Η ζωή που σου έχω δώσει

Από retroDB
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Η ζωή που σου έχω δώσει

Έτος: 1979

Είδος:

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 29 Ιανουαρίου 1979

Τηλεοπτική περίοδος:

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Φιλιππίδης (I) , Στέλιος Ράλλης

Συγγραφέας: Luigi Pirandello

Σενάριο: Μίτση Κουγιουμτζόγλου (μετάφραση)

Μουσική σύνθεση: Ζακ Μεναχέμ

Ηθοποιοί: Αλέκα Κατσέλη (Ντόνα Άννα) , Μαρία Αλιφέρη (Λουτσία Μομπέλ) , Λουίζα Ποδηματά (μητέρα Λουτσίας) , Ρίτα Μουσούρη (Ελισάβετ) , Νίκος Θαλάσσης (Φλάβιο) , Δημήτρης Μπάνος (Ντον Τζόρτζιο) , Στράτος Παχής (Τζιοβάνι) , Λέλα Λορέτη (Λίντα) , Ελένη Νενεδάκη (Φιορίνα)

Επαναλήψεις: 2009 (Σινέ+)

Σχόλια/Πλοκή: Η Ντόνα Άννα προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει τον εαυτό της ότι ο μονάκριβος γιος της ζει ακόμη και μια μέρα θα επιστρέψει. Πριν από επτά χρόνια, είχε φύγει για σπουδές. Τότε, γνώρισε μια γυναίκα με την οποία αγαπήθηκαν παράφορα, αλλά εκείνη υποχρεώθηκε να παντρευτεί έναν άλλον άντρα. Τώρα, μετά από χρόνια, ξανάσμιξαν για λίγο, αλλά εκείνος προσπαθεί να την πείσει να μην παρατήσει τον άντρα και τα δύο παιδιά της. Χάρη σε ένα μισοτελειωμένο γράμμα, η Λουτσία Μομπέλ φτάνει στο σπίτι του αγαπημένου της δέκα μέρες μετά το θάνατό του. Εκεί, την υποδέχεται η μητέρα του, που παρά τις προσπάθειες της αδερφής της Φιορίνα και του Ντον Τζόρτζιο να την αποτρέψουν, εκείνη λέει ψέματα στη νεαρή γυναίκα, ότι ο γιος της έφυγε ταξίδι. Η Λουτσία την πληροφορεί ότι κυοφορεί το παιδί του, καρπό του έρωτά τους από την τελευταία φορά που βρέθηκαν οι δυο τους. Όταν το επόμενο πρωί φτάνει η μητέρα της κοπέλας, απαιτεί να την πάρει και να γυρίσουν πίσω. Τότε η αλήθεια αποκαλύπτεται. Η Λουτσία και η μάνα του αδικοχαμένου νέου θρηνούν για το θάνατό του. Η δεύτερη, συνειδητοποιεί για πρώτη φορά αυτό που πραγματικά συμβαίνει, και παρά την αρχική της θέληση, τώρα πείθει την κοπέλα να επιστρέψει στην οικογένειά της.

Trivia: Μεταφορά για την τηλεόραση της θεατρικής παράστασης του 1979 στα πλαίσια της εκπομπής "Το θέατρο της Δευτέρας (1976)". Ο Ανδρέας Φιλιππίδης προλογίζει το θεατρικό έργο που γράφτηκε το 1923 από τον Λουίτζι Πιραντέλο. Η παράσταση επαναπροβλήθηκε τηλεοπτικά στις 2 Φεβρουαρίου 2009.

Η θεατρική παράσταση κυκλοφόρησε σε DVD από τη Ραδιοτηλεόραση τον Ιούλιο του 2009 (8ο DVD της σειράς "Πολιτισμική Ταινιοθήκη ΕΡΤ").

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr