Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Τι Είδε ο Γιαπωνέζος;»

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
 
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
<gallery>
<gallery>
Image: tieidegiaponezos.jpg
Image: Tieideigiaponezos.jpg
</gallery>
</gallery>
{{Theatro|
{{Theatro|

Τελευταία αναθεώρηση της 17:57, 17 Μαΐου 2024

Έτος: 1987

Θεατρικός τίτλος: Τι Είδε ο Γιαπωνέζος;

Είδος: Επιθεώρηση

Θέατρο: Αθήναιον

Πρεμιέρα: 31 Ιουλίου 1987

Περίοδοι παραστάσεων: 1987

Τόπος: Αθήνα

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Βουτσινάς

Συγγραφέας: Λάκης Λαζόπουλος , Άννα Παναγιωτοπούλου

Σκηνικά: Μανώλης Παντελιδάκης

Κοστούμια:

Μουσική επιμέλεια: Σταμάτης Κραουνάκης

Ηθοποιοί: Λάκης Λαζόπουλος , Άννα Παναγιωτοπούλου , Μάρω Κοντού , Παύλος Χαϊκάλης , Υβόννη Μαλτέζου , Γιώργος Λέφας , Ζωή Ρηγοπούλου , Νατάσα Ασίκη , Σπύρος Κωνσταντινίδης (II) , Κώστας Ίτσιος


Σχόλια/Πλοκή:

Trivia: Το καλοκαίρι του 1987 όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος συσπειρώθηκε γύρω από τον Λάκη Λαζόπουλο για την παράσταση. Την 31η Ιουλίου 1987, μέρα πρεμιέρας, άντρες της εισαγγελείας Αθηνών έμπαιναν στο καμαρίνι του Λάκη Λαζόπουλου στο θέατρο και τον συνόδευαν στην Ασφάλεια εκεί όπου και κρατήθηκε όλη τη νύχτα.

Όταν η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου που έπαιζε στην παράσταση πήγε στην Ασφάλεια για να διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψη του Λαζόπουλου μαζί με άλλους συναδέλφους της, την συνέλαβαν και εκείνη, και άμεσα το γεγονός έλαβε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Όλα αυτά με αφορμή την παράσταση, όπου ο Λάκης Λαζόπουλος σατίριζε την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο.

"Να κάνεις δεξίωση και αυτό να λέγεται θεσμός της Δημοκρατίας και μετά εμείς πρέπει να το σεβαστούμε; Να μην γελάμε; Είναι δυνατόν να βλέπεις αυτές τις μουράκλες και να μην γελάς; Ποιος θεσμός θα σε κρατήσει; Δε σε κρατάει τίποτα!", ήταν το επίμαχο σημείο της παράστασης που είχε προκαλέσει την ενόχληση στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια.

Αυτό όμως που προκάλεσε την παρέμβαση των αρχών ήταν η ατάκα: "Κάθε βράδυ στις 3 του τηλεφωνεί (του Σαρτζετάκη, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνη την περίοδο) ο Ανδρέας Παπανδρέου και αφού του λέει τη φράση είσαι μαλ.κας, του το κλείνει". Η κατηγορία για τον Λαζόπουλο ήταν προσβολή του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη παρουσιάστηκε επίσης στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης παρόλο ότι ο Λάκης Λαζόπουλος την είχε σατιρίσει δίχως έλεος στο σχετικά κοντινό παρελθόν και εκείνη με την στάση της έδειξε πως δεν έχει θέματα κομπλεξισμού πάνω σε τέτοια ζητήματα

Μεγάλο πρεστίζ στην υπερασπιστική γραμμή του Λαζόπουλου έδωσε και η κατάθεση του Μάνου Χατζιδάκι, που είχε κάνει μια εξαιρετικά φορτισμένη δημόσια δήλωση: "Πρόκειται για την πιο αισχρή, ανελεύθερη πράξη της κυβερνήσεως, που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό. Φοβάμαι πως ο αυριανισμός γίνεται καθεστώς. Αγανάκτησα!".

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου η Προεδρία της Δημοκρατίας εκδίδει αιχμηρή ανακοίνωση σημειώνοντας ότι ο κ. Χρήστος Σαρτζετάκης έμαθε το ζήτημα από τις εφημερίδες και πως σε καμία περίπτωση δεν είχε απαιτήσει ή ζητήσει ο ίδιος την παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Τόσο ο Λάκης Λαζόπουλος όσο και η Άννα Παναγιωτοπούλου αθωώθηκαν από το δικαστήριο, ενώ εκείνη τη μέρα, πάνω από 1000 άτομα βρέθηκαν στο θέατρο.

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr