Ο γλάρος (1981)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Ο Γλάρος

Έτος: 1981

Είδος:

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 11 Μαϊου 1981

Τηλεοπτική περίοδος:

Διάρκεια: 135'

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Χονδρογιάννης

Συγγραφέας: Anton Chekhov

Σενάριο: Λυκούργος Καλλέργης

Ηθοποιοί: Μάρω Κοντού (Μαντάμ Αρκάντιν) , Ανδρέας Μπάρκουλης (Τριγκόριν) , Ντίνος Αυγουστίδης (Τρέπλεβ) , Κούλα Αγαγιώτου (Πωλίνα) , Καίτη Γρηγοράτου (Νίνα) , Αλεξάνδρα Διαμαντοπούλου (Μάσα) , Γιώργος Μπάρτης (Μεντβεντένκο) , Νίκος Παπακωνσταντίνου (Σορίν) , Βασίλης Παπανίκας (Ντορν) , Θόδωρος Συριώτης (Σαμπράεβ) , Παύλος Χαϊκάλης (Γιάκωβος) , Ειρήνη Καναρέλλη , Θανάσης Σταϊκούρας

Σκηνικά: Μαρία Κόκκου

Κοστούμια: Μαρία Κόκκου

Μουσική επιμέλεια: Αιμιλία Ρόδη

Επαναλήψεις: 1982 (ΕΡΤ) , 2009 (Σινέ+)

Σχόλια/Πλοκή: Ο Άντον Τσέχοφ γράφει το "Γλάρο" του το 1896 θέλοντας να δείξει πώς συντρίβονται οι νέοι χωρίς περίσκεψη από την παλιότερη γενιά. Το έργο θίγει την αιώνια αντιπαλότητα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών έναντι των νέων. Η Αρκάντινα είναι μια φτασμένη ηθοποιός και ερωτευμένη με τον συγγραφέα Σόριν. Ταυτόχρονα παρακολουθούμε και τα βήματα της νεαρής ηθοποιού Νίνα -επίσης ερωτευμένης με τον Σόριν- που όμως δεν καταφέρνει ποτέ να καταξιωθεί ως ηθοποιός και να φτάσει την καριέρα της Αρκάντινα.

Η ματαιοδοξία του καλλιτέχνη δίνεται ανάγλυφα μέσα από την πένα του Τσέχοφ. Η ματιά του είναι εξαιρετικά διεισδυτική, καθώς μεταδίδει όλη τη δραματικότητα της ζωής των καθημερινών ανθρώπων μαζί με όλη της τη γελοιότητα. Γι' αυτό και ο "Γλάρος" είναι ένα από τα πιο αγαπημένα έργα για τους ανθρώπους του θεάτρου, οι οποίοι ανασύρουν θησαυρούς από τα κοιτάσματά του, αλλά και για το κοινό, που αναγνωρίζει στους ήρωές του πρόσωπα και χαρακτήρες με πάθη και αδυναμίες μέσα από τη δική του τη ζωή.

Trivia: Θεατρική παράσταση στα πλαίσια της τηλεοπτικής ζώνης θεατρικών παραστάσεων "Το θέατρο της Δευτέρας (1976)". Η παράσταση επαναπροβλήθηκε τηλεοπτικά άλλες δύο φορές. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1982 & στις 11 Μαΐου 2009.

Πρόκειται για το πρώτο έγχρωμο "Θέατρο της Δευτέρας".

Η θεατρική παράσταση κυκλοφόρησε σε DVD από τη Ραδιοτηλεόραση τον Αύγουστο του 2009 (11ο DVD της σειράς "Πολιτισμική Ταινιοθήκη ΕΡΤ").

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr