Οι βάτραχοι

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Οι βάτραχοι

Έτος: 1977

Είδος: Κωμωδία

Τηλεοπτική πρεμιέρα: Σάββατο 25 Ιουνίου 1977

Τηλεοπτική περίοδος:

Διάρκεια: 120'

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος , Κώστας Λυχναράς

Ποίηση: Αριστοφάνης

Σενάριο: Κώστας Ταχτσής (μετάφραση έργου)

Μουσική σύνθεση: Στέφανος Γαζουλέας

Παραγωγός: Ελένη Μαβίλη

Ηθοποιοί: Νίκος Μπουσδούκος (Διόνυσος) , Ηλίας Λογοθέτης (Ξανθίας) , Δημήτρης Πιατάς (Ηρακλής) , Λευτέρης Βογιατζής (Ευριπίδης) , Στέφανος Κυριακίδης (Αισχύλος) , Στάθης Κακαβάς (Πλούτων) , Μιχάλης Μητρούσης (υπηρέτης Πλούτωνα) , Γιώργος Τσιδίμης (Χάρων) , Κώστας Μπάσης (νεκρός/Αιακός) , Κώστας Αθανασόπουλος (υπηρέτης Περσεφόνης) , Ρίκα Σηφάκη (Α' ξενοδόχα) , Άννα Κοκκίνου (Β' ξενοδόχα)

Επαναλήψεις: 1978 (ΕΡΤ) , 2011 (Βουλή) , 2012 (ΕΤ1)

Σχόλια/Πλοκή: Η κωμωδία γράφτηκε και παίχτηκε στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ, στα τέλη του Πελοποννησιακού πολέμου, μια εποχή παρακμής της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Ο Αριστοφάνης με αφορμή την πολιτική κατάσταση της χώρας του, επιχειρεί να βοηθήσει τους συμπολίτες του παρουσιάζοντας τη συγκεκριμένη κωμωδία. Ο Διόνυσος και ο δούλος του Ξανθίας με τις οδηγίες του Ηρακλή, κατεβαίνουν στον Άδη αναζητώντας έναν ποιητή, ο οποίος θα βγάλει την πόλη του από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Μετά από τον ποιητικό αγώνα μεταξύ του Ευριπίδη και του Αισχύλου, ο Διόνυσος επιλέγει τον δεύτερο για να σώσει την Αθήνα και φεύγουν μαζί από τον Άδη.

Trivia: Παράσταση του "Αμφι-Θεάτρου" από το "Ωδείο Ηρώδου του Αττικού", στα πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του Ε.Ο.Τ. Η παράσταση μεταδόθηκε απ' ευθείας από την τηλεόραση της ΕΡΤ το Σάββατο 25 Ιουνίου 1977. Επαναπροβλήθηκε τηλεοπτικά στις 7 Αυγούστου 1978 στα πλαίσια της εκπομπής "Το θέατρο της Δευτέρας (1976)" και στις 30 Μαΐου 2011, στα πλαίσια του αφιερώματος για τον σκηνοθέτη Σπύρο Ευαγγελάτο. Προβλήθηκε και πάλι από την εκπομπή "Το θέατρο στην ΕΡΤ" το Σάββατο 18 Αυγούστου 2012.

Η θεατρική παράσταση κυκλοφόρησε σε DVD απ' το περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση" (57ο DVD της σειράς "Πολιτισμική Ταινιοθήκη ΕΡΤ").

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr