Λευτέρης Ξανθόπουλος

Από retroDB
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ημερομηνία Γέννησης: 18 Φεβρουαρίου 1945

Ημερομηνία Θανάτου: 19 Ιουνίου 2020


Σειρές τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Ανατομία ενός εγκλήματος: Χωρίς άλλοθι 1993|1993 ΑΝΤ1
Καλή Πατρίδα, Σύντροφε (1989) 1989|1989 ΕΤ1
Τα Λόγια της Πόλης 1993|1993 ΕΤ1


Κινηματογραφικές ταινίες τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
Καλή Πατρίδα, Σύντροφε (1986) 1986
Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα 1978
Ο δραπέτης (1991) 1991
Πάρε τα Δώρα 2012


Τηλεταινίες τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Ο γάμος (1985) 1985|1985 ΕΡΤ


Βιντεοταινίες τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Θεατρικές παραστάσεις τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Τηλεπαιχνίδια τα οποία έχει σκηνοθετήσει:


Εκπομπές τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Η Κρυμμένη Εικόνα 2009 ΝΕΤ
Παρασκήνιο (1976) 1976 ΕΡΤ


Επεισόδια σειρών μυθοπλασίας & εκπομπών τα οποία έχει σκηνοθετήσει:


Μεταγλωττισμένες παραγωγές τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Σχόλια: Γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στη Νομική σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Κατά το διάστημα 1965-1972 εργάστηκε ως υπάλληλος στην Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ). Από το 1972 έως το 1976 σπούδασε κινηματογράφο στην Αγγλία, στο The London Film School.

Το 1988, με υποτροφία του αμερικανικού ιδρύματος The Academy for Educational Development και στα πλαίσια του Προγράμματος International Visitor Program – The American Film, μετεκπαιδεύτηκε στις τάσεις και τεχνικές του σύγχρονου κινηματογράφου, σε στούντιο των ΗΠΑ.

Από το 1995 δίδασκε σε ανώτερες σχολές Δραματικής Τέχνης και σε εργαστήρια θεατρικών σπουδών το μάθημα του Κινηματογράφου και της Υποκριτικής στον Κινηματογράφο.

Έχει δημοσιεύσει κείμενα και άρθρα στις εφημερίδες Τα Νέα και Ελευθεροτυπία και στα περιοδικά Αντί, Σύγχρονος Κινηματογράφος, Η Λέξη, Εντευκτήριο, Ευθύνη, Νέα Εστία, Σκαπτή Ύλη, Τραμ, Διαβάζω, Υπόστεγο, Οδός Πανός, Αντι-Κινηματογράφος, Νέα Συντέλεια, Το Δέντρο, Πλανόδιον κ.ά.

Το ποίημά του με τον τίτλο Χρονικό, από την συλλογή Αντίψυχα έχει ανθολογηθεί στο αναγνωστικό «Νεοελληνική Λογοτεχνία» της Β' Γυμνασίου (Ο.Ε.Δ.Β. 2006). Το 1967 βραβεύονται ποιήματά του στον Γ' πανελλήνιο ποιητικό διαγωνισμό του περιοδικού Πανσπουδαστική με κριτική επιτροπή τους ποιητές Νίκο Γκάτσο, Γιάννη Ρίτσο και Νικηφόρο Βρεττάκο.

Το 1972 εκδίδεται η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Αντίψυχα. Ακολουθούν: Περιπέτειες πλανόδιου σωματοφύλακα ονείρων, Το κόκκινο δωμάτιο, Σήκωσε το κεφάλι σου πατέρα, Η ορμή του νερού και των υδάτων, Άγγελος των πρώτων ημερών (πεζό), Γιατί οι γυναίκες δεν αγαπούν τη βροχή, Η έβδομη βροχή και Γάτες αλλού (μικρές ιστορίες).

Οι ταινίες του Λευτέρη Ξανθόπουλου παρουσιάζονται στις μεγαλύτερες διεθνείς κινηματογραφικές εκδηλώσεις (Κάννες, Λοκάρνο, Μόναχο, Μόντρεαλ, Τόκιο, Μονπελιέ, Ταϊβάν, Βρυξέλλες, Μάνχαϊμ, Ίστανμπουλ, Βιέννη, Χάϊφα, Νόβι-Σαντ, Λευκωσία κ.α.), επαινούνται ιδιαίτερα από την διεθνή κριτική και αποσπούν βραβεία, διακρίσεις και επαίνους. Ιδιαίτερα αυτές που προβλήθηκαν στα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Δράμας (από το 1976 που βραβεύτηκε η Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης μέχρι σήμερα) έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 20 βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε όλους τους τομείς σκηνοθεσίας παραγωγής και επί μέρους συντελεστών καθώς και κρατικά βραβεία ποιότητας τόσο από τις επίσημες κριτικές επιτροπές όσο και από τις επιτροπές της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.), το Υπουργείο Πολιτισμού και της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης (Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.).

Trivia:

Συζητήστε για το/τη σκηνοθέτη "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr