Γιάννης Μεντώνης

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ημερομηνία Γέννησης: 1944

Ημερομηνία Θανάτου: 2 Ιουνίου 2014


Τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχει παίξει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Η Φροσού 1977|1977 ΡΙΚ
Κατωθκιόν της Μαδαρής (1967) 1967|1967 ΡΙΚ
Οι Κληρονόμοι (2002) 2002|2002 Mega Κύπρου


Κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έχει παίξει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
Αγάπες και Καημοί 1967
Η Σμυρνιά 1969


Τηλεταινίες στις οποίες έχει παίξει:


Βιντεοταινίες στις οποίες έχει παίξει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
Έλα για όλα 1990
Έπαθεν την Χιώτικα 1990
Ότι Φάμε Χαλάλι Μας 1990
Απ' όλα έχει το πανέρι 1984
Η Σιησιηνίστρα 1989
Η γη μας εν πουλιέται 1988
Μια Δωρούλλα μέσα σ' ούλλα 1987
Ο τράουλλος του Φιρφιρή 1984
Ουδείς Αναμάρτητος (1986) 1986
Ρότσος 1 1987
Τα δώρα της Δώρας 1985
Της καρκιάς οι λαμπρατζιές 1987
Το γινάτιν του καμήλου 1990


Μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει:


Θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει:


Εκπομπές στις οποίες συμμετείχε ή τις οποίες παρουσίαζε:


Τηλεπαιχνίδια τα οποία παρουσίαζε ή στα οποία συμμετείχε:


Επεισόδια σειρών μυθοπλασίας & εκπομπών στα οποία συμμετείχε ή παρουσίαζε:


Μεταγλωττισμένες παραγωγές στις οποίες συμμετείχε:


Έχει τραγουδήσει:


Βιογραφία: Κατάγεται από την Αμμόχωστο, αλλά και με καταγωγή από τη πλευρά του πατέρα του από τη Χίο. Από μικρό παιδί είχε την κλίση για να ασχοληθεί με την έβδομη τέχνη, κάνοντας καραγκιόζη και κουκλοθέατρο. Όταν ήταν μαθητής έλαβε μέρος σε πολλές μαθητικές θεατρικές παραστάσεις. Το 1960 πάει στο Λονδίνο για σπουδές στην "RADA" ("Royal Academy of Dramatic Art") και εκεί έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με το "Θέατρο Τέχνης" του Γιώργου Ευγενίου στο "Θέατρο Παράγκα". Το 1965 επιστρέφει στην Κύπρο και παντρεύεται με την Αντωνία Μεντώνη, καθηγήτρια το επάγγελμα και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τρεις γιους και μια κόρη. Ο ένας γιος είναι ο Πέτρος Μεντώνης.

Την ίδια χρονιά προσλαμβάνεται στον "ΕΘΟΣ", το θέατρο της "Σ.Ε.Κ.". Το πρώτο του έργο είναι το "Πυγμαλίων και Γαλάτεια" του Πάνου Ιωαννίδη, σε σκηνοθεσία δική του. Η συνέχεια λαμπρή, ειδικότερα όταν η φήμη του μεταδίδεται και μέσω της τηλεόρασης. Εκεί γνώρισε τον αείμνηστο Βλαδίμηρο Καυκαρίδη, ο οποίος σκηνοθετούσε το "Βοσκαρέτιν" του Μιχάλη Κυριακίδη το 1965 και το "Κορίτσι με το Κορδελάκι" του Νότη Περγιάλη το 1966. Συνεργάστηκε με το "ΕΘΟΣ" και στις επιθεωρήσεις "Βουράτε Πριν να Λείψει", "Εδώ Μπαϋράκ" και άλλες. Έπειτα, μεταφέρθηκε στο "Θίασο Γέλιου" στην επιθεώρηση "Ο Παπάς Κρατεί τ' ασσιήν" του Δημήτρη Παπαδημήτρη. Σε αναζήτηση χρημάτων για να ζήσει την οικογένειά του, έκανε διάφορες δουλειές εκτός θεατρικού χώρου. Ασχολήθηκε, μάλιστα και με τη δημοσιογραφία για ένα διάστημα, εκδίδοντας την εβδομαδιαία "Καλλιτεχνική Επιθεώρηση" και το περιοδικό "Θέατρο και Κινηματογράφος".

Στο πρώτο τηλεοπτικό σίριαλ που έγινε στην Κύπρο, από το "ΡΙΚ", με τίτλο "Κατωθκιόν της Μαδαρής", του Μιχάλη Πιτσιλλίδη, σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, ο Γιάννης Μεντώνης εμφανίζεται για πρώτη φορά ως Φιρφιρής. Από αυτή την τηλεοπτική σειρά, ο "Φιρφιρής" γίνεται διάσημος και ο Γιάννης Μεντώνης εκμεταλλεύεται αυτή του την επιτυχία. Αρχίζει γυρίσματα με τον Διογένη Ηροδότου και κάνουν αρκετά κινηματογραφικά σκετς του Φιρφιρή. Πάει στην Αθήνα και γυρίζει την κινηματογραφική ταινία "Ο Φιρφιρής στην Αθήνα", με τη Γεωργία Βασιλειάδου, την Άννα Καλουτά, την Αλέκα Στρατηγού, τον Τάκη Μηλιάδη και άλλους.

Τους τελευταίους μήνες ο ηθοποιός νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας σε κρίσιμη κατάσταση, μιας και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Η κηδεία του ηθοποιού, όπως ανακοίνωσε ο γιος του Πέτρος μέσω του λογαριασμού του στο facebook, έγινε Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014, στις 14:00, από τον ιερό ναό Αγίου Βασιλείου στον Στρόβολο.

Ο Φιρφιρής τα τελευταία χρόνια είχε ξεχαστεί απ' όλους. Ο μόνος άνθρωπος που στάθηκε δίπλα του, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος τον Σεπτέμβριο του 2010, σε μια εμφάνιση που συγκλόνισε, ήταν η "Πομηλορού" (Δέσποινα Φοινικαρίδου). Μάλιστα, πρόσφατα ο γιος του, Πέτρος, βλέποντας ότι το τέλος του πατέρα του ήταν κοντά, είχε εκφράσει δημόσια την πικρία του για το γεγονός πως ο πατέρας του ξεχάστηκε από όλους.

Trivia:

Συζητήστε για τον/την ηθοποιό "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr