Ο εμίρης και ο κακομοίρης

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Ο εμίρης και ο κακομοίρης

Έτος: 1964

Πρεμιέρα: 19 Οκτωβρίου 1964

Διάρκεια: 98'

Είδος: Κωμωδία

Σκηνοθεσία: Ορέστης Λάσκος

Συγγραφέας: Κώστας Πρετεντέρης , Ασημάκης Γιαλαμάς

Σενάριο: Γιώργος Λαζαρίδης

Φωτογραφία: Γιάννης Πουλής

Μουσική σύνθεση: Κώστας Κλάββας

Εταιρία παραγωγής: Αφοί Ρουσσόπουλοι-Γ. Λαζαρίδης-Δ. Σαρρής-Κ. Ψαρράς Ε.Π.Ε.

Ηθοποιοί: Γιώργος Πάντζας , Ελένη Προκοπίου , Μίμης Φωτόπουλος , Κούλης Στολίγκας , Σταύρος Παράβας , Έφη Οικονόμου , Βαγγέλης Σειληνός , Άννα Καλουτά , Αλέκος Λειβαδίτης , Γιώργος Κάππης , Άρης Μαλλιαγρός , Βασίλης Μαυρομάτης , Νάσος Κεδράκας , Περικλής Χριστοφορίδης , Φραγκούλης Φραγκούλης , Κώστας Παπαχρήστος , Γιάννης Γκιωνάκης , Πέτρος Λάβδας , Μιχάλης Μεταξάς , Νέλλη Παππά , Χρήστος Πατρινός , Γιώργος Ρούσσης , Δημήτρης Βερώνης (II) , Λεωνίδας Ιωαννίδης , Γιάννης Βογιατζής (II) (τραγούδι) , Γιώργος Ζαμπέτας (μπουζούκι)

Περίληψη/Σχόλια: Ο εμίρης Αβδουραχμάν ο Α' του Κεϊμπούτ-Καμπίρ φτάνει ινκόγκνιτο στην Ελλάδα για διακοπές, αλλά και για να συναντήσει τον γιο του, πρίγκιπα Αμπντουλάχ, που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα συνεργάζεται με το Επαναστατικό Κίνημα της πατρίδας του για την ανατροπή του πατέρα του. Στο ξενοδοχείο Μον Παρνές, όπου θα καταλύσει ο εμίρης, η ελληνική εταιρεία Άρπα Κόλλα Φιλμ γυρίζει μια ταινία, κι ένας κομπάρσος, ο Ανδρέας, που υποδύεται έναν πλωτάρχη, γνωρίζεται με την κατά το ήμισυ Ελληνίδα κόρη του εμίρη, την Γκιουλινάρ, η οποία τον εκλαμβάνει ως αξιωματικό του ναυτικού, σταλμένο από την κυβέρνηση για να τη συνοδεύσει. Αλληλοερωτεύονται, βέβαια, αλλά η συνωνυμία του ψευτοπλωτάρχη μ’ έναν υποπλοίαρχο, τον οδηγεί στη φυλακή. Τρεις μήνες αργότερα, μετά την αποφυλάκισή του, ο φίλος του Φίφης οδηγεί τον Ανδρέα στο καμπαρέ Κεϊμπούτ-Καμίρ, που έχει ανοίξει στην Ελλάδα ο εμίρης Αβδουραχμάν, μετά την επικράτηση του Επαναστατικού Κινήματος στη χώρα του και την απώλεια της εξουσίας. Ο Ανδρέας ομολογεί την αλήθεια στην Γκιουλινάρ, που τον αγαπά πραγματικά και αδιαφορεί για το ότι είναι ένας φτωχός κομπάρσος.

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1964-1965 και έκοψε 395.654 εισιτήρια. Ήρθε στην 8η θέση σε 93 ταινίες.Πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου των Κώστα Πρετεντέρη και Ασημάκη Γιαλαμά.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr