Η πινακοθήκη των ηλιθίων

Από retroDB
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Η πινακοθήκη των ηλιθίων

Έτος: 1983

Είδος:

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 31 Οκτωβρίου 1983

Τηλεοπτική περίοδος:

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος

Συγγραφέας: Νίκος Τσιφόρος

Μουσική σύνθεση: Ανακρέων Παπαγεωργίου

Ηθοποιοί: Γιώργος Κιμούλης , Πέγκυ Σταθακοπούλου , Μπάμπης Γιωτόπουλος , Γιάννης Αργύρης , Αγνή Βλάχου , Χρήστος Πάρλας , Στράτος Παχής , Αθηνόδωρος Προύσαλης , Γκέλυ Τριάντη , Ορφέας Ζάχος , Θεοδόσης Ισαακίδης , Ελένη Καψάσκη , Ναπολέων Καλλής

Επαναλήψεις: 1985 (ΕΡΤ) , 1994 (ΕΤ1) , 2000 (ΕΤ1)

Σχόλια/Πλοκή: Η Αλίντα Πασκουάλε και ο Αντρε Ντεντιέ, παντελώς άγνωστοι μεταξύ τους, ειδοποιούνται ότι είναι κληρονόμοι του άγνωστου και στους δυο Ιωσία Τέρινγκτον. Ταξιδεύοντας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, για να πάρουν την κληρονομιά, γνωρίζονται στο πλοίο και ερωτεύονται, παντρεύονται και πιστεύουν ότι θα συγκληρονομήσουν. Οταν όμως απροσδόκητα εμφανίζεται ο ονειροπόλος κύριος Τέρινγκτον και απαιτεί να χωρίσουν προκειμένου να πάρουν χρήματα, αρνούνται αποδεικνύοντάς του ότι ο έρως υπερτερεί του συμφέροντος και καταδικάζοντας αυτόν που ήθελε να αποδείξει την ηλιθιότητα των ανθρώπων, την οποία ταύτιζε με τα οικονομικά συμφέροντα, τον αναγκάζει να παραδεχτεί τη δική του ηλιθιότητα.

Trivia: Θεατρική παράσταση στα πλαίσια της εκπομπής "Το θέατρο της Δευτέρας (1976)". Η παράσταση επαναπροβλήθηκε τηλεοπτικά δυο φορές στα πλαίσια της εκπομπής. Στις 29 Απριλίου 1985 και στις 14 Φεβρουαρίου 1994. Επίσης προβλήθηκε σε επανάληψη την Τρίτη 25 Αυγούστου 1998 από την εκπομπή "Το θέατρο στην ΕΤ-1"και στις 30 Ιουλίου 2000, στα πλαίσια της εκπομπής "Θεατρικές αναμνήσεις".

Η θεατρική παράσταση κυκλοφόρησε σε DVD από τη Ραδιοτηλεόραση τον Δεκέμβριο του 2010 (82ο DVD της σειράς "Πολιτισμική Ταινιοθήκη ΕΡΤ").

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr