Μενεξεδένια πολιτεία

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Μενεξεδένια πολιτεία

Έτος: 1975

Τηλεοπτική Σειρά

Είδος: Κοινωνική

Κανάλι: ΕΙΡΤ

Ημέρα/ημέρες προβολής: Τρίτη

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 18 Μαρτίου 1975

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 14 Οκτωβρίου 1975

Κύκλοι επεισοδίων: 1

Αριθμός επεισοδίων: 30

Διάρκεια επεισοδίου: 45

Έγχρωμη: Όχι

Μορφή εγγραφής ταινίας: Βίντεο

Εταιρία παραγωγής: Πάντας TV

Festival Film

Παραγωγός: Μάκης Πάντας

Σκηνοθεσία: Κώστας Φέρρης

Συγγραφέας: Άγγελος Τερζάκης

Σενάριο: Γιάννης Κανδήλας

Μουσική σύνθεση: Σταύρος Λογαρίδης

Μουσική τίτλων: Σταύρος Λογαρίδης

Studio γυρισμάτων: Studio ATA

Φωτογραφία: Περικλής Κόκκινος

Σκηνικά: Τάσος Ζωγράφος

Κοστούμια: Τάσος Ζωγράφος

Πλοκή/Σχόλια: Η ζωή του Μελέτη Μαλβή, ενός ταπεινού δικηγοράκου ασήμαντων υποθέσεων, ο οποίος δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη φήμη άλλων δικηγορικών γραφείων και ζει μέσα στη φτώχεια και τη μιζέρια μέχρι τα 37 του χρόνια. Τότε γνωρίζει, ερωτεύεται και παντρεύεται την όμορφη Όλγα, μια αρκετά επιπόλαια και φιλόδοξη γυναίκα μιας αριστοκρατικής, αλλά κατεστραμμένης οικονομικά οικογένειας. Αποκτούν δυο παιδιά τον Ορέστη και τη Σοφία, αλλά ο γάμος τους καταστρέφεται αφού η άστατη Όλγα, δε διστάζει να φέρνει τους εραστές της στο σπίτι και να τους παρουσιάζει, ως συγγενείς της. Μετά 6 χρόνια, η Όλγα τον εγκαταλείπει χωρίς να ενδιαφερθεί ποτέ στη συνέχεια να μάθει την τύχη των παιδιών της. Ο Μελέτης μεγαλώνει τα παιδιά του ζώντας μια ήρεμη ταπεινή ζωή, έχοντας ως μόνη διασκέδαση τις βεγγέρες του μοναδικού του φίλου, Ποντικενά. Ο Ορέστης, παίρνοντας τον χαρακτήρα της μητέρας του μπλέκει σε παράνομες υποθέσεις, υποθηκεύει το σπίτι, πολιορκεί ερωτικά τη γυναίκα του Ποντικενά και τελικά εγκαταλείπει τον πατέρα του. Η Σοφία μένει για πάντα δίπλα του και αρραβωνιάζεται τον εργατικό βοηθό του πατέρα της, Γιάννη.

Μια καρδιακή προσβολή φέρνει το Μελέτη Μαλβή, στα πρόθυρα του θανάτου. Εκλιπαρεί το φίλο του Ποντικενά να φροντίσει τη Σοφία σα δική του κόρη γιατί το σπίτι είναι υποθηκευμένο, πράγμα που ο φίλος του υπόσχεται. Στο μεταξύ η Όλγα μαθαίνοντας τη κατάσταση της υγείας του πρώην άντρα της, έρχεται στο σπίτι και συναντιέται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια με τη Σοφία. Εκείνη δεν την αναγνωρίζει σα μητέρα της, την εμποδίζει να δει τον ετοιμοθάνατο πατέρα της και τη διώχνει με σκληρά λόγια. Όλα δείχνουν πως η ταπεινή ζωή της Σοφίας θα συνεχιστεί με σύζυγο τον Γιάννη, στην αγκαλιά του οποίου τη βρίσκει η καινούργια μέρα που ξημερώνει μετά το θάνατο του πατέρα της...

Στοιχεία/Trivia: Αρχικά στον τύπο είχε ανακοινωθεί το όνομα της Νόρας Βαλσάμη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αντί της Κατερίνας Βασιλάκου.
● Τη μουσική της σειράς και το τραγούδι των τίτλων, "City of violets", συνέθεσε ο Σταύρος Λογαρίδης. Πρόκεται για τη μουσική του σύνθεση, για την οποία κατηγόρησε έπειτα από χρόνια (το 1986) τον Βαγγέλη Παπαθανασίου για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ισχυριζόμενος ότι η μουσική των τίτλων της ταινίας "Chariots of fire" (του 1981, βραβευμένης με 4 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων "Academy Award for Best Original Score" το 1982) ήταν κλεμμένη από την "Μενεξεδένια Πολιτεία". Το 1987, η διαμάχη μεταξύ των συνθετών και των δισκογραφικών τους εταιριών (EMI και Warner Bros) οδηγήθηκε στα Βρετανικά δικαστήρια, στα οποία τελικά δεν αποδείχθηκαν οι ισχυρισμοί του Λογαρίδη.

Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη.

Η σειρά δεν σώζεται στο Αρχείο του σταθμού.

Ηθοποιοί: Θάνος Κωτσόπουλος (Μελέτης Μαλβής)

Κατερίνα Βασιλάκου (Σοφία)

Κώστας Καστανάς (Γιάννης Μαρούκης)

Νίκος Γαλανός (Ορέστης Μαλβής)

Νάσος Κεδράκας (Ποντικενάς)

Χαριτίνη Καρόλου (Όλγα)

Κατερίνα Μαραγκού

Περικλής Χριστοφορίδης

Ντίνος Καρύδης

Σοφία Ντάβου

Ελπίδα Μαζαράκη

Ειρήνη Κουμαριανού

Γιάννης Κανδήλας

Ελένη Κριτή

Συζητήστε για την τηλεοπτική σειρά στο Retromaniax.gr