Παντρολογήματα (II) (1976)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Παντρολογήματα (II) (1976) a.k.a. Παντρολογήματα: Ένα ολότελα απίθανο περιστατικό

Έτος: 1976

Είδος:

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 5 Ιουλίου 1976

Τηλεοπτική περίοδος:

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Αντώνης Βογιάζος

Συγγραφέας: Nikolai Gogol

Σενάριο: Γιάννης Διαμαντόπουλος

Μουσική σύνθεση: Ζακ Μεναχέμ

Ηθοποιοί: Πάνος Αναστασόπουλος (Στεπάν) , Χρήστος Δοξαράς (Ανούτσκιν) , Χρήστος Καλαβρούζος (Ομελέτα) , Ειρήνη Κουμαριανού (Αρίνα) , Μαρία Κωνσταντάρου (Αγάφια) , Αθηνόδωρος Προύσαλης (Σταρικόφ) , Μαρούλα Ρώτα (Φιόκλα) , Δήμος Σταρένιος (Ζεβακίν) , Μαρίκα Τζιραλίδου (Ντουνιάσκα) , Τάσος Υφάντης (Κοτσκάριοφ) , Ιάκωβος Ψαρράς (Πατκαλιόσιν)

Επαναλήψεις: 2009 (Σινέ+) , 2012 (Σινέ+) , 2015 (ΕΤ1) , 2015 (Ν Plus)

Σχόλια/Πλοκή: Σε μια πόλη της Ρωσίας ζει η Αγάφια Τυχόνοβνα, μαζί με την θεία της Αρίνα Παντελεϊμόνοβνα, που προσπαθεί να την παντρέψει. Τα «Παντρολογήματα» αναλαμβάνει η προξενήτρα Φιόκλα Ιβάνοβνα, που φέρνει τους τέσσερις από τους έξι γαμπρούς, που είχε υποσχεθεί. Πρώτος έρχεται ο κολεγιακός πάρεδρος Ιβάν Πάβλοβιτς Ομελέτα, ακολουθεί ο υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία Μπαλτάζαρ Ζεβακίν, έπεται ο γείτονας Ανούτσκιν και τελευταίοι μπαίνουν στο σπίτι ο αυλικός σύμβουλος Ιβάν Κόσμιτς Πατκαλιόσιν και ο υφασματέμπορος Αλεξέι Ντιμιτρίεβιτς Σταρίκοφ.

Η υποψήφια νύφη τους διώχνει και τους ξανακαλεί το ίδιο απόγευμα για τσάι. Ο Ιλιάφο Μιτς Κοτσκάριοφ προσπαθεί να πείσει την Αγάφια να παντρευτεί τον αριστοκράτη αυλικό φίλο του Πατκαλιόσιν. Όταν μαζευτούν όλοι μαζί το απόγευμα θα κουβεντιάσουν και θα διαπιστώσουν ότι η προξενήτρα τους έχει πει ψέματα για την προίκα της νύφης και την ανατροφή της. Οι περισσότεροι υποψήφιοι γαμπροί απογοητεύονται και αποχωρούν. Ο μόνος που μένει πίσω είναι ο ηλικιωμένος υποπλοίαρχος Ζεβακίν, που προσπαθεί να πείσει τον Κοτσκάριοφ να μεσολαβήσει για να παντρευτεί την Αγάφια. Εκείνος μεσολαβεί αλλά δεν λέει καλά λόγια για τον Ζεβακίν με αποτέλεσμα η Αγάφια να τον απορρίψει. Έτσι ο Κοτσκάριοφ προξενεύει στην δεσποινίδα Αγάφια τον Πατκαλιόσιν. Όταν μένουν μόνοι τους, εκείνος δεν ανοίγει την καρδιά του στην Αγάφια. Ο Κοτσκάριοφ τον παρακαλεί να αλλάξει συμπεριφορά και φτάνει στο σημείο να τον απειλήσει ότι δεν θα τον ξαναδεί. Από την άλλη μεριά η Αγάφια κάνει όνειρα για τον γάμο και την οικογένεια, που θα κάνει με τον Πατκαλιόσιν. Μετά τις παραινέσεις του φίλου του, ο Πατκαλιόσιν βρίσκει το θάρρος και ζητά από την Αγάφια να τον παντρευτεί το ίδιο κιόλας βράδυ. Καθώς, όμως, η νύφη και η θεία της ετοιμάζονται για τον γάμο, εκείνος το σκάει από το παράθυρο του σπιτιού...

Trivia: Θεατρική παράσταση στα πλαίσια της τηλεοπτικής ζώνης θεατρικών παραστάσεων "Το θέατρο της Δευτέρας (1976)". Η παράσταση επαναπροβλήθηκε τηλεοπτικά δύο φορές. Στις 28 Δεκεμβρίου 2009 & στις 6 Σεπτεμβρίου 2010. Προβλήθηκε και πάλι από την ΕΤ1 το Σάββατο 24 Μαρτίου 2012 στα πλαίσια της τηλεοπτικής ζώνης θεατρικών παραστάσεων "Το θέατρο στην ΕΡΤ" και ξανά στα πλαίσια της ζώνης θεατρικών παραστάσεων "Το θέατρο της Δευτέρας (2015)" στις 2 Φεβρουαρίου 2015.

Η θεατρική παράσταση κυκλοφόρησε σε DVD από τη Ραδιοτηλεόραση τον Δεκέμβριο του 2009 (27ο DVD της σειράς "Πολιτισμική Ταινιοθήκη ΕΡΤ").

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr