Η διαδικασία

Από retroDB
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Διαδικασία

Έτος: 1976

Πρεμιέρα: Σεπτέμβριος 1976

Διάρκεια: 110'

Είδος: Πειραματική

Σκηνοθεσία: Δήμος Θέος

Ποίηση: Σοφοκλής

Σενάριο: Δήμος Θέος

Φωτογραφία: Γιώργος Αρβανίτης (ΙΙ) , Άρης Σταύρου , Πέτρος Καραβίδογλου

Μουσική σύνθεση: Χριστόδουλος Χάλαρης

Ηθοποιοί: Κώστας Σφήκας , Ελένη Μανιάτη , Άγγελος Σφακιανάκης , Κώστας Χαραλαμπίδης , Γιάννης Ευδαίμων , Ηρώ Κυριακάκη , Γιώργος Μπαλλής , Δημήτρης Πουλικάκος , Κώστας Βρεττός , Γιάννης Τότσικας , Χρήστος Μπάρλας , Νίκος Κούρος , Κώστας Μανδήλας

Πλοκή: 1400 π.Χ. και σ' ένα νησί του Αιγαίου, ο γάμος της Αντιγόνης, κόρης της αποθανούσης βασίλισσας με τον αδελφό της Πολυνείκη αναβάλλεται, ενώ ο Κρέοντας διορίζεται αρχηγός του στρατού. Ο Πολυνείκης επιχειρεί να αρπάξει την εξουσία, αλλά το εγχείρημά του αποτυγχάνει κι έτσι αναγκάζεται να καταφύγει στην Καρία της Μικράς Ασίας, απ’ όπου μετ' ολίγον επιστρέφει επικεφαλής στρατού και πολιορκεί το νησί. Ιερείς και άρχοντες πιέζουν την Αντιγόνη να παντρευτεί, αλλά εκείνη ανακηρύσσει βασιλιά τον ετεροθαλή αδελφό της Ετεοκλή. Ο αρχιερέας Κινύρας πείθει τα δύο αντιμαχόμενα μέρη να λύσουν τις διαφορές τους με μια μονομαχία μεταξύ Πολυνείκη και Ετεοκλή. Όταν οι μονομάχοι αλληλοσκοτώνονται, ο Κρέοντας απαγορεύει την ταφή του Πολυνείκη, όμως η Αντιγόνη παρακούει την εντολή του και συλλαμβάνεται. Ο Κινύρας δεν κατορθώνει να τη σώσει κι η Αντιγόνη πυρπολείται δημοσίως από τον ίδιο τον Κρέοντα. Η άφιξη της κρητικής αντιπροσωπείας και η είδηση ότι πραγματοποιήθηκε ειρήνη με τις Μυκήνες αφήνει τον Κρέοντα έκθετο και μετέωρο. Το Ιερατείο έχει νικήσει κι ο Κινύρας θέτει πλέον σε εφαρμογή ένα σχέδιο κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

Trivia: Παραλλαγή του μύθου της Αντιγόνης, που έχει μεταφερθεί στο Αιγαίο την περίοδο που η Μινωική κυριαρχία υποχωρεί, επιτρέποντας στις Μυκήνες να εδραιώσουν την παρουσία τους σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr