Παύλος Μελάς: Γράμματα από την Μακεδονία

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Παύλος Μελάς: Γράμματα από την Μακεδονία

Έτος: 2008

Τηλεοπτική Σειρά

Είδος: Ιστορική

Κανάλι: ΕΤ3

Ημέρα/ημέρες προβολής: Σάββατο

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 25 Οκτωβρίου 2008

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 2008

Κύκλοι επεισοδίων: 1

Αριθμός επεισοδίων: 2

Σκηνοθεσία: Τζαννέτος Κομηνέας

Σενάριο: Τζαννέτος Κομηνέας

Μουσική σύνθεση: Βασίλης Ρώτας

Ηθοποιοί: Τάσος Νούσιας (Παύλος Μελάς) , Ναταλία Δραγούμη (Ναταλία Δραγούμη-Μελά) , Αντώνης Φραγκάκης (Ίων Δραγούμης) , Ώντρη Ρώκου-Μελά (μικρή Ζωή) , Μάριος Δαμάσκος (μικρός Μίκης Μελάς) , Λυδία Κακαλή (μικρή Έφη Καλλέργη) , Λεωνίδας Κακούρης (αφήγηση)

Περίληψη/Σχόλια: Η ταινία διαπραγματεύεται τη στενή συναισθηματική σχέση του Παύλου Μελά με τη Μακεδονία και το ρόλο του στην έναρξη του Αγώνα για την απελευθέρωσή της.

Στο πρώτο επεισόδιο προβάλλονται στοιχεία από τη ζωή του Παύλου Μελά και την πολυσχιδή προσωπικότητά του, προκειμένου ν' αναδείξει τα ταλέντα του και άγνωστες πτυχές της, αλλά και να ερμηνεύσει το πώς ο αγαπημένος ονειροπόλος των Αθηναϊκών σαλονιών μεταμορφώθηκε στον αγαπημένο της Μακεδονίας. Παράλληλα δίνεται το πνευματικό και ιδεολογικό υπόβαθρο της εποχής με αναφορές στον "Δωδεκάλογο του Γύφτου" του Παλαμά, στο "Ταξίδι μου" του Ψυχάρη και στο πρότυπο του αληθινού ανθρώπου και υπεύθυνου αγωνιστή, Αλέξανδρου Δελμούζου. Αυτό το υπόβαθρο διαμόρφωσε την προσωπικότητα του Μελά και του εμφύσησε τη διάθεση για αυτοθυσία απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Περιγράφεται επίσης η στενή σχέση, ιδεολογική και συναισθηματική, που ανέπτυξε με το γυναικαδερφό του, Ίωνα Δραγούμη. Η σχέση αυτή ξεδιπλώνεται μέσα από αποσπάσματα της επιστολογραφίας των δύο ανδρών, όταν ο δεύτερος υπηρετούσε ως υποπρόξενος στο προξενείο Μοναστηρίου. Ο στόχος και των δύο κοινός: η άμυνα των ελληνικών κοινοτήτων απέναντι στο βουλγαρικό χείμαρρο.

Το δεύτερο επεισόδιο στηρίζεται σχεδόν εξολοκλήρου στα γράμματα που ο ίδιος στέλνει από την Μακεδονία στη γυναίκα του Ναταλία Δραγούμη, αλλά και στα προσωπικά σημειωματάρια του που είχε πάντα μαζί του κατά τη διάρκεια του Αγώνα του. Αναλύονται οι τρεις είσοδοι του Παύλου Μελά στη Μακεδονία υπό το ψευδώνυμο Μίκης Ζέζας και με μυστική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Μελάς ήδη από τη πρώτη αναγνωριστική του είσοδο στη Μακεδονία διαπιστώνει ότι το κήρυγμα του βρίσκει μεγάλη απήχηση στους ντόπιους. Ανακαλείται πίσω από τη κυβέρνηση με τη διαβεβαίωση ότι θα τον ξαναστείλουν σύντομα στη Μακεδονία με όπλα αυτή τη φορά. Στη δεύτερη είσοδό του στη Μακεδονία, μεταμφιεσμένος σε ζωέμπορο, περιοδεύει μυστικά γύρω από τη Κοζάνη και προχωράει στην οργάνωση του Αγώνα. Τον στηρίζει η αγάπη και η πίστη των αληθινών πατριωτών. Στην τρίτη και μοιραία πορεία του στη Μακεδονία με εντολή του Μακεδονικού Κομιτάτου αναλαμβάνει την αρχηγία των σωμάτων Καστορίας και Μοναστηρίου. Οργανώνει την άμυνα των περιοχών και στήνει δικαστήρια, χωρίς να προβαίνει σε αντεκδικήσεις. Με την παρουσία του προστατεύει, εγκαρδιώνει, συμφιλιώνει και όποτε μπορεί να συγχωρήσει, συγχωρεί. Παρακολουθούμε την πορεία του, όπως πραγματικά εξελίχθηκε, μέσα από γνήσιο περιηγητικό υλικό των περιοχών που περιήλθε, μέχρι να φτάσει στο Ζέλοβο και τελικά στη Στάτιτσα, όπου και θα διαγραφεί το τέλος της σύντομης, αλλά τόσο σημαντικής του πορείας στη Μακεδονία. Ο θάνατος του ενέπνεε σταθερά τον ένοπλο Μακεδονικό Αγώνα και έγινε σταθμός πραγματικός για την εθνική συγκρότηση.

Συζητήστε για την τηλεοπτική σειρά στο Retromaniax.gr