Η Τελευταία Νύχτα της Γης

Από retroDB
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Η Τελευταία Νύχτα της Γης

Έτος: 1980

Τηλεοπτική Σειρά

Κανάλι: ΥΕΝΕΔ

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 10 Απριλίου 1980

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 4 Ιουλίου 1980

Ημέρα προβολής: Πέμπτη, Παρασκευή

Κύκλοι επεισοδίων: 1

Αριθμός επεισοδίων: 13

Διάρκεια επεισοδίου: 45'

Είδος:

Μορφή εγγραφής ταινίας: Βίντεο

Εταιρία παραγωγής: Αστήρ TV

Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης (I) , Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος (τηλεσκηνοθεσία)

Συγγραφέας: Πέτρος Χάρης

Σενάριο: Τάκης Χατζηαναγνώστου

Σκηνικά: Νίκος Πετρόπουλος

Ηθοποιοί: Τόνια Καζιάνη (Αριάδνη Ραλλίδη) , Τάκης Χρυσικάκος (Παύλος Τιμοθέου) , Θόδωρος Έξαρχος (Ραλλίδης) , Λουίζα Ποδηματά (Ερατώ Ραλλίδη) , Άννα Γεραλή (Μιλίτσα) , Μαρία Τζομπανάκη (Αργυρώ (μαγείρισσα)) , Κώστας Σιμενός (Γιάννης) , Χρήστος Νομικός (Στρατής) , Άλκηστις Γάσπαρη (κυρία Τιμοθέου) , Γιώργος Κυρίτσης (Γεράσιμος) , Μαρία Φωκά (Ευτέρπη (μητέρα Ερατούς)) , Αθηνά Μιχαηλίδου

Περίληψη:

Trivia: Η σειρά ξεκίνησε την ίδια Πέμπτη απέναντι από την σειρά "Αργώ" της ΕΡΤ στις 22:00 το βράδυ. Το κοινό ήταν διχασμένο και ζητούσε να αλλάξει ημέρα προβολής ένα από τα δύο σήριαλ. Το αίτημα τους εισακούστηκε από την ΥΕΝΕΔ λίγα επεισόδια πριν τελειώσει η "Τελευταία νύχτα της Γης". Συγκεκριμένα από το 10ο επεισόδιο, η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται ημέρα Παρασκευή στις 20:45, πριν τις ειδήσεις των 21:30.

Παρόλο που στο τιμόνι της διασκευής ήταν ο Τάκης Χατζηαναγνώστου (διασκευαστής της επιτυχημένης σειράς "Οι Πανθέοι"), στη σκηνοθεσία ο Βασίλης Γεωργιάδης και μια αξιόλογη διανομή ρόλων, η σειρά δεν κατάφερε να έχει την αναμενόμενη επιτυχία για το λόγο που προαναφέρθηκε.


Λίστα επεισοδίων:


1. "Η Τελευταία Νύχτα της Γης: Επεισόδιο 1" (10/04/1980)

Υπόθεση: Στην Αθήνα του 1910 ζει η "καθώς πρέπει" οικογένεια του εμπόρου Ραλλίδη που την αποτελούν ο ίδιος, η γυναίκα του Ερατώ και η κόρη του Αριάδνη. Μαζί τους ζει και η πεθερά του η κυρία Ευτέρπη, μητέρα της Ερατώς και του Γεράσιμου ενός πλέι-μπόυ της εποχής. Όπως όλα τα σπίτια της εποχής, έχει και αυτό την ιδιαίτερη μαγείρισσα του που ακούει στο όνομα Αργυρώ. Η γιαγιά, η κυρία Ευτέρπη, ενδιαφέρεται να παντρέψει την εγγονή της Αριάδνη που είναι ήδη σε ηλικία γάμου και για αυτό καταστρώνει σχέδια και προετοιμάζει συναντήσεις και ανταλλαγή επισκέψεων με την οικογένεια Τιμοθέου, της οποίας το γιο Παύλο θεωρεί κατάλληλο γαμπρό. Το γεγονός ότι έκείνη θα προικίσει την Αριάδνη της εξασφαλίζει άνεση κινήσεων.


2. "Η Τελευταία Νύχτα της Γης: Επεισόδιο 2" (17/4/1980)

Υπόθεση: Η γιαγιά η κυρία Ευτέρπη ενδιαφέρεται να παντρέψει την την εγγονή της Αριάδνη που είναι ήδη σε ηλικία γάμου και γι΄αυτό καταστρώνει σχέδια και προετοιμάζει συναντήσεις και και ανταλλαγή επισκέψεων με την οικογένεια Τιμοθέου, της οποίας γιο Παύλο θεωρεί κατάλληλο ως γαμπρό.Το γεγονός οτί εκείνη θα προικίσει την Αριάδνη της εξασφαλίζει άνεση κινήσεων.


3. "Η Τελευταία Νύχτα της Γης: Επεισόδιο 3" (24/4/1980)

Υπόθεση: Η κυρία Ευτέρπη μαθαίνει αόριστα για τις μπερμπαντιές του Παύλου Τιμοθέου και αναθέτει στο γιο της Γεράσιμο να εξιχνιάσει τα πράγματα ενώ συγχρόνως προετοιμάζει την πρώτη επίσκεψη των Τιμοθέου στο σπίτι του Ραλλίδη. Εν τω μεταξύ ο Γεράσιμος συγκεντρώνει πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Παύλου, συννενοείται με την μητέρα του και αναλαμβάνει να βγάλει από την ζωή του νέου τη Μιλίτσα έναντι αδρής αμοιβής την οποία πληρώνει η κυρία Ευτέρπη.


4. "Η Τελευταία Νύχτα της Γης: Επεισόδιο 4" (1/5/1980)

Υπόθεση: Η οικογένεια Ραλλίδη είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους Τιμοθέου. Και στις δύο οικογένειες ο πόθος είναι διακαής να επισπευσθεί το συνοικέσιο γιατί η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει, ολοένα και περισσότερο ενώ έχουν κυκλοφορήσει φήμες ότι ένας κομήτης με το όνομα Χάλεϋ πρόκειται να πλησιάσει τη Γη και αυτό θα είναι η καταστροφή του κόσμου. Ακόμα η είδηση είναι αόριστη, αλλά ο φόβος ενός αβέβαιου μέλλοντος δημιουργεί ανάσχεση οικονομική και επομένως κάμψη της αγοράς με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν διόλου καλά οι δουλειές του Τιμοθέου και του Ραλλίδη. Φυσικά όταν πραγματοποιείται η επίσκεψη και οι δυο οικογένειες καλύπτουν με ευγένεια τις αδυναμίες τους, για να εξασφαλίσουν όσο γίνεται περισσότερα ατού η καθεμία για λογαριασμό της. Απ' όλα αυτά έχουν μεσάνυχτα η Αργυρώ και ο Γιάννης, ο υπηρέτης του γειτονικού αρχοντικού, που πολεμούν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον με χίλιους ωστόσο ενδοιασμούς και φοβίες.


5. "Η Τελευταία Νύχτα της Γης: Επεισόδιο 5" (8/5/1980)

Υπόθεση: Η μοδιστρούλα η Μιλίτσα έχει έναν αδερφό τον Στρατή, έναν ρέμπελο του λιμανιού που βλέποντας να μπαίνει στο σπίτι ο Γεράσιμος του καλού κόσμου, θέλει να τον εκμεταλλευτεί. Εν τω μεταξύ οι ειδήσεις για τον κομήτη αρχίζουν να πληθύνονται ενώ μια διάχυτη ανησυχία έχει αρχίσει να πλανιέται στην ατμόσφαιρα. Φυσικά η καλή κοινωνία δεν δίνει και πολλή σημασία στο ζήτημα. Οι Τιμοθέου ετοιμάζουν τον ετήσιο χορό τους στο σπίτι τους και καλούν επισήμως την οικογένεια Ραλλίδη. Η κυρία Ευτέρπη φροντίζει αυτοπροσώπως να είναι έγκαιρα έτοιμο το φουστάνι της Αριάδνης, ενώ συγχρόνως ενδιαφέρεται για την εξέλιξη των σχέσεων του Παύλου με την Μιλίτσα και τα αποτελέσματα των ενεργειών του Γεράσιμου.


6. "Η Τελευταία Νύχτα της Γης: Επεισόδιο 6" (15/5/1980)

Υπόθεση: Οι φήμες για τον κομήτη και την επερχόμενη καταστροφή πολλαπλασιάζονται. Η κάμψη στην οικονομία και οι δυσχέρειες στην αγορά συνεχίζονται. Και η ανησυχία των οικογενειών Ραλλίδη και Τιμοθέου για το μέλλον αυξάνει. Ο Γιάννης και η Αργυρώ δεν μπορούν να βρουν άκρη μ'όλα αυτά και και τρέμουν με την ιδέα της καταστροφής. Φοβούνται δε ακόμη και να απλώσουν το χέρι τους ο ένας στον άλλο. Εν τω μεταξύ ο Παύλος πηγαίνει να ζητήσει εξηγήσεις από τη Μιλίτσα που αρχίζει να του κάνει νερά και εκεί βρίσκει τον αδερφό της τον Στρατή, ο οποίος κάτω από την απειλή του κομήτη, το έχει ρίξει στο πιοτό και μεθά και τον Παύλο.


7. "Η Τελευταία Νύχτα της Γης: Επεισόδιο 7" (22/5/1980)

Υπόθεση: Μαθεύεται ότι ο Γεράσιμος μπαινοβγαίνει στης Μιλίτσας. Η οικογένεια Ραλλίδη θορυβείται, φοβούμενη ότι η φήμη αυτή θα αμαυρώσει το όνομα της ιδιαίτερα τώρα που προετοιμάζεται το συνοικέσιο της Αριάδνης. Από την άλλη μεριά, παρόμοια προβλήματα έχει η οικογένεια Τιμοθέου με το γιο της ο οποίος υποστηρίζει ότι τώρα που θα περάσει ο κομήτης και θα καταστραφεί η Γη, δεν έχει κανένα νόημα να είναι κανείς τίμιος και ηθικός. Εν τω μεταξύ ο Στρατής εκβιάζει την αδερφή του τη Μιλίτσα να εκμεταλλευτούν τις σχέσεις της με τον Παύλο και τον Γεράσιμο και να βγάλουν όσο γίνεται περισσότερα λεφτά.


8. "Η Τελευταία Νύχτα της Γης: Επεισόδιο 8" (29/5/1980)

Υπόθεση: Η οικογένεια Ραλλίδη ετοιμάζεται να πάει στο μεγάλο χορό των Τιμοθέου. Η γιαγιά Ευτέρπη τους καμαρώνει μαζί με την Αργυρώ από την οποία ακούει λεπτομέρειες για την επικείμενη καταστροφή του κόσμου από τον κομήτη. Αναστατώνεται και πηγαίνει να δει η ίδια τον Γιάννη, ο οποίος πληροφόρησε σχετικά την Αργυρώ και σχηματίζει την ιδέα πως πρόκειται για σατανικό άνθρωπο. Εν τω μεταξύ στον χορό των Τιμοθέου η Αριάδνη κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση και η οικογένεια Ραλλίδη επιστρέφει ενθουσιασμένη.


9. "Η Τελευταία Νύχτα της Γης: Επεισόδιο 9" (5/6/1980)

Υπόθεση: Οι συζητήσεις για τον κομήτη και την επικείμενη καταστροφή της Γης παίρνουν και δίνουν και η κυρία Ευτέρπη αρχίζει και φοβάται. Σκέφτεται ότι το μόνο στήριγμά της είναι η περιουσία της στην περίπτωση που τυχόν διασωθεί από τον αφανισμό. Επομένως δεν πρέπει να τη διαθέσει πουθενά πριν λυθεί το ζήτημα του κομήτη και αποφασίζει να μην προχωρήσει το συνοικέσιο της Αριάδνης. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί εκνευρισμό στην οικογένεια Ραλλίδη και όλοι ξεσπούν στην καημένη Αργυρώ. Αυτά τα γεγονότα επηρεάζουν άσχημα τις ήδη δύσκολες και φοβισμένες σχέσεις της με τον Γιάννη.


10. "Η Τελευταία Νύχτα της Γης: Επεισόδιο 10" (13/6/1980)

Υπόθεση: Οι Τιμοθέου θορυβημένοι κι αυτοί από τις ειδήσεις για την επερχόμενη καταστροφή και πιστεύοντας ότι εκείνοι θα επιζήσουν, επιδιώκουν να επιταχύνουν το γάμο του Παύλου και της Αριάδνης για να εξασφαλίσουν για λογαριασμό τους την προίκα της. Όμως βρίσκουν τώρα αντιμέτωπο τη γιαγιά Ευτέρπη που έχει κλειστεί στις φοβίες της και δεν δίνει ελπίδες σε κανένα...


11. "Η Τελευταία Νύχτα της Γης: Επεισόδιο 11" (20/6/1980)

Υπόθεση: Η κατάσταση στην πόλη χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο. Η αγορά έχει παραλύσει. Οι εφημερίδες γράφουν λεπτομέρειες για την καταστροφή όπως την προβλέπουν οι επιστήμονες. Η κυρία Ευτέρπη δεν θέλει να δει κανένα. Ο γιος της Γεράσιμος για να εξασφαλίσει τη Μιλίτσα γυρεύει απ' τη μητέρα του λεφτά. Εν τω μεταξύ ο Γιάννης παρακινεί την Αργυρώ να εγκαταλείψουν τ' αφεντικά τους και να φύγουν στο χωριό.


12. "Η Τελευταία Νύχτα της Γης: Επεισόδιο 12" (27/6/1980)

Υπόθεση: Λίγο πριν την καταστροφή οι τύχες της Αριάδνης, του Παύλου, του Γεράσιμου, της Μιλίτσας και του Στρατή επισφραγίζονται...


13. "Η Τελευταία Νύχτα της Γης: Επεισόδιο 13" (4/7/1980)

Υπόθεση: Η τελευταία νύχτα της Γης έφτασε. Όλοι οι κάτοικοι της πόλεως αποφασίζουν και εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Το ίδιο και η οικογένεια Ραλλίδη και η άλλη της γεροντοκόρης που μένει απέναντι. Μόνο που από φόβο λεηλασιών και οι δύο υποχρεώνουν τους υπηρέτες τους, την Αργυρώ και τον Γιάννη να μείνουν για να φυλάξουν τα υπάρχοντά τους. Οι δύο νέοι απελπισμένοι και πανικόβλητοι αποφασίζουν να περάσουν μαζί την τελευταία νύχτα της ζωής τους.


Την "Τελευταία Νύχτα της Γης" διαδέχτηκε η επανάληψη της τηλεοπτικής σειράς "Αναδυομένη".

Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ.

Η σειρά ΔΕΝ σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ.

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr