Ικέτιδες (1984)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Ικέτιδες (1984)

Έτος: 1986

Είδος: Τραγωδία

Κανάλι: ΕΡΤ2

Σκηνοθεσία: Νίκος Χαραλάμπους , Κώστας Τσαγκάρης

Ποίηση: Ευριπίδης

Σενάριο: Κωστής Κολώτας (μετάφραση)

Μουσική σύνθεση: Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Ηθοποιοί: Ευτύχιος Πουλλαΐδης (Άδραστος) , Στέλιος Καυκαρίδης (Θησέας) , Άλκηστις Παυλίδου (Ευάδνη) , Ανδρέας Μούστρας (Ίφις) , Τζένη Γαϊτανοπούλου (Αίθρα) , Κώστας Δημητρίου (κήρυκας) , Σταύρος Λούρας (κήρυκας) , Νεόφυτος Νεοφύτου (κήρυκας) , Ανδρέας Μουσουλιώτης (κήρυκας) , Σπύρος Σταυρινίδης (αγγελιοφόρος) , Μαριάννα Μαυρέα (παρουσίαση)

Σχόλια/Πλοκή: Η τραγωδία παίχτηκε το 420 π.Χ. και πήρε το όνομά της από τον χορό των Ικέτιδων, που αποτελούν οι μάνες των επτά Αργείων στρατηγών, που φονεύθηκαν στην Θήβα. Οι Θηβαίοι δεν επιτρέπουν την ταφή των νεκρών και ο Άδραστος, βασιλιάς του Άργους, πάει με τις Ικέτιδες στο βωμό της Θεάς Δήμητρας στην Ελευσίνα, για να ζητήσει τη βοήθεια του Θησέα, βασιλιά της Αθήνας. Ο Θησέας στέλνει έναν Αθηναίο κήρυκα να ζητήσει από το βασιλιά της Θήβας Κρέοντα να δώσει τους νεκρούς για την ταφή. Πριν, όμως, φύγει ο Αθηναίος κήρυκας φτάνει άλλος κήρυκας από την Θήβα με μήνυμα του Κρέοντα να διώξει ο Θησέας τον Άδραστο και τις Αργείτισσες μάνες. Ο Θησέας οδηγεί το στρατό της Αθήνας ενάντια στη Θήβα και νικά. Φέρνει πίσω τους νεκρούς στρατηγούς του Άργους. Στη φωτιά, που καίγεται το σώμα του Καπανέα, πέφτει και καίγεται η Ευάδνη, σύζυγος του Καπανέα και βασίλισσα των Μυκηνών, παρακούοντας τις επικλήσεις του γέροντα πατέρα της, Ίφιδος. Οι Αργείτες παίρνουν τους νεκρούς τους και επιστρέφουν στην πόλη τους.

Trivia: Μαγνητοσκοπημένη παράσταση, που ανέβηκε στις 8 Αυγούστου 1984 στο Θέατρο Λυκαβηττού, από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (Θ.Ο.Κ.).

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr