Αντιγόνη Βαλάκου
Από retroDB
Ημερομηνία γέννησης: 1930
Ελληνικές τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχει παίξει:
| Article | Έτος | Κανάλι |
|---|---|---|
| Αθάνατες ιστορίες αγάπης: Άγγελος Σικελιανός-Εύα Σικελιανού | 1976|1976 | ΥΕΝΕΔ |
| Μικρογραφίες | 1987|1987 | ΕΤ1 |
| Ξένος ανάμεσά μας | 2005|2005 | ΑΝΤ1 |
| Οδός Πανεπιστημίου δεν υπάρχει | 1985|1985 | ΕΡΤ |
| Περί ανέμων και υδάτων | 2000|2000 | Mega |
Ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έχει παίξει:
| Article | Έτος |
|---|---|
| Όταν ξυπνά το παρελθόν | 1962 |
| Αθώα ή ένοχη | 1963 |
| Γκόλφω (1955) | 1955 |
| Δυο μάνες στο σταυρό του πόνου | 1962 |
| Η Ελληνίδα και ο έρωτας | 1962 |
| Η μοίρα γράφει την ιστορία | 1957 |
| Κρυστάλλω | 1959 |
| Ο δρόμος με τις ακακίες | 1954 |
| Ο μετανάστης | 1965 |
| Οι ουρανοί είναι δικοί μας | 1953 |
| Της τύχης τα γραμμένα | 1957 |
| Το αμαξάκι | 1957 |
| Το ευτυχισμένο πρόσωπο της Λεωνόρας | 1982 |
| Φλογέρα και αίμα | 1961 |
| Χαμένα όνειρα | 1961 |
Ελληνικές βιντεοταινίες στις οποίες έχει παίξει:
Θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει:
| Article | Έτος | Κανάλι |
|---|---|---|
| Η κυρά της θάλασσας | 1975 | ΕΙΡΤ |
| Νόρα | 1980 | ΕΡΤ |
| Οι θεατρίνοι | 1985 | ΕΡΤ2 |
| Πλέι Στρίντμπεργκ | 1988 | ΕΤ1 |
| Το φως του γκαζιού (1973) | 1973 | ΥΕΝΕΔ |
Εκπομπές στις οποίες συμμετείχε:
Τηλεπαιχνίδια τα οποία παρουσίαζε ή στα οποία συμμετείχε:
Μεταγλωττισμένες παραγωγές στις οποίες συμμετείχε:
Σχόλια: Η Αντιγόνη Βαλάκου είναι μια από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες της ελληνικής δραματικής σκηνής του θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου.
Γεννήθηκε το 1930 στη Καβάλα απ' όπου και πήγε στην Αθήνα το 1946. Στο χρόνο που σπούδαζε στις δύο τελευταίες γυμνασιακές τάξεις, φοίτησε παράλληλα στο "Θεατρικό Σπουδαστήριο" του Βασίλη Ρώτα. Ταυτόχρονα εμφανίζεται στη σκηνή με το θίασο του "Ρεαλιστικού Θεάτρου" του Αιμίλιου Βεάκη (1946) στο έργο Νυφιάτικο τραγούδι του Περγιάλη ως Τριανταφυλλιά. Συνεργάσθηκε στη συνέχεια με το θίασο της Κατερίνας και αργότερα με το θίασο Μανωλίδου - Αρώνη - Χατζίσκου (1951 - 1952) όπου και διακρίθηκε ως "ενζενί".
Τα επόμενα χρόνια προσλήφθηκε από το Εθνικό Θέατρο στο οποίο και υποδύθηκε πρωτεύοντες ρόλους στο "Χειμωνιάτικο παραμύθι" του Σαίξπηρ (ως Περντίτα), στο "Δρόμο του ποταμού" του Μόργκαν, στο "Άνθρωπος του διαβόλου" του Μπέρναρντ Σο και στη "Κουλόμπ" του Αρνούιγ (ως Κολόμπ). Το 1955 συνεργαζόμενη με το Θέατρο Εθνικού Κήπου υποδύθηκε την Οφηλία στον "Άμλετ" του Σαίξπηρ. Επανεμφανιζόμενη στο Εθνικό θέατρο συνέχισε τις θεατρικές της επιτυχίες ως "Μαίρη Γουώρεν" στη "Δοκιμασία" του Άρθουρ Μίλερ, στα "Στρατηγήματα εραστών" και ως Ισμήνη στην Αντιγόνη του Σοφοκλή (1956). Από το φθινόπωρο του έτους αυτού υπήρξε πρωταγωνίστρια του θιάσου Κώστα Μουσούρη διακρινόμενη ως "Άννα Φρανκ" στο ομώνυμο έργο.
Εκτός όμως του θεάτρου έλαβε μέρος και σε πολλές ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες όπως "Οι ουρανοί είναι δικοί μας", "Ο δρόμος με τις ακακίες", "Γκόλφω" κ.ά. (Πηγή: www.wikipedia.org)
Trivia: Το 1958 τιμήθηκε με το θεατρικό έπαθλο της Μαρίκας Κοτοπούλη.
Για αρκετά χρόνια υπήρξε καθηγήτρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.
Συζητήστε για τον/την ηθοποιό "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr