Οι επιτρέποντες (1980)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Οι επιτρέποντες

Έτος: 1980

Είδος: Κωμωδία

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 17 Νοεμβρίου 1980

Τηλεοπτική περίοδος:

Διάρκεια: 86'

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος , Γιώργος Μίχος

Συγγραφέας: Μένανδρος

Σενάριο: Τάσος Ρούσσος (μετάφραση-συμπλήρωση)

Μουσική σύνθεση: Γιάννης Μαρκόπουλος

Ηθοποιοί: Ηλίας Ασπρούδης (Καρίων) , Δημήτρης Καταλειφός (Ονήσιμος) , Κώστας Τσιάνος (Σμικρίνης) , Κώστας Καποδίστριας (Χαρίστρατος) , Πάνος Σκουρολιάκος (Σιμίας) , Μιχάλης Μητρούσης (Συρίσκος) , Γιώργος Τσιδίμης (Δάος) , Ιλιάς Λαμπρίδου (Αβρούλα) , Ζωή Ρηγοπούλου (Παμφίλη) , Ρίκα Σηφάκη (Σωφρόνη) , Βασίλης Γκούστης (Χαρίσιος) , Λήδα Τασοπούλου (Α' γυναίκα) , Άννυ Λούλου (Β' γυναίκα) , Μελίνα Μποτέλη (Γ' γυναίκα)

Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας

Επαναλήψεις: 2011 (Βουλή)

Σχόλια/Πλοκή: Μαγνητοσκοπημένη παράσταση του "Αμφι-θεάτρου", που δόθηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Οι "Επιτρέποντες" είναι η καλύτερα διατηρημένη και οψιμότερη κωμωδία του Μενάνδρου, κύριου εκπροσώπου της Νέας Κωμωδίας. Όλα περιστρέφονται γύρω από ένα δαχτυλίδι και ένα έκθετο βρέφος. Στην πρώτη διασωθείσα σκηνή του έργου ο Δάος (Γιώργος Τσιμίδης) και ο Συρίσκος (Μιχάλης Μητρούσης) ζητούν από τον Σμικρίνη (Κώστας Τσιάνος) να τους λύσει μια διαφωνία σχετικά με το μωρό που βρήκαν στο δάσος. Το μωρό αυτό ανήκει στον Χαρίσιο (Βασίλης Γκούστης) και την Παμφίλη (Ζωή Ρηγοπούλου), το ταλαιπωρημένο από την τύχη ζευγάρι που με τη βοήθεια του φιλοσόφου-υπηρέτη Ονήσιμου (Δημήτρης Καταλειφός) και της παμπόνηρης κιθαρωδούς Αβρούλας (Ιλιάς Λαμπρίδου) θα σμίξουν και θα ζήσουν ευτυχισμένοι μαζί με το μωρό τους. Το δαχτυλίδι που βρέθηκε μαζί με το μωρό είναι η αφορμή για κωμικές καταστάσεις αλλά και το μέσο για την αποκάλυψη της αλήθειας...

Trivia: Θεατρική παράσταση στα πλαίσια της εκπομπής "Το θέατρο της Δευτέρας (1976)". Η παράσταση επαναπροβλήθηκε τηλεοπτικά σε δύο μέρη, στα πλαίσια του αφιερώματος για τον σκηνοθέτη Σπύρο Ευαγγελάτο. Το 2ο μέρος προβλήθηκε στις 12 Απριλίου 2011.

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr