Δανάη

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ημερομηνία Γέννησης: 8 Φεβρουαρίου 1913

Ημερομηνία Θανάτου: 18 Ιανουαρίου 2009


Τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχει παίξει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Στο Παρά 5 (2005) 2005|2005 Mega


Κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έχει παίξει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
Επιστροφή από το μέτωπο 1959
Κυνηγώντας τον έρωτα (1956) 1956
Παιδιά της Αθήνας 1947
Σώσε με 2001
Το οργανάκι του Αττίκ 1955


Τηλεταινίες στις οποίες έχει παίξει:


Βιντεοταινίες στις οποίες έχει παίξει:


Μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει:


Θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει:


Εκπομπές στις οποίες συμμετείχε ή τις οποίες παρουσίαζε:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Κοίτα τι έκανες (2004) 2004 Alpha
Νυχτερινός επισκέπτης (1994) 1994 ΕΤ1


Τηλεπαιχνίδια τα οποία παρουσίαζε ή στα οποία συμμετείχε:


Επεισόδια σειρών μυθοπλασίας & εκπομπών στα οποία συμμετείχε ή παρουσίαζε:


Μεταγλωττισμένες παραγωγές στις οποίες συμμετείχε:


Έχει τραγουδήσει:


Βιογραφία: Γεννήθηκε στο Μεταξουργείο, Καρόλου και Ακομινάτου, στην Αθήνα. και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά χρόνια της στη Γαλλία. Το πλήρες όνομά της είναι Δανάη Στρατηγοπούλου-Χαλκιαδάκη. Επίσης διατηρούσε το ψευδώνυμο Αργυρώ Καλιγά. Ο πατέρας της, Ιπόλλυτος Στρατηγόπουλος, καταγότανε από την Αθήνα κάτοικος μάλιστα Κολωνακίου, επί της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ. Στα πρώιμα χρόνια του ήταν δημοσιογράφος αργότερα έγινε μηχανικός. Ο παππούς της, Ιδομενέας Στρατηγόπουλος, θεατρικός συγγραφέας, από τους εξέχοντες λόγιους της εποχής, συμβολαιογράφος. Καταγωγή της γενιάς των Στρατηγόπουλων ξεκινάει από το 1261. Η μητέρα της, Πολυτίμη Σακελλαροπούλου, η Τίμω, υπήρξε Αρσακειάδα, η μητέρα της ήταν εκπαιδευτικός. Ο πατέρας της ήταν έμπορος. Τη μητέρα της συνήθιζε να την αποκαλεί "άγγελο γνώσεων, λέξεων, για την ελληνική και γαλλική γλώσσα". Η καταγωγή της ήταν από την Πάτρα.

Νονά της ήταν η Τασία Παράσχου Φάρα, σύζυγος του Αιμίλιου Παράσχου, που ήτανε γιος του ποιητή Αχιλλέα Παράσχου. Οι γονείς έγραφαν ποιήματα και οι δύο. Έπαιζαν μαντολίνο η μαμά και κιθάρα ο μπαμπάς. Ο πατέρας της γνωστός για τις αντίθετες, γενικά, πολιτικές του απόψεις, μη έχοντας που να δουλέψει από το χαρακτήρα του, αποφασίζει προς βιοπορισμό, τη φυγή στη Μασσαλία, το 1916, που ήταν μια αναπτυγμένη βιομηχανική περιοχή. Για τον μηχανικό Στρατηγόπουλο, ίσως τα πράγματα να ήσαν πλέον καλύτερα. Σε ηλικία λοιπόν τριών μόλις ετών επιβιβάζονται οικογενειακώς από τον Πειραιά στο ατμόπλοιο "Πατρίς" και αναχωρούν...

Τα Γαλλικά θα είναι η μεγάλη προίκα της, οι λατινογενείς γλώσσες γενικότερα, η μεγάλη της αγάπη. Στην Αθήνα το 1923, τους βρίσκει η οικογενειακή της ιστορία, μιας κι ο πατέρας της αποφάσισε πως έτσι έπρεπε να γίνει. Έτσι έπρεπε να κάνουν. Να επιστρέψουν. Στα 1923 γεννήθηκε και η αδερφή της Δανάης, η Μίρκα Στρατηγοπούλου κι έτσι η οικογένεια γίνεται τετραμελής.

Σύζυγός της υπήρξε ο δημοσιογράφος Γιώργος Χαλκιαδάκης, με τον οποίο απέκτησαν μια κόρη, την τραγουδίστρια Λήδα Χαλκιαδάκη. Την μάγεψε η Χιλή και αποτέλεσε για την Δανάη, δεύτερη πατρίδα. Μερικά από τα πιο γνωστά της τραγούδια: "Τι Είναι Αυτό Που Το Λένε Αγάπη", "Αν Σ' αρνηθώ Αγάπη Μου" & "Ας Ερχόσουν Για Λίγο". Το τελευταίο ακούγεται στην κινηματογραφική ταινία του 2001 "Σώσε Με".

Trivia:

Συζητήστε για τον/την ηθοποιό "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr