Ερόικα (1960)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Ερόικα

Έτος: 1960

Διάρκεια: 120'

Είδος: Κοινωνική

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης

Συγγραφέας: Κοσμάς Πολίτης

Σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης , Jane Cobb

Φωτογραφία: Walter Lassally

Μουσική σύνθεση: Αργύρης Κουνάδης

Παραγωγός: Μιχάλης Κακογιάννης

Ηθοποιοί: Αλέξανδρος Μαμάτης (Αλέκος) , Jenny Russell (Μόνικα) , Πάνος Γκούμας (Λοϊζος) , Patrick O'Brian (Sebastian) , Τασσώ Καββαδία , Νικηφόρος Νανέρης (Δημήτρης) , Γιάννης Βόγλης , Λυδία Βασιλειάδου , Jane Cobb , Νίκος Ιγνατιάδης , Φαίδων Γεωργίτσης , Μιχάλης Νικολινάκος , Νίκος Πιλάβιος , Ρένα Μπούρλου , Θάνος Μπούρλος , Νανά Γκάτση , Πάρις Πάππης , Marie Ney , Robin Fire , Στάθης Γιαλελής , Κώστας Νικολούδης , Κώστας Κωνσταντινίδης , Ειρήνη Βουρλούμη , Η.Γκραβάνη , Αντώνης Κυριακούλης

Περίληψη/Σχόλια: Οι απόφοιτοι του τοπικού λυκείου, με αρχηγό τον Λοΐζο, οργανώνουν ένα πυροσβεστικό σώμα και διάγουν λιτή ζωή, όπως οι αρχαίοι Έλληνες. Στενοί φίλοι του Λοΐζου είναι ο Αλέκος, ο Δημήτρης και ο Ανδρέας. Όταν ο Νέστωρ, ένας απόφοιτος του καθολικού σχολείου, προκαλεί άθελά του το θάνατο του Ανδρέα, ο Λοΐζος αρχίζει να σκέφτεται με ποιο τρόπο θα τον εκδικηθεί. Στο μεταξύ, όλοι τους γοητεύονται από τη γλυκιά Μόνικα, την όμορφη κόρη του άγγλου πρόξενου, ιδιαίτερα δε ο Αλέκος. Στο χορό μεταμφιεσμένων που δίνεται στο σπίτι της, ο Αλέκος γίνεται φίλος με τον παράξενο αδελφό της, τον Σεμπάστιαν, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι στη Μόνικα αρέσει ο Λοΐζος κι υπόσχεται να βοηθήσει στο να τα «φτιάξουν» μεταξύ τους. Ο Λοΐζος που πληροφορείται ότι ο Σεμπάστιαν είναι γιος ενός πλούσιου διπλωμάτη που υπήρξε εραστής της μακαρίτισσας μητέρας του, φεύγει από το νησί, ακολουθώντας μια ώριμη τραγουδίστρια της επιθεώρησης. Τώρα, ο Αλέκος γίνεται ο αρχηγός της παρέας, αλλά είναι τόσο άπειρος ώστε βάζει κατά λάθος φωτιά στο σπίτι του Νέστορα κι αναγκάζει τη Μόνικα να κάνει έρωτα μαζί του. Στη συνέχεια, παριστάνει την «αδέσποτη γάτα» και σκοτώνεται από τα πυρά του Σεμπάστιαν.

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1961-1962 και έκοψε 18.968 εισιτήρια. Ήρθε στην 34η θέση σε 68 ταινίες. Η ταινία κυκλοφόρησε διεθνώς απο την Warner Bros με τον τίτλο Our Last Spring.Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο κοσμοπολίτικο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη και πραγματεύεται τη ρομαντική εφηβεία που βρίσκεται ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα γνωρίζοντας τον έρωτα, τη φιλία, το θάνατο. Αιωρείται ανάμεσα στους δύο κόσμους: την πραγματικότητα των ενηλίκων και την πραγματικότητα των φαντασιώσεων των εφήβων.

Η γλώσσα της ταινίας, Ελληνική και Αγγλική.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr