1976)". Η παράσταση επαναπροβλήθηκε τηλεοπτικά στις 11 Απριλίου 2011, στα πλαίσια του αφιερώματος για τον σκηνοθέτη Σπύρο Ευαγγελάτο. Προβλήθηκε και πάλι από την εκπομπή "Το θέατρο στην ΕΡΤ" το Σάββατο 7 Ιουλίου 2012.

Η θεατρική παράσταση κυκλοφόρησε σε DVD από τη Ραδιοτηλεόραση τον Οκτώβριο του 2009 (19ο DVD της σειράς "Πολιτισμική Ταινιοθήκη ΕΡΤ").

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr