Ο αντιφασίστας

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Ο αντιφασίστας a.k.a. Μας κλέψανε τη νύφη

Έτος: 1972

Διάρκεια: 86'

Είδος: Κωμωδία

Σκηνοθεσία: Κώστας Καραγιάννης (I)

Σενάριο: Λάκης Μιχαηλίδης

Φωτογραφία: Βασίλης Βασιλειάδης (ΙΙ)

Μουσική σύνθεση: Κώστας Καπνίσης

Εταιρία παραγωγής: Καραγιάννης-Καρατζόπουλος

Ηθοποιοί: Κώστας Βουτσάς (Νικόλα Μαντσολίνι) , Καίτη Παπανίκα , Γιώργος Μούτσιος , Γιώργος Παπαζήσης , Νικήτας Πλατής , Ανδρέας Τσάκωνας , Θωμάς Κωνσταντινίδης , Χάρης Νάζος , Κώστας Πασαλής , Γ. Κομνηνός , Αλέκος Πετρίδης , Νίκος Δημητράτος , Γιώργος Κυριακίδης , Σπύρος Φιλιππόπουλος , Γιάννης Στρατάκης , Χάρης Ζωίδης , Τέρενς Κουίκ (παρουσιαστής)

Περίληψη/Σχόλια: Ένας Ιταλός, ελληνικής καταγωγής, ο τέως λοχίας Νικόλα Μαντσολίνι, μιλά για την περίοδο της Κατοχής σε μια τηλεοπτική εκπομπή. Τότε ήταν φρούραρχος στο χωριό Πάνω Ράχη και η αγάπη του για την πατρίδα της μητέρας του τον έκανε να βλέπει με περισσή συμπάθεια τους κατοίκους του. Αντίθετα, στη γειτονική Κάτω Ράχη φρούραρχος ήταν ένας σκληροτράχηλος Ναζί, ο Μαξ Χίμλερ. Οι κάτοικοι στέναζαν κάτω από τη μπότα του. Οι προστριβές ανάμεσα στους δύο άντρες ήταν πολλές. Η σπουδαιότερη είχε να κάνει με το γεγονός πως και οι δύο ήταν ερωτοχτυπημένοι με τη Νίκη, την όμορφη δασκάλα της Πάνω Ράχης, την οποία ο Μαξ αποφάσισε κάποτε να ζητήσει σε γάμο. Ο Νικόλα, παρά τις αντιρρήσεις της Νίκης και του προέδρου του χωριού, αποφάσισε να υποδυθεί τη μητέρα της και ν’ αρνηθεί για λογαριασμό της αλλά το τέχνασμα δεν έπιασε. Για να αποφευχθεί ένας πόλεμος ανάμεσα στα δύο χωριά, ο Ιταλός ανακοίνωσε επισήμως την απόφασή του να κάνει τη Νίκη γυναίκα του.

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία προβλήθηκε την σαιζόν 1972-1973 και έκοψε 121.764 εισιτήρια. Ήρθε στην 15η θέση σε 64 ταινίες. Το σενάριο της ταινίας είναι κινηματογραφική διασκευή της ομώνυμης θεατρικής κωμωδίας των Πολύβιου Βασιλειάδη και Λάκη Μιχαηλίδη.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr