Νίκος Αντωνάκος

Από retroDB
Αναθεώρηση ως προς 12:27, 27 Νοεμβρίου 2011 από τον Nasos (συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ημερομηνία Γέννησης: 25 Μαίου 1942

Ημερομηνία Θανάτου: 3 Απριλίου 2009


Σειρές τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά 1992|1992 ΑΝΤ1
Κομμάτια και θρύψαλα (1989) 1989|1989 ΕΤ2
Ο δεύτερος άνθρωπος 1993|1993 ΕΤ1


Κινηματογραφικές ταινίες τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
Αγωνία 1969
Δεξιότερα της δεξιάς 1989
Η σκλάβα 1970
Ο Σταύρος είναι πονηρός 1970
Ο τάφος των εραστών 1968
Σε ικετεύω αγάπη μου 1970
Το ράλλυ του θανάτου 1968
Το σινεμά γυμνό 2010
Το τελευταίο αντίο (1969) 1969


Τηλεταινίες τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Βιντεοταινίες τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Θεατρικές παραστάσεις τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Τηλεπαιχνίδια τα οποία έχει σκηνοθετήσει:


Εκπομπές τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Επεισόδια σειρών μυθοπλασίας & εκπομπών τα οποία έχει σκηνοθετήσει:


Μεταγλωττισμένες παραγωγές τις οποίες έχει σκηνοθετήσει:


Σχόλια: Γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Εμφανίστηκε στα γράμματα με την ποιητική συλλογή «Τ' αστέρια δεν φάνηκαν». Ακολούθησε το μυθιστόρημα «Δεξιότερα της Δεξιάς», το οποίο και μετέφερε ο ίδιος στον κινηματογράφο, αποσπώντας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τα βραβεία ερμηνείας για τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση και τον Γιώργο Νινιό. Κατά τη διάρκεια της 7ετίας είχε γυρίσει και την ταινία «Το ράλι του θανάτου» (1968). Τελευταία είχε ολοκληρώσει το σενάριο της καινούργιας του ταινίας με τίτλο «Για πιάνο και ορχήστρα» καθώς και το ομότιτλο μυθιστόρημά του.

Έγραψε σενάρια για τον κινηματογράφο όπως τα: «Δεξιότερα της Δεξιάς», «Αγωνία» (1969), «Ο Σταύρος είναι πονηρός» (1970), «Το τελευταίο αντίο» (1969), «Μείνε κοντά μου αγαπημένε» (1968), «Μάρα η Τσιγγάνα» (1971), «Η θυρωρίνα» (1968), «Ερασιτεχνικό Θέατρο», «Αδελφοί Μανάκια» (1988), «Απολογία» (1972) κ.ά.

Για την τηλεόραση έγραψε και σκηνοθέτησε την τηλεοπτική εκπομπή «Τέχνη και Πολιτισμός», καθώς και τη θεατροποιημένη τριλογία «Η Ζωή, ο Ερωτας, ο Θάνατος» με τα μπαλέτα της Κένυας, και αφηγητή τον Μάνο Κατράκη. Την υπογραφή του φέρουν επίσης και εκπομπές όπως: «Η ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα», «Η Ερευνα», «Πορτρέτα Άσημων Ανθρώπων», «Άνθρωποι και Επαγγέλματα», τα σίριαλ «Δόκτορ Τικ», «Ο Δεύτερος Άνθρωπος» κ.ά.

Υπήρξε ανταποκριτής του «Ριζοσπάστη» στη Μεγάλη Βρετανία και συνέχισε ως αρθρογράφος στην ίδια εφημερίδα. Κείμενά του, κριτικές, διηγήματα δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες.

Διατέλεσε γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και μέλος του Δ.Σ. για περισσότερα από 10 χρόνια. Μέλος της Διοίκησης και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Σκηνοθετών FERA. Μέλος της Διοίκησης και του Εκτελεστικού Γραφείου της Διοίκησης της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Οπτικοακουστικά Μέσα FISTAV. Μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Το 2005 εξέδωσε από τα «Ελληνικά Γράμματα» το μυθιστόρημα «Η ακτή του Ραζλίφ». Ετοίμαζε και την έκδοση του τρίτου βιβλίου του «Ιστορίες της Κυριακής» (πολιτικά κείμενα -δύο τόμοι).

Trivia:

Συζητήστε για το/τη σκηνοθέτη "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr