Ο Βασιλικός (1948)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έτος: 1948

Θεατρικός τίτλος: Ο Βασιλικός

Είδος: Δράμα

Θέατρο: Εθνικό Θέατρο

Πρεμιέρα: 24 Ιανουαρίου 1948

Περίοδοι παραστάσεων: 1947-1948

Τόπος: Αθήνα

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ροντήρης

Συγγραφέας: Αντώνης Μάτεσις

Σκηνικά: Κλεόβουλος Κλώνης

Κοστούμια: Αντώνης Φωκάς

Εταιρία παραγωγής: Εθνικό Θέατρο

Ηθοποιοί: Μιχάλης Καλογιάννης (Κοσμάς Καραπάτης) , Παντελής Ζερβός (Θωμάς) , Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (Γερασιμάκης) , Ελένη Χαλκούση (Ρονκάλαινα) , Ρίτα Μυράτ (Γαρουφαλιά) , Μαρία Αλκαίου (Λανάρω) , Νίκος Χατζίσκος (Δραγανίνος) , Θεόδωρος Αρώνης (Δάρειος Ρονκάλας)


Σχόλια/Πλοκή: Στη διάρκεια της γιορτής του Καρναβαλιού ο Φιλιππάκης Γιαργυρόπουλος φλερτάρει την Γαρουφαλιά, κόρη του άρχοντα Δάρειου Ρονκάλα. Στο τέλος της βραδιάς την αφήνει έγκυο και γνωρίζοντας το σκάνδαλο που θα ξεσπάσει, θέλει να την αποκαταστήσει. Όμως εμπόδιο στα σχέδια του είναι η δευτοροκλασάτη κοινωνική καταγωγή του σε σχέση με την οικογένεια της Γαρουφαλιάς. Ο Δάρειος αγνοώντας τα πραγματικά κίνητρα του νέου, νομίζει πως εποφθαλμιά την προίκα της κόρης του. Τόσο οι παρακλήσεις της καταπιεσμένης γυναίκας του, Ρονκάλαινας, όσο και τα λογικά επιχειρήματα του μετριοπαθούς γιού του, Δραγανίγου, γνώστες της πραγματικής κατάστασης, δεν είναι ικανά να μεταπείσουν το φιλάργυρο και δεσποτικό Ρανκάλα. Αντίθετα, ο Ρονκάλας προτίθεται να κλείσει την κόρη του σε μοναστήρι προκειμένου να μην δώσει προίκα, ώστε να διαφυλάξει την οικογενειακή περιουσία και την "τιμή" της. Επιπλέον βάζει έναν ποπολάρο να σκοτώσει τον Φιλιππάκη, την ώρα που θα έκλεβε μια γλάστρα βασιλικό από το παράθυρο της κόρης του, μη γνωρίζοντας ότι πρόκειται για κάποιον λαϊκό εραστή, που ήθελε τη γλάστρα ως δικό του ερωτικό δώρο.

Όταν η αλήθεια για την εγκυμοσύνη της κόρης του αποκαλύπτεται, ο Ρονκάλας γίνεται έξαλλος και επιτίθεται στις γυναίκες με μαχαίρι, για να αφοπλιστεί από τον Δραγανίγο. Στο τέλος αναγκάζεται να δώσει πλέον τη συγκατάθεσή του στο γάμο των δυο νέων.

Trivia: Η παράσταση ανέβηκε σε επανάληψη τη θεατρική περίοδο 1949-1950 σε Αθήνα & Πειραιά.

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση "Ο Βασιλικός" στο Retromaniax.gr