Δεν πληρώνω δεν πληρώνω (1986)

Από retroDB
Αναθεώρηση ως προς 17:56, 5 Μαΐου 2021 από τον Nasos (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Δεν πληρώνω δεν πληρώνω (1986)

Έτος: 1986

Είδος:

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 10 Νοεμβρίου 1986

Τηλεοπτική περίοδος:

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Στέφανος Ληναίος , Κώστας Κατσαρόπουλος (τηλεσκηνοθεσία)

Συγγραφέας: Dario Fo

Σενάριο: Άννα Βαρβαρέσου-Τζόγια

Μουσική σύνθεση: Βασίλης Δημητρίου

Ηθοποιοί: Στέφανος Ληναίος (Τζιοβάνι) , Έλλη Φωτίου (Ρόζα) , Χριστίνα Στόγια (Μαρία) , Δημήτρης Πετράτος (Λουίτζι) , Σταύρος Ξενίδης (αστυνόμος) , Ζαφείρης Γαλάνης , Γιώργος Καρμάτης (Μπαρτολομέο)

Επαναλήψεις: 1989 (ΕΤ1) , 1993 (ΕΤ1) , 2012 (ΕΤ1) , 2012 (ΕΤ1)

Σχόλια/Πλοκή: Το έργο είναι μια πολιτική φάρσα. Σε μια γειτονιά του Μιλάνου, η Ρόζα επιστρέφει στο σπίτι της με τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Διηγείται στην φίλη της, Μαρία, τα περιστατικά που συνέβησαν στο κατάστημα με τον διευθυντή, εξαιτίας της αύξησης των τιμών. Οι πελάτες κατάφεραν να πληρώσουν με τις παλιές τιμές φωνάζοντας «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ». Η Ρόζα προσπαθεί να εξαφανίσει τις πολλές σακούλες με τα ψώνια σκεπτόμενη την αντίδραση του συζύγου της. Έτσι, τα βάζει κάτω από το κρεβάτι της και κάτω από το φόρεμα της Μαρίας. Ο Τζοβάνι γυρνάει από το εργοστάσιο, που δουλεύει και διηγείται στην Ρόζα, όσα είδε να συμβαίνουν στο σούπερ μάρκετ. Δεν φαντάζεται ότι θα μπορούσε να ήταν και η γυναίκα του αναμεμιγμένη σ' αυτό, λέγοντας ότι αν το έκανε θα την χώριζε.

Λίγο αργότερα, έρχεται στο σπίτι τους ο αστυνόμος για έρευνα. Ο αστυνόμος πείθεται από το φτωχικό διαμέρισμα και το φαγητό τους και δεν τους ερευνά. Όμως κάθεται στο σπίτι και συζητάει με τον Τζοβάνι για τα μέτρα λιτότητας των κυβερνήσεων. Λίγο πριν φύγει ο Τζοβάνι επιμένει να κάνει έρευνα ο αστυνόμος αλλά εκείνος αρνείται.

Η Ρόζα φέρνει την Μαρία στο σπίτι της για την ψεύτικη εγκυμοσύνη της. Ο αστυνόμος επιστρέφει και επιμένει να πάρει την έγκυο να γεννήσει, πράγμα που κάνει. Ενώ οι γυναίκες έχουν φύγει για το νοσοκομείο, στο σπίτι του Τζοβάνι φτάνει ο Λουίτζι, που ψάχνει την σύζυγο του, Μαρία. Ο Τζοβάνι ενημερώνει τον Λουίτζι για την εγκυμοσύνη της Μαρίας αλλά καταφέρνει να μπερδέψει ακόμη περισσότερο τα γεγονότα. Φεύγουν και οι δυο για το νοσοκομείο την ίδια στιγμή που οι γυναίκες τους επιστρέφουν στο σπίτι. Η Ρόζα αποφασίζει να μείνει και εκείνη έγκυος, με πακέτα από το σούπερ μάρκετ και το ίδιο κάνουν και οι γειτόνισσές τους. Παράλληλα, ο Τζοβάνι με τον Λουίτζι βρίσκουν στο δρόμο σακιά με ζάχαρη, τα οποία αποφασίζουν να κλέψουν, αναλογιζόμενοι τις συνέπειες της ανεργίας.

Λίγο αργότερα ο αστυνόμος εισβάλλει ξανά στο σπίτι της Ρόζας έχοντας καταλάβει το κόλπο με την ψεύτικη εγκυμοσύνη τους. Εκείνες προφασίζονται το έθιμο της γιορτής της Αγίας Ευλαλίας. Ο αστυνόμος δεν πείθεται και επιμένει να γδυθούν. Για καλή τους τύχη κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα, που είναι απλήρωτο και ο αστυνόμος λιποθυμάει. Προσπαθούν να τον επαναφέρουν δίνοντας του οξυγόνο από φιάλη οξυγονοκόλλησης. Ο Τζοβάνι και ο Λουίτζι βρίσκουν ένα φέρετρο για να μεταφέρουν τα σακιά με τη ζάχαρη που έκλεψαν. Τελικά, ο αστυνόμος συνέρχεται αλλά νομίζει ότι οφείλεται σε θαύμα της Αγίας Ευλαλίας...

Trivia: Θεατρική παράσταση στα πλαίσια της εκπομπής "Το θέατρο της Δευτέρας (1976)". Προβλήθηκε σε επανάληψη στις 7 Αυγούστου 1989 & στις 8 Νοεμβρίου 1993. Προβλήθηκε και πάλι από την ΕΤ1 την Τρίτη 27 Μαρτίου 2012 σαν αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, και από την εκπομπή "Το θέατρο στην ΕΡΤ" το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012.

Συζητήστε για την τηλεοπτική θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr