Μίμησις πράξεως

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής εκπομπής: Μίμησις πράξεως

Έτος: 2011

Τηλεοπτική Εκπομπή

Είδος: Πολιτιστική

Κανάλι: ΕΤ1

Ημέρα/ημέρες προβολής: Σάββατο

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 2 Απριλίου 2011

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 9 Ιουλίου 2011

Κύκλοι επεισοδίων: 1

Αριθμός επεισοδίων: 13

Σκηνοθεσία: Μπάμπης Σπανός

Περιγραφή: Εκπομπή για το θέατρο με ανάλυση αποσπασμάτων από θεατρικές παραστάσεις σχετικά με το βάθος και την αντιπαλότητα των σχέσεων.


Οι εκπομπές:


1. Πατέρας-γιος (2/4/2011)

Στην πρώτη εκπομπή, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος υποδέχεται τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και μεταφραστή Γιώργο Κιμούλη και τον πρωταγωνιστή του θεάτρου και της τηλεόρασης Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, με τους οποίους αναλύει αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις, για το βάθος, αλλά και την αντιπαλότητα στη σχέση πατέρα-γιου. Στη συζήτηση συμμετέχουν δύο νέα παιδιά στο χώρο, η φοιτήτρια δραματικής σχολής και τραγουδίστρια Ηρώ Σαΐα και ο φοιτητής δραματικής σχολής και κινηματογραφιστής Βασίλειος Γαλουτζής. Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από τις παραστάσεις «Σφήκες» του Αριστοφάνη, «Κομμάτια και Θρύψαλα» του Γιώργου Σκούρτη, «Βασιλικός» του Αντώνη Μάτεσι και «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

2. Ερωτική απιστία (16/4/2011)

Τα συναισθήματα που ανακινεί η ερωτική απιστία αλλά και τα ηθικά διλλήματα που προκύπτουν στην πορεία, αναζητούν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και οι καλεσμένοι του Μιχάλης Μερακλής, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου και Κάτια Δανδουλάκη, πρωταγωνίστρια του θεάτρου και της τηλεόρασης, παίρνοντας ερέθισμα από αποσπάσματα έργων του κλασσικού και του σύγχρονου θεάτρου. Με τις αντιλήψεις αλλά και τις ενστάσεις τους συμμετέχουν οι σπουδαστές δραματικών σχολών Χριστίνα Μανώλη και Λευτέρης Σκανδάλης. Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από τα έργα «Η Μαργαρίτα Γκωτιέ ταξιδεύει απόψε» του Άκη Δήμου, «Έντα Γκάμπλερ» Henrik Ibsen, «Ματωμένος Γάμος» Federico Garcia Lorca, «Προδοσία» Harold Pinter.

3. Σχέση αφέντη - δούλου (30/4/2011)

Το πανάρχαιο θέμα που απασχολεί την ανθρώπινη κοινωνία, τη σχέση αφέντη-δούλου και τη σύγκρουσή τους, που έχει φυσικά ταξικό χαρακτήρα, αναλύει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος με τους προσκεκλημένους του, Γιάννη Πανούση, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και τον Βασίλη Παπαβασιλείου, ηθοποιό και σκηνοθέτη, παρακολουθώντας πάντα και αποσπάσματα από το ελληνικό και παγκόσμιο θέατρο. Στη συζήτηση μετέχουν οι νέοι σπουδαστές δραματικών σχολών, Γεωργία Παινέση και Γιάννης Χαντέλης. Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από τις παραστάσεις: «Βάτραχοι» (Αριστοφάνη), «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» του (Carlo Goldoni), «Λοκαντιέρα» (Carlo Goldoni), «Νταντάδες» (Γιώργου Σκούρτη).

4. Ερωτικό μίσος (7/5/2011)

Με συνομιλητές τον Λάμπρο Γιώτη, ψυχίατρο, δραματοθεραπευτή και σκηνοθέτη, και τον Σπύρο Παπαδόπουλο, ηθοποιό και σκηνοθέτη, αλλά και με την συμβολή αποσπασμάτων παραστάσεων από το παγκόσμιο και το ελληνικό θέατρο (αρχαίο και νεοελληνικό), ο Κώστας Γεωργουσόπουλος συντονίζει μια συζήτηση για το ερωτικό μίσος, τα εγκλήματα πάθους και τις ερωτικές αντεκδικήσεις. Με απορίες αλλά και αντιθέσεις, συμμετέχουν οι σπουδαστές δραματικών σχολών, Μάρα Δαρμουσλή και Γιάννης Μακρόπουλος.

5. Μάνα-κόρη (14/5/2011)

Την άλλοτε ανταγωνιστική και άλλοτε άρρηκτη σχέση μητέρας-κόρης προσεγγίζουν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος με τις συνομιλήτριες του Φωτεινή Τσαλίκογλου, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέα, και Ρούλα Πατεράκη, ηθοποιό, σκηνοθέτιδα και μεταφράστρια, με παραδείγματα αποσπάσματα έργων από την αρχαία και σύγχρονη δραματουργία. Στη συζήτηση παρεμβαίνουν με τις δικές τους σκέψεις πάνω στο θέμα οι νέοι σπουδαστές δραματικών σχολών, Αλεξάνδρα Γώγου και Σπύρος Παζιώτης.

6. Φιλία (21/5/2011)

Φιλίες που περιγράφονται σε έργα του αρχαίου δράματος αλλά και του βρετανικού θεάτρου, γίνονται αφορμή για τη σημερινή συζήτηση του Κώστα Γεωργουσόπουλου με τους Θανάση Νιάρχο, δοκιμιογράφο και συν-εκδότη του περιοδικού Η Λέξη, και Γρηγόρη Βαλτινό, ηθοποιό, σκηνοθέτη και μεταφραστή. Για αυτό το τόσο σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της ζωής εκφέρουν τη γνώμη τους και νέα παιδιά, φοιτητές δραματικών σχολών, οι Αλεξάνδρα Γώγου και Γιάννης Μακρόπουλος.

7. Νεανικοί έρωτες (28/5/2011)

Ο Γιώργης Γιατρωμανωλάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου και συγγραφέας, και η Στεφανία Γουλιώτη, ηθοποιός, συνομιλούν με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο για την αυθεντική παρόρμηση, την τρέλα αλλά και την ανεμελιά που χαρακτηρίζει τους νεανικούς έρωτες, ενώ παρεμβάλλονται αποσπάσματα παραστάσεων από το παγκόσμιο και το νεοελληνικό θέατρο. Τη γνώμη αλλά και τις εμπειρίες τους παραθέτουν η θεατρολόγος, ηθοποιός και χορεύτρια, Μαρίτα Βλασσοπούλου, και ο Γιάννης Χαντέλης, φοιτητής δραματικής σχολής.

8. Θέατρο και Ιστορία (4/6/2011)

Με αφορμή θεατρικά έργα του ελληνικού και παγκόσμιου θεάτρου που προβάλλουν ιστορικά γεγονότα, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος συνομιλεί με τον καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ποιητή, Δημήτρη Λαμπρέλλη, και τη μεγάλη τραγωδό, Ασπασία Παπαθανασίου. Σε αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση δίνουν το παρόν η Ηρώ Σαΐα, φοιτήτρια δραματικής σχολής και τραγουδίστρια και ο Γιώργος Φλωράτος, επίσης σπουδαστής δραματικής σχολής.

9. Μάνα-γιος (11/6/2011)

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος φιλοξενεί σήμερα τη φιλόλογο, ηθοποιό και βουλευτή Α' Αθηνών, Πέμυ Ζούνη, και τον σκηνοθέτη και συγγραφέα, Γιώργο Μιχαηλίδη και συζητούν για την ευαίσθητη και σεβαστή σχέση μεταξύ μάνας και γιου με αφορμή αποσπάσματα από το παγκόσμιο θέατρο αλλά και θεατρικά έργα της αρχαιότητας. Επιπλέον, με τις δικές τους απόψεις συμμετέχουν στην κουβέντα οι φοιτητές δραματικής σχολής, Αιμιλία Χάλαρη και Κωνσταντίνος Αρμένης.

10. Ο χαρακτήρας του κακού (18/6/2011)

Τα κίνητρα αλλά και τις εκδηλώσεις του χαρακτήρα του κακού προσπαθούν να εντοπίσουν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και οι συνομιλητές του, Χριστόφορος Αργυρόπουλος (δικηγόρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, και Θανάσης Παπαγεωργίου, ηθοποιός και σκηνοθέτης, καθώς παρακολουθούν αποσπάσματα έργων από το βρετανικό και το σύγχρονο ελληνικό θέατρο. Στο διάλογο παίρνουν μέρος και τα νέα παιδιά, φοιτητές δραματικών σχολών, Κέλλυ Αλεξοπούλου και Λευτέρης Σκανδάλης

11. Πατέρας-κόρη (25/6/2011)

Θέμα της εκπομπής είναι η σημαντική και ιδιαίτερη σχέση πατέρα-κόρης. Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος συναντάται με την καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μπετίνα Ντάβου, και την ηθοποιό και μεταφράστρια Αννίτα Δεκαβάλα και εξετάζουν, μέσα από αποσπάσματα έργων του παγκόσμιου θεάτρου, τη διαφορετικότητα αυτής της σχέσης. Στη συντροφιά τους βρίσκονται και δύο νέες κοπέλες, η θεατρολόγος, ηθοποιός και χορεύτρια Μαρίτα Βλασσοπούλου και η φοιτήτρια δραματικής σχολής Αποστολία Αληζιώτη. Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα των παραστάσεων: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» και «Ταρτούφος» του Moliere και «Πατέρας» του August Strindberg.

12. Ο χαρακτήρας του υπηρέτη (2/7/2011)

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος συνομιλεί με τον καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γιάννη Βαρουφάκη, και τον ηθοποιό, Ηλία Λογοθέτη. Οι τρεις άνδρες, πάντα με έναυσμα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις, συσχετίζουν τη θέση των δούλων - υπηρετών με την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της κοινωνίας μέσα στους αιώνες. Ο Βασίλειος Γαλουτζής, φοιτητής δραματικής σχολής και κινηματογραφιστής, και ο Γιώργος Φλωράτος, επίσης σπουδαστής δραματικής σχολής, κάνουν τα δικά τους σχόλια πάνω στο θέμα.

13. Ο χαρακτήρας του τσιγκούνη (9/7/2011)

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος συναντάται με τον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο, πρώην υπουργό οικονομίας, και την κ. Δήμητρα Χατούπη, ηθοποιό, και εξετάζουν, μέσα από αποσπάσματα έργων του παγκόσμιου θεάτρου, τον χαρακτηρα του τσιγκούνη και τα καταστροφικά αποτελέσματα της φιλαργυρίας. Στη συντροφιά τους βρίσκονται οι φοιτητριες δραματικής σχολής: Νικολέτα Δάφνου & Δήμητρα Θωμαϊδου. Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα των παραστάσεων: «Φιλάργυρος» (Moliere), «Καληνύχτα Μαργαρίτα» (Γεράσιμος Σταύρου), «Ο Έμπορος της Βενετίας» (William Shakespeare), «Βολπόνε» (Μ. Τζόνσον).Παρουσιαστές: Κώστας Γεωργουσόπουλος

Καλεσμένοι: Γιώργος Κιμούλης

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

Κάτια Δανδουλάκη

Σπύρος Παπαδόπουλος

Πέμυ Ζούνη

Ηλίας Λογοθέτης

Δήμητρα Χατούπη

Συζητήστε για την τηλεοπτική εκπομπή στο Retromaniax.gr