Πικρό ψωμί

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Πικρό ψωμί

Έτος: 1951

Πρεμιέρα: 17 Δεκεμβρίου 1951

Διάρκεια: 85'

Είδος: Κοινωνική

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου

Σενάριο: Ίντα Χριστινάκη (διάλογοι & ιστορία) , Γρηγόρης Γρηγορίου (προσαρμογή κειμένου)

Φωτογραφία: Εμμανουήλ Τζανετής , Joseph Hepp

Σκηνικά: Μίμης Κεντάκας

Μουσική σύνθεση: Αργύρης Κουνάδης

Εταιρία παραγωγής: Ολύμπια Φιλμ

Ηθοποιοί: Ίντα Χριστινάκη (Λουίζα) , Γιώργος Νέζος , Ελένη Ζαφειρίου (Κα. Λυμπέρη) , Δήμος Σταρένιος (εργοδότης) , Παντελής Ζερβός (επιστάτης) , Κίμων Σπαθόπουλος , Μιχάλης Νικολόπουλος (Θανάσης Λυμπέρης) , Αλέκος Κουρής (Φωτάκης Λυμπέρης) , Άλκης Παππάς (Αντώνης Λυμπέρης) , Νίκος Παντελίδης (I) (άρχοντας) , Στρατής Φλώρος (Γιάγκος Λυμπέρης) , Γιώργος Σταυρακάκης , Σοφία Αρσένη , Γιώργος Μεσσάλας , Ανδρέας Λοχαϊτης , Μάνος Φαρατζιάν , Γιώργος Φούντας (Γιάγκος Λυμπέρης) , Ευγένιος Σπαθάρης (φωνή καλλιτέχνη, θεάτρου σκιών) , Γιώργος Σταυρακάκης

Περίληψη/Σχόλια: Ο οικοδόμος Λυμπέρης έχει τρεις γιους. Ο μεγαλύτερος, ο Αντώνης, είναι ανάπηρος κι από τα δυο του χέρια, που κόπηκαν από μια γερμανική χειροβομβίδα, και ανίκανος για οποιαδήποτε δουλειά. Ο δεύτερος είναι ο δύστροπος, απροσάρμοστος και οργισμένος Γιάγκος. Παράτησε το σχολείο, αλλά δεν βιάζεται να βρει δουλειά. Ο μικρότερος, ο Φωτάκης, είναι το μεγάλο στοίχημα της μάνας να βγάλει ένα γραμματισμένο παιδί. Ο ήδη άρρωστος πατέρας γλιστράει από ζάλη στο γιαπί και σκοτώνεται. Ο Γιάγκος έχει πάρει τη θέση του νεκρού πατέρα του στην οικοδομή, αλλά τα λεφτά δεν αρκούν για να χορτάσουν τα τέσσερα στόματα. Τα χέρια της μάνας παραλύουν από αρθριτικά, και ο μικρός Φωτάκης υποκύπτει στις πιέσεις του αδελφού του, εγκαταλείπει το σχολείο και πιάνει δουλειά κι αυτός στο γιαπί.

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1951-1952 και έκοψε 33.824 εισιτήρια. Ήρθε στην 12η θέση σε 15 ταινίες.

Προβλήθηκε ξανά στο "Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης" στις 19 Σεπτεμβρίου 1966, ξανά στις 5 Νοεμβρίου 1999 και πάλι ξανά στις 23 Νοεμβρίου 2005.

Προβλήθηκε, επίσης, μέσω της "Ταινιοθήκης Της Ελλάδος" στις 2 Δεκεμβρίου 2009.

Έγινε μία ακόμη προβολή στο "Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη" στις 4 Δεκεμβρίου 2010.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr