Ηλέκτρα (1962) (I)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Ηλέκτρα (1962) (I) a.k.a. Electra

Έτος: 1962

Πρεμιέρα: Μάιος 1962

Διάρκεια: 110'

Είδος: Ιστορική

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης

Ποίηση: Σοφοκλής

Σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης

Φωτογραφία: Walter Lassally

Μουσική σύνθεση: Μίκης Θεοδωράκης

Παραγωγός: Μιχάλης Κακογιάννης

Εταιρία παραγωγής: Φίνος Φιλμ

Ηθοποιοί: Ειρήνη Παππά (Ηλέκτρα) , Μάνος Κατράκης (παιδαγωγός) , Αλέκα Κατσέλη (Κλυταιμνήστρα) , Γιάννης Φέρτης (Ορέστης) , Τάκης Εμμανουήλ (Πυλάδης) , Νότης Περγιάλης (σύζυγος Ηλέκτρας) , Θεανώ Ιωαννίδου (Κορυφαία) , Φοίβος Ραζής (Αίγισθος) , Ανθή Καρυοφύλλη (Κλυταιμνήστρα) , Θόδωρος Δημήτριεφ , Έλλη Βοζικιάδου , Petros Ampelas , Ρίτα Λαγοπούλου , Έλλη Φωτίου , Κώστας Καζάκος , Αφροδίτη Γρηγοριάδου , Θόδωρος Έξαρχος , Γιάννης Κάσδαγλης , Κίττυ Αρσένη , Ελένη Καρπέτα , Μ. Σακελλάριος

Περίληψη/Σχόλια: Ο Αγαμέμνων επιστρέφει θριαμβευτής απ' τον πόλεμο της Τροίας, αλλά δολοφονείται από την άπιστη και δόλια γυναίκα του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο. Ο γιος του Ορέστης φυγαδεύεται από τον παιδαγωγό του, αλλά η κόρη του Ηλέκτρα παραμένει στις Μυκήνες και βλέπει τον Αίγισθο να παντρεύεται τη μητέρα της. Με τον καιρό φουντώνει μέσα της το μίσος και ζητά εκδίκηση. Αναγκάζεται όμως να παντρευτεί, με λευκό γάμο, έναν απλό χωρικό και πηγαίνει να ζήσει στο καλύβι του, μέχρι που επιστρέφει ο Ορέστης μαζί με τον φίλο του Πυλάδη. Τα δύο αδέλφια σχεδιάζουν μαζί τη δολοφονία του Αίγισθου, κι ο Ορέστης τον σκοτώνει κατά τη διάρκεια μιας γιορτής. Η Ηλέκτρα του υπενθυμίζει ότι πρέπει να τιμωρηθεί και η Κλυταιμνήστρα και ο Ορέστης, αν και απρόθυμος, την σκοτώνει. Οι Μυκηναίοι, τρομοκρατημένοι από το άγριο έγκλημα, εξορίζουν απ' το Άργος τα δύο αδέλφια.

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1962-1963 και έκοψε 76.846 εισιτήρια. Ήρθε στην 6η θέση σε 82 ταινίες.

Κέρδισε 3 βραβεία στο "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1962" ("Καλύτερης Ταινίας", "Σκηνοθεσίας", "Α' Γυναικείου Ρόλου").

Υπήρξε υποψήφια για "Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας" το 1962, ενώ κέρδισε το "Βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μεταφοράς" στο "Φεστιβάλ Καννών".

"Αργυρή Δάφνη" στο "Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου 1963".

"Ειδικό Βραβείο Σκηνοθεσίας" στο "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ακαπούλκο 1962".

Δύο βραβεία στο "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμβέρσας 1964" ("Κριτικής Επιτροπής" & "Κινηματογραφικού Τύπου").

Συνολικά κέρδισε περισσότερες από 24 τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Πρόκειται για την πιο άρτια και υποδειγματική μεταφορά αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον κινηματογράφο.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr