Οι προστάτες

Από retroDB
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Οι προστάτες

Έτος: 1973

Διάρκεια: 100'

Είδος: Δραματική

Σκηνοθεσία: Παύλος Τάσιος

Σενάριο: Γιώργος Σκούρτης , Παύλος Τάσιος

Φωτογραφία: Κώστας Νάστος

Μουσική σύνθεση: Μιχάλης Γρηγορίου

Παραγωγός: Παύλος Τάσιος

Ηθοποιοί: Νικήτας Τσακίρογλου , Μάνος Κατράκης , Ζωρζ Σαρρή , Μαργαρίτα Λαμπρινού , Όλγα Τουρνάκη , Γιώργος Μοσχίδης , Γιώργος Μπαλλής , Λεωνίδας Μπρατάκος , Βασίλης Μπουγιουκλάκης , Γιώργος Ζορμπάς , Κώστας Τσιάνος

Πλοκή: Ο ζωγράφος Παρθένης έρχεται στην Ελλάδα από τη Γαλλία φέρνοντας νέες ιδέες για την τέχνη του. Κοντράρεται για αυτό το λόγο με την αρτηριοσκληρωτική κάστα των κλασικών ζωγράφων της εποχής του και βάλλεται από όλες τις πλευρές. Αντιστέκεται όσο μπορεί αλλά δεν αντέχει, γιατί τα εμπόδια μπαίνουν ακόμα και από την ίδια του την οικογένεια. Τον κατηγορούν για τρελό. Αντιδρά με μια πρωτότυπη διαμαρτυρία. Κτίζει τα παράθυρα του σπιτιού του και απομονώνεται από τον έξω κόσμο. Ζει μέσα στη φυλακή του, αυτός, η γυναίκα του και η κόρη του, Σοφία, για είκοσι χρόνια και δημιουργεί ένα ολόκληρο μύθο γύρω από το μυστήριο του σπιτιού με τα κτισμένα παράθυρα. Όταν πεθαίνει, οι έμποροι εκμεταλλεύονται αυτόν τον μύθο και ανεβάζουν τις τιμές των έργων του, που τα διεκδικούν αρκετοί σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Εκμεταλλεύονται ταυτόχρονα αυτή τη διαμάχη των κληρονόμων για να αποκτήσουν τους πίνακες. Η κατηγορία της τρέλας πέφτει τώρα στη μοναδική κληρονόμο, κόρη του ζωγράφου, Σοφία και αρχίζουν δικαστικοί αγώνες. Η Σοφία απομονώνεται σε ψυχιατρείο με απόφαση του δικαστηρίου. Η παρέμβαση του κράτους σ' αυτή τη συγκλονιστική υπόθεση δίνει τη τελική λύση. Η Σοφία χαρίζει το μεγαλύτερο μέρος των έργων του πατέρα της στην Εθνική Πινακοθήκη και το κράτος της χαρίζει την ελευθερία της.

Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1973-1974 και έκοψε 1.144 εισιτήρια. Ήρθε στην τελευταία θέση σε 44 ταινίες.Κινηματογραφική αναφορά στο τραγικό τέλος του μεγάλου έλληνα ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr