Γυναίκες του Παπαδιαμάντη

Από retroDB
Αναθεώρηση ως προς 11:22, 18 Μαΐου 2024 από τον Nasos (συζήτηση | συνεισφορές) (Νέα σελίδα με '<gallery> Image: gynaikespapadiamanti.jpg </gallery> {{Theatro| year=2017| firstEpisodeAirDt=15 Δεκεμβρίου 2017| airDay=| period=2017-2018| Sname=Γυναίκ...')
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έτος: 2017

Θεατρικός τίτλος: Γυναίκες του Παπαδιαμάντη

Είδος: Δράμα

Θέατρο: Χώρα

Πρεμιέρα: 15 Δεκεμβρίου 2017

Περίοδοι παραστάσεων: 2017-2018

Τόπος: Κυψέλη, Αθήνα

Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Σενάριο: Πέτρος Ζούλιας (κείμενο)

Σκηνικά: Αναστασία Αρσένη

Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη

Μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Αυγερινός

Ηθοποιοί: Νένα Μεντή , Έρση Μαλικένζου , Ευγενία Δημητροπούλου , Χριστιάννα Ματζουράνη , Μαριάννα Τουντασάκη , Έφη Σακελλαρίου


Σχόλια/Πλοκή: Οι γυναίκες στον Παπαδιαμάντη, μοναχικές αλλά δυναμικές φιγούρες, παλεύουν με τη φύση, τη ζωή, το θάνατο, με τη χαρά και τη λύπη. Μάνες, γυναίκες, κόρες ξενιτεμένων, ναυτικών ή χαμένων ανδρών που συμμαχούν για να κερδίσουν την επιβίωση, το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους, αποτελούν το δραματουργικό καμβά αυτής της σκηνικής δημιουργίας με αρωγό το δημοτικό τραγούδι, την παράδοση και το θρησκευτικό πνεύμα του συγγραφέα. Με προεξάρχουσα γυναίκα-ηρωίδα τη Φραγκογιαννού-Φόνισσα, που αποτελεί το βασικό πρόσωπο της παράστασης αλλά και της παπαδιαμαντικής δημιουργίας, στήνεται ένας χορός από κωμικά και δραματικά περιστατικά ζωής γυναικών στις αρχές του 20ου αιώνα, σε ένα απομονωμένο νησί της Ελλάδας.

Οι μελωδίες και η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων μπερδεύονται με το πένθιμο πνεύμα της Σταύρωσης και του Πάσχα, η χαρά της γέννας συναντά τον πόνο του θανάτου. Η μαγεία και η δεισιδαιμονία διασταυρώνονται με τη θρησκοληψία και την προκατάληψη. Πλούσιο το υλικό των διηγημάτων του συγγραφέα ζωντανεύει μπροστά μας μια σειρά από μοναδικά πορτραίτα ηλικιωμένων και νεαρών γυναικών. Κοινός τους στόχος η επιβίωση, κόντρα στα εμπόδια, τη φτώχια και τις απώλειες μιας αντίξοης ζωής. Μια δύσκολη εποχή που ακουμπά σε πολλά ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας: "Σα νά'χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κι οι καημοί του κόσμου", όπως λέει ο Παπαδιαμάντης.

Trivia: Η παράσταση προβλήθηκε διαδικτυακά θα προβληθεί στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2021.

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση "Γυναίκες του Παπαδιαμάντη" στο Retromaniax.gr