Λίβινγκ ρουμ

Από retroDB
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Λίβινγκ ρουμ

Έτος: 1976

Είδος: Δράμα

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 3 Μαϊου 1976

Τηλεοπτική περίοδος:

Διάρκεια: 96'

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Θεοδοσιάδης (I)

Συγγραφέας: Graham Greene

Σενάριο: Νίκος Γκάτσος (μετάφραση κειμένου)

Ηθοποιοί: Ματίνα Καρρά (Ροζ) , Γιάννης Κάσδαγλης (Μάικλ Ντένις) , Ηρώ Κυριακάκη (Τερέζα) , Μαργαρίτα Γεράρδου (Μαίρη) , Αδαμάντιος Λεμός (πάτερ Τζέιμς) , Μαίρη Λαλοπούλου (κα Ντένις) , Ρίτα Μουσούρη (Έλεν)

Σκηνικά: Ρένα Γεωργιάδου

Επαναλήψεις: 1980 (ΕΡΤ)

Σχόλια/Πλοκή: Το έργο διαδραματίζεται στο Λονδίνο γύρω στα 1950. Παρουσιάζει το ερωτικό δράμα μιας νεαρής κοπέλας που εκτυλίσσεται σε θρησκόληπτο περιβάλλον. Η υπόθεση διαδραματίζεται στο λίβινγκ ρουμ της οικογένειας Μπράουν. Η Ροζ, η ορφανή ανιψιά τους, χάνει τους γονείς της και εγκαθίσταται στο σπίτι των θείων της. Οι τρεις ηλικιωμένοι θείοι της ζουν με το φόβο του θανάτου και την προκατάληψη, κλειδώνοντας κάθε φορά τους χώρους του σπιτιού που έχει συμβεί το αναπόφευκτο γεγονός. Ο μόνος χώρος που δεν θυμίζει δυσάρεστες αναμνήσεις είναι το λίβινγκ ρουμ του σπιτιού. Ο παράνομος έρωτας της νεαρής Ροζ με τον ήδη παντρεμένο Μάικλ Ντένις, ψυχολόγο και διαχειριστή της διαθήκης της, ωθεί τη θεία Έλεν να χρησιμοποιήσει όλα τα τεχνάσματα, προκειμένου η ανιψιά της να παραμείνει στο σπίτι. Συλλογισμοί, για την ύπαρξη του Θεού και τον ανθρώπινο πόνο, οδηγούν τη Ροζ σε πράξη απελπισίας. Οι τρεις ηλικιωμένοι εγκαταλείπουν το λίβινγκ ρουμ, όταν η νεαρή ανιψιά τους επιλέγει να αφήσει εκεί την τελευταία της πνοή.

Trivia: Θεατρική παράσταση στα πλαίσια της εκπομπής "Το θέατρο της Δευτέρας (1976)". Η παράσταση επαναπροβλήθηκε τηλεοπτικά στις 18 Αυγούστου 1980.

Η θεατρική παράσταση κυκλοφόρησε σε DVD από το περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση" τον Αύγουστο του 2009 (12ο DVD της σειράς "Πολιτισμική Ταινιοθήκη ΕΡΤ").

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr