Μαρία Στιούαρτ

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Μαρία Στιούαρτ

Έτος: 2011

Είδος:

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 13 Ιουνίου 2011

Κανάλι: Βουλή

Σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος

Συγγραφέας: Friedrich Schiller

Μουσική σύνθεση: Ιάκωβος Δρόσος

Ηθοποιοί: Μαρία Σκούντζου (Ελισάβετ) , Λήδα Τασοπούλου (Μαρία Στιούαρτ) , Αλέξης Σταυράκης (Τάλμποτ) , Χριστίνα Κουτσουδάκη (τροφός) , Σπύρος Μαβίδης (Μπέρλι) , Κώστας Αθανασόπουλος (Λέστερ) , Σωτήρης Βάγιας (Μόρτιμερ) , Γιώργος Κροντήρης (Πόλετ)

Σχόλια/Πλοκή: Ο Σίλερ, υποστηρικτής της Γαλλικής Επανάστασης, στα δεκάχρονά της, το 1799, γράφει την "Μαρία Στιούαρτ". Ήθελε μέσω των ιστορικών προσώπων , της Ελισάβετ, βασίλισσας της Αγγλίας και της Μαρίας Στιούαρτ, έκπτωτης βασίλισσας της Γαλλίας και της Σκωτίας, που αν και νόμιμη διάδοχος του αγγλικού θρόνου φυλακίζεται και αποκεφαλίζεται με απόφαση της Ελισάβετ, να καταγγείλει και πάλι το απάνθρωπο καθεστώς της βασιλείας, το στηριγμένο σε ραδιουργούς, υποκριτές, φιλόδοξους, δειλούς, ψεύτες αυλικούς συμβούλους. Το αμείλικτο και από τον τρόμο του μπροστά στη δύναμη της αλήθειας και την ακτινοβολία του ψυχικού σθένους, που αντιτάσσεται στην τυραννία του. Έστω και αν προέρχεται από το πλέον άμοιρο άτομο, όπως είναι η φυλακισμένη, τραγική αντίζηλος της Ελισάβετ, προδομένη και από τον κάλπικο έρωτα του δειλού, αλλά φιλόδοξου κόμη Λέστερ, εραστή και της Ελισάβετ. Μέσα όμως από το ιστορικό και πολιτικοϊδεολογικό πλαίσιο, ο Σίλερ πλάθει έξοχα και ένα διπλό, ανθρώπινο, ψυχολογικό κατά βάθος, δράμα. Της Στιούαρτ, που γεύτηκε τον έρωτα, την ευτυχία, τη μητρότητα και συντριμμένη πια, αλλά με ήθος και λυτρωμένη συνείδηση, μοναχική πορεύεται στο θάνατο. Και της Ελισάβετ, που στερημένη από όλα αυτά, και συνειδησιακά αλύτρωτη, μοναχική πορεύεται τον αιματηρό δρόμο της εξουσίας.

Trivia: Η παράσταση είναι παραγωγής 1997 και ανέβηκε στο "Αμφιθέατρο" στις 28 Δεκεμβρίου 1996. Προβλήθηκε τηλεοπτικά στα πλαίσια του αφιερώματος για τον σκηνοθέτη Σπύρο Ευαγγελάτο.

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr