Η Γυφτοπούλα

Από retroDB
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Η γυφτοπούλα

Έτος: 1974

Τηλεοπτική Σειρά

Κανάλι: ΥΕΝΕΔ

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 4 Νοεμβρίου 1974

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 29 Σεπτεμβρίου 1975

Ημέρα προβολής: Δευτέρα

Κύκλοι επεισοδίων: 1

Αριθμός επεισοδίων: 48

Διάρκεια επεισοδίου: 45'

Είδος: Ιστορική

Μορφή εγγραφής ταινίας: Βίντεο

Παραγωγός: Δημήτρης Ποντίκας

Σκηνοθεσία: Παύλος Μάτεσις

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Σενάριο: Παύλος Μάτεσις

Μουσική σύνθεση: Γιάννης Μαρκόπουλος

Ηθοποιοί: Κατερίνα Αποστόλου (Αϊμά) , Νίκος Τζόγιας (Πλήθων Γεμιστός) , Γιάννης Λαμπρόπουλος (Μάχτος) , Ντόρα Σιμοπούλου (γύφτισσα) , Λάζος Τερζάς (γύφτος) , Νίκος Λυκομήτρος (Θεόδωρος) , Νικήτας Αστρινάκης (Βούγκος) , Νεφέλη Ορφανού (ηγουμένη) , Μαρία Αλκαίου (εφταλουτρού) , Ράνια Οικονομίδου (Παναγία) , Ντίνος Δουλγεράκης (Καντούνας) , Γιώργος Βασιλείου (I) , Ακτή Δρίνη (Πία) , Γιώργος Μπάρτης , Δημήτρης Βασματζής , Δώρα Λιτινάκη , Κατερίνα Παπαϊακώβου , Νίκος Φιλιππόπουλος

Περίληψη: "Η γυφτοπούλα" είναι το 3ο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Δημοσιεύτηκε σε συνέχειες επί μή- νες ολόκληρους στην εφημερίδα "Ακρόπολις" (21/4/1884-11/10/1884) και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το έργο διαδραματίζεται στον Μυστρά, παραμονές της Άλωσης της Πόλης.

Ηρωίδα του ιστορικού μυθιστορήματος είναι η Αϊμά, μια πριγκιποπούλα, που απήχθη από το παλάτι της Πόλης. Άλλοι χαρακτήρες του έργου είναι ο Γεώργιος Πλήθων Γεμιστός, ο Γεώργιος Σχολάριος, οι γύφτοι που μεγαλώνουν την Αϊμά, καθολικοί μοναχοί και ο γύφτος Μάχτος που την αγαπά. Η ηρωίδα διαφέρει, αν και "γυφτοπούλα", από τους υπόλοιπους γύφτους, γεγονός που αποδίδεται στην κληρονομικότητα της ευγενικής της καταγωγής. Μα και ο Μάχτος ξεχωρίζει ανάμεσα στους δικούς του, αλλά αυτό οφείλεται στον έρωτα που νιώθει για την Αϊμά. Η πλοκή του έργου στρέφεται γύρω από την αληθινή καταγωγή της Αϊμά, γύρω από τη σχέση της με τον Πλήθωνα αλλά και στο αν τελικά θα βρει ανταπόκριση το κρυφό πάθος που σιγοκαίει την ψυχή του Μάχτου...

Επαναλήψεις: 1976 (ΥΕΝΕΔ) , 1991 (ΕΤ2) , 1993 (Κρήτη TV) , 1996 (ΕΤ2)

Trivia: Από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα της σεζόν 1974-1975.

Η σειρά είναι ασπρόμαυρη.

Η σειρά προβλήθηκε σε επανάληψη από την ΥΕΝΕΔ / ΕΤ2 το 1976, το 1991 και το 1996. Συγκεκριμένα, το 1991, το 1ο επεισόδιο προβλήθηκε σε επανάληψη την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 1991 και η επανάληψη της σειράς ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 1991.

Η σειρά σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ. Είναι μάλιστα μία από τις παλαιότερες που σώζονται στο Αρχείο.

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr

Δύο αποσπάσματα από τη σειρά, στα οποία εμφανίζονται οι ηθοποιοί Κατερίνα Αποστόλου (Αϊμά), Νίκος Τζόγιας (Πλήθων Γεμιστός) και Γιάννης Λαμπρόπουλος (Μάχτος). (8:40-12:11)