Δόρα Στράτου

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ημερομηνία Γέννησης: 1903

Ημερομηνία Θανάτου: 20 Ιανουαρίου 1988


Τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχει παίξει:


Κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έχει παίξει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
The day the fish came out 1967
Tintin et le mystere de la Toison D'or 1961
Αυτή είναι η ζωή 1935


Τηλεταινίες στις οποίες έχει παίξει:


Βιντεοταινίες στις οποίες έχει παίξει:


Μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει:


Θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει:


Εκπομπές στις οποίες συμμετείχε ή τις οποίες παρουσίαζε:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Ο κόσμος του πνεύματος και της τέχνης 1966 ΤΕΔ


Τηλεπαιχνίδια τα οποία παρουσίαζε ή στα οποία συμμετείχε:


Επεισόδια σειρών μυθοπλασίας & εκπομπών στα οποία συμμετείχε ή παρουσίαζε:


Μεταγλωττισμένες παραγωγές στις οποίες συμμετείχε:


Έχει τραγουδήσει:


Βιογραφία:

Trivia: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το βαφτιστικό της είναι Δωροθέα Στράτου. Πατέρας της είναι ο δικηγόρος & πρώην πρωθυπουργός Νικόλαος Στράτος (γεννήθηκε στις 16 Μαΐου 1872 και πέθανε στις 15 Νοεμβρίου 1922) και μητέρα της η Μαρία Κορομηλά. Παππούς της είναι ο θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος & εκδότης Δημήτριος Κορομηλάς. Προπάππους της ήταν ο εκδότης Ανδρέας Κορομηλάς (γεννήθηκε το 1811 και πέθανε το 1858) και προ-προπάππους της ο κτηματίας Χατζής Λάμπρου Κόσκορης, αγωνιστής του 1821 (γεννήθηκε το 1778 και πέθανε το 1826). Προ-προγιαγιά της, σύζυγος του Χατζή Λάμπρου Κόσκορη, ήταν η Όρσα Κολιάτσου. Αδερφός της είναι ο νομικός, βουλευτής & υπουργός Ανδρέας Στράτος (γεννήθηκε στην Αθήνα το 1905 και πέθανε στις 30 Αυγούστου 1981).

Σπούδασε πιάνο, τραγούδι, χορό και θέατρο. Μεγάλωσε σε μεγαλοαστικό περιβάλλον με πολλές επιρροές από κλασσικά θεατρικά έργα αλλά και από τους μεγάλους χορούς των Ανακτόρων, Πρεσβειών κλπ. Η θανατική ποινή και εκτέλεση του πατέρα της στις 15 Νοεμβρίου 1922 τής δημιούργησε τη μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στη ζωή της. Μετά τη δήμευση της περιουσίας των γονιών της και τον κοινωνικό υποβιβασμό, έφυγε με τη μητέρα της και τον αδελφό της Ανδρέα στο εξωτερικό (Βερολίνο, Παρίσι και Νέα Υόρκη) για 10 χρόνια, όπου συνέχισε τις σπουδές.

Το 1932 επέστρεψε στην Ελλάδα και βοήθησε τον Κάρολο Κουν στη δημιουργία του θεάτρου του. Στη διάρκεια της κατοχής συνεργάστηκε δραστήρια στο φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και συμμετείχε στον Εθνικό Οργανισμό Χριστιανικής Αλληλεγγύης.

Στην Ελληνικής, Αγγλικής & Αμερικανικής παραγωγής κινηματογραφική ταινία "...Όταν τα Ψάρια Βγήκαν στη Στεριά!" ("The Day the Fish Came Out") ('67) εμφανίζεται ως Dora Stratou, ενώ στη Γαλλικής & Βελγικής παραγωγής κινηματογραφική ταινία "Το Παιδί και το Χρυσόμαλλον Δέρας" ("Tintin et le Mystere de la Toison D'Or") ('61) εμφανίζεται ως Panygrist de Dora Stratou.

Για λόγους υγείας αποσύρθηκε από την ενεργό δράση της το 1983. Ήταν μόνιμη κάτοικος Αθηνών (οδού Υπατίας) και μιλούσε Γαλλικά & Αγγλικά. Κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Συζητήστε για τον/την ηθοποιό "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr