Ανδρέας Φαντίδης

Από retroDB
Αναθεώρηση ως προς 20:19, 14 Δεκεμβρίου 2022 από τον Nasos (συζήτηση | συνεισφορές) (Ο Nasos μετακίνησε τη σελίδα Ανδρεας Φαντίδης στην Ανδρέας Φαντίδης)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ημερομηνία Γέννησης: 1932



Τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχει παίξει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Κατωθκιόν της Μαδαρής (1967) 1967|1967 ΡΙΚ


Κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έχει παίξει:


Τηλεταινίες στις οποίες έχει παίξει:


Βιντεοταινίες στις οποίες έχει παίξει:


Μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει:


Θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει:


Εκπομπές στις οποίες συμμετείχε ή τις οποίες παρουσίαζε:


Τηλεπαιχνίδια τα οποία παρουσίαζε ή στα οποία συμμετείχε:


Επεισόδια σειρών μυθοπλασίας & εκπομπών στα οποία συμμετείχε ή παρουσίαζε:


Μεταγλωττισμένες παραγωγές στις οποίες συμμετείχε:


Έχει τραγουδήσει:


Βιογραφία: Ραδιοσκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Κατά την περίοδο 1951-56 συνεργάστηκε με το Κυπριακό Θέατρο και στη συνέχεια με το ΡΙΚ ως παραγωγός προγραμμάτων (1956-1992), έχοντας σημαντική συμβολή στην παρουσίαση εκπομπών όπως το κυπριώτικο σκετς, το θέατρο από το ραδιόφωνο και τις κυριακάτικες επιθεωρήσεις.

Ασχολήθηκε επίσης, από το 1967, με τη σκηνοθεσία στο θέατρο. Το βραβευμένο θεατρικό του έργο «Οι Αφεντάδες» ανεβάστηκε από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου το 1978. Έγραψε επίσης τους στίχους του τραγουδιού «Λάφυρο Πολέμου», σε μουσική Δώρου Γεωργιάδη και ερμηνεία Σταύρου Σιδερά, το οποίο τιμήθηκε με τρίτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το 1978.

Trivia: Στίς αρχές της δεκαετίας του 50 είχε έρθει στη Κύπρο, ο θίασος της Μαρίκας Κοτοπούλη από την Ελλάδα με το έργο-τριλογία «Ορέστεια» του Αισχύλου. Ο Θίασος που απαρτιζόταν από μεγάλα ονόματα όπως η Μελίνα Μερκούρη, ο Τίτος Βανδής, Δημήτρης Μυράτ και άλλοι, χρειαζόντουσαν κομπάρσους. Έτσι μαζί με άλλα παιδιά απόφοιτους του Παγκυπρίου Γυμνασίου, πήγαν για να τους δοκιμάσουν. Τους πήρανε και τους ντύσανε στρατιώτες για να τραβάνε το άρμα του Αγαμέμνονα. Ο Ανδρέας Φαντίδης πήρε το βάπτισμα του πυρός και ένιωθε πολύ περήφανος που έπαιξε έστω και κομπάρσος πλάι σε τόσο μεγάλους ηθοποιούς.

Συζητήστε για τον/την ηθοποιό "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr