Αναζητώντας την Βερενίκη

Από retroDB
Αναθεώρηση ως προς 21:36, 27 Οκτωβρίου 2015 από τον Nasos (Συζήτηση | συνεισφορές)
(διαφορά) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφορά) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφορά)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Αναζητώντας την Βερενίκη

Έτος: 1996

Τηλεοπτική Σειρά

Κανάλι: ΕΤ1

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 3 Νοεμβρίου 1998

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 2 Φεβρουαρίου 1999

Ημέρα προβολής: Τρίτη

Κύκλοι επεισοδίων: 1

Αριθμός επεισοδίων: 13

Διάρκεια επεισοδίου: 30'

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Φώτος Λαμπρινός , Άρης Φατούρος

Σενάριο: Φώτος Λαμπρινός , Γιώργος Γραμματικάκης

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Παπαδάκης (V)

Ηθοποιοί: Γιώργος Γραμματικάκης (παρουσιαστής) , Όλια Λαζαρίδου (η ίδια) , Zahi Hawaw (ο ίδιος) , Mahmoyd Sara (ο ίδιος) , Feyza Heikel (η ίδια) , Λέλα Μαραγκού (η ίδια) , Βασίλης Κάλφας (ο ίδιος) , Γιάννης Ηλιόπουλος (ο ίδιος) , Κορνήλιος Καστοριάδης (ο ίδιος) , George Efstathiou (ο ίδιος) , Ιωάννα Σιώτη (η ίδια) , Δημήτρης Νανόπουλος (ο ίδιος) , Σπύρος Τζαμαριάς (ο ίδιος) , Τομ Υψηλάντης (ο ίδιος) , Λεωνίδας Ρασβάνης (ο ίδιος) , Λευτέρης Οικονόμου (ο ίδιος) , Μπάμπης Σαββάκης (ο ίδιος) , Γιάννης Παπαμαστοράκης (ο ίδιος) , Stephen Hawking (ο ίδιος) , Χαϊνηδες (τραγούδι) , Λουδοβίκος των Ανωγείων (τραγούδι) , Βασιλική Τσικούδη (η ίδια) , Στράτος Στασινός (ο ίδιος) , Νίκος Ματσόπουλος (ο ίδιος) , Διονύσης Σιμόπουλος (ο ίδιος) , Φώτης Καφώτος (ο ίδιος) , Ναταλία Καραπαναγιώτη (η ίδια) , Ιωάννα Σεργιώτη (η ίδια) , Λέων Φρέρης (ο ίδιος) , Διονύσης Τσιχριτζής (ο ίδιος)

Περίληψη: "Μια φορά κι έναν καιρό, στο βασίλειο της Αιγύπτου, αυτό που ίδρυσαν οι Πτολεμαίοι μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ζούσε μια βασίλισσα που τη λέγανε Βερενίκη...". Είναι αλήθεια: Η Βερενίκη ήταν πραγματική βασίλισσα, γυναίκα του Πτολεμαίου του Γ'. Και ο μύθος με την κόμη της; Από την "Κόμη της Βερενίκης", το βιβλίο του Γιώργου Γραμματικάκη, ξεκίνησε η αναζήτηση χωρίς συγκεκριμένο προορισμό. Το ταξίδι που πραγματοποιεί η ελληνική σειρά των 13 ημίωρων επεισοδίων, που φέρει τον τίτλο "Αναζητώντας τη Βερενίκη" και προβάλλει η ΕΤ-1 στις 3.11 στις 22.30, ντύθηκε με το ένδυμα του ευρύτερου συμβολισμού. Αναζητά τα αιώνια ερωτήματα που βασανίζουν τον άνθρωπο: Ποια είναι η αρχή του Σύμπαντος, πώς γεννήθηκαν οι γαλαξίες, τα αστέρια, η ακτίνα φωτός; Γιατί, ενώ υπάρχουν εκατομμύρια αστέρια που λάμπουν και την ημέρα, η νύχτα ήταν και παραμένει σκοτεινή;. Ποιες οι αιτίες, που στο δικό μας πλανήτη γεννήθηκε η ζωή; Ποιο, τέλος, είναι το μεγαλοφυές λάθος της φύσης, που μας έκανε τόσο όμοιους και συγχρόνως τόσο διαφορετικούς; Και γιατί η ανθρώπινη ζωή, σε σχέση με τον απέραντο χρόνο του Σύμπαντος, είναι τόσο σύντομη; Στα επεισόδια της σειράς έγινε μια συνειδητή προσπάθεια να συνδυαστούν και τα δύο: Μύθος και επιστήμη.

Στη διάρκεια αυτής της αναζήτησης ο καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης πραγματοποιεί ένα μεγάλο ταξίδι, στο οποίο θα συναντήσει πολλούς επιστήμονες. Θα θέσει σ' αυτούς μια σειρά από ερωτήματα και θα αναζητήσει μαζί τους τις απαντήσεις. Στην Αίγυπτο θα μιλήσει με τους αρχαιολόγους Zahi Hawaw, Mahmoyd Sara, Feyza Heikel, την Λέλα Μαραγκού και τον καθηγητή Βασίλη Κάλφα. Στο Παρίσι με τον φυσικό Γιάννη Ηλιόπουλο και τον Κορνήλιο Καστοριάδη. Στην Οξφόρδη θα συναντήσει τον αστροφυσικό George Efstathiou και στο Δημοκρίτειο την Ιωάννα Σιώτη και τον Δημήτρη Νανόπουλο, ενώ στη Γενεύη θα αφήσει να τον ξεναγήσουν οι φυσικοί Σπύρος Τζαμαριάς και Τομ Υψηλάντης. Έπειτα, ο Γιώργος Γραμματικάκης θα συνεχίσει το ταξίδι του στην Πύλο και θα μιλήσει με τον καθηγητή Λεωνίδα Ρασβάνη και, μαζί με επιστήμονες από την Ανατολική και Δυτική Ευρώπη, θα μας εξηγήσουν το μεγαλεπήβολο πείραμα "Nestor", που θα αναζητήσει τα μυστικά των αστεριών, εκεί που δεν υπάρχουν: Στα βάθη της θάλασσας. Στην Κρήτη θα μιλήσει με τον Λευτέρη Οικονόμου, με τον Μπάμπη Σαββάκη και τον Γιάννη Παπαμαστοράκη. Και ενώ ο καθηγητής θα ταξιδεύει και θα μιλά με πολλά "αστέρια" της επιστήμης, θα επιστρέψει στην Κρήτη για να μιλήσει με τον "ήλιο" της εποχής μας, το Βρετανό καθηγητή Stefhen Hawking.

Ομως, με την ιστορία του Σύμπαντος δεν ασχολήθηκε μόνον η επιστήμη. Για τον κόσμο και τα μυστήρια που μας περιβάλλουν, από πολύ παλιά, μιλάνε και τα παραμύθια. Οι Χαϊνηδες, το κρητικό μουσικό συγκρότημα, μας τραγουδούν το παραμύθι του κόσμου, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων μας μιλά για τον ζωγράφο της αυγής και για τα χρώματα της αγάπης, τα παιδιά από το χωριό Βερενίκη της Ηπείρου, μαζί με την αστροφυσικό Βασιλική Τσικούδη, θα μας εξηγήσουν, γιατί το χωριό τους φέρει αυτό το όνομα και, τέλος, η ηθοποιός Ολια Λαζαρίδου θα αφηγηθεί το παραμύθι της Βερενίκης και θα απαγγείλει το ποίημα του Καλλίμαχου, που έχει για τίτλο "Βερενίκης κόμης".

Trivia: Η σειρά γυρίστηκε το 1996 και παρουσιάστηκε από τον προγραμματισμό ΕΡΤ στο πρόγραμμα 1997-1998. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε προβολή πριν από το 1998.


Τα επεισόδια της σειράς:


1. "Αναζητώντας την Βερενίκη: " (3 Νοεμβρίου 1998)

2. "Αναζητώντας την Βερενίκη: " (Νοέμβριος 1998)

3. "Αναζητώντας την Βερενίκη: Οι αρχαιολόγοι του σύμπαντος" (17 Νοεμβρίου 1998)

Ο Γιώργος Γραμματικάκης θα μας παρουσιάσει το επεισόδιο ""Οι Αρχαιολόγοι Του Σύμπαντος", που θα μας μεταφέρει αυτή τη φορά στο "Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών", στη Γενεύη. Εκεί, σε βάθος εκατό μέτρων από τη γη, γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα στον κόσμο: Επιταχύνονται σωματίδια με ταχύτητα του φωτός και συγκρούονται, σε μια προσπάθεια αναπαράστασης της "Μεγάλης Έκρηξης". Ο Γιώργος Γραμματικάκης μιλά με ειδικούς, όπως ο George Efstathiou από την Οξφόρδη, ο Ίωνας Σιώτης από το Δημόκριτο, για να αναζητήσει μαζί τους τα έγκατα της γης. Με λίγα λόγια οι...αρχαιολόγοι του σύμπαντος", με τις ψηφίδες των εκρήξεων προσπαθούν να αναπαραστήσουν τη στιγμή, κατά την οποία δημιουργήθηκε ο κόσμος.

4. "Αναζητώντας την Βερενίκη: " (Νοέμβριος 1998)

5. "Αναζητώντας την Βερενίκη: " (Δεκέμβριος 1998)

6. "Αναζητώντας την Βερενίκη: Το Ναυαρίνο, ο Νέστωρ και το νετρίνο" (15 Δεκεμβρίου 1998)

Η κάμερα θα βρεθεί ανοιχτά του Ναυαρίνου και στους πειραματισμούς για την ανίχνευση των ασύλληπτων νετρίνων σωματιδίων, που ταξιδεύοντας στο σύμπαν με την ταχύτητα του φωτός, διαπερνούν τη γη και "αναβλύζουν" από το βυθό της θάλασσας. Στον Γιώργο Γραμματικάκη μιλούν ο καθηγητής Λεωνίδας Ρεσβάνης, ο Ίων Σιώτης, διευθυντής του "Δημόκριτου" και ο κινηματογραφιστής Στράτος Στασινός.

7. "Αναζητώντας την Βερενίκη: " (Δεκέμβριος 1998)

8. "Αναζητώντας την Βερενίκη: " (Δεκέμβριος 1998)

9. "Αναζητώντας την Βερενίκη: " (5 Ιανουαρίου 1999)

Τον ήλιο αναζητά σήμερα η Βερενίκη. Ο Ήλιος, θεός άλλοτε στην αρχαία Αίγυπτο και αντικείμενο λατρείας σε πολλές κοσμογονίες, κέρδισε την κεντρική θέση στο πλανητικό σύστημα, από την εποχή του Κοπέρνικου και του Γαλιλαίου, εκθρονίζοντας τη γη και ανατρέποντας γεωκεντρικές αντιλήψεις των Πτολεμαίων, που παρέμειναν ακλόνητες για αιώνες. Πηγή του φωτός και της ζωής ο ήλιος, είναι για τη σύγχρονη φυσική ένα απλό άστρο μεσαίου μάλιστα μεγέθους, ανάμεσα στα δισεκατομμύρια άστρα του γαλαξία μας. Με ηλικία μερικών δισεκατομμυρίων χρόνων, αποτελεί ένα τεράστιο "θερμοπυρηνικό εργοστάσιο" που κάποτε θα εξαντλήσει τα πυρηνικά του καύσιμα και θα σβήσει. Στο επεισόδιο αυτό, ο Γιώργος Γραμματικάκης συνομιλεί με τον ελληνιστή καθηγητή του Πανεπιστημίου του Καΐρου Μαχμούτ Σακρ. Ο καθηγητής θα μας ξεναγήσει στον υπέροχο ναό του Ώρου στο Εντφού της Αιγύπτου. Για τον "πρωταγωνιστή" του επεισοδίου, τον Ήλιο, μιλούν ακόμη ο αστρονόμος του Αστεροσκοπείου Πεντέλης Νίκος Ματσόπουλος, ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, ο Γιάννης Παπαμαστοράκης, καθηγητής αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Φεϊζά Χέικελ, καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

10. "Αναζητώντας την Βερενίκη: Ζωή στον πλανήτη" (12 Ιανουαρίου 1999)

Ο Γιώργος Γραμματικάκης συνεχίζει να αναζητά την Βερενίκη και να συζητά με τον καθηγητή Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μπάμπη Σαββάκη και με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Φώτη Καφώτο. Θα μιλήσουν για το DNA και τον ήλιο! Χρωμοσώματα, γονίδια και μια σχετικά νέα επιστήμη, η γενετική, φαίνεται πως θα κυριαρχήσουν στον αιώνα που έρχεται.

11. "Αναζητώντας την Βερενίκη: " (Ιανουάριος 1999)

12. "Αναζητώντας την Βερενίκη: " (Ιανουάριος 1999)

13. "Αναζητώντας την Βερενίκη: Ο αιώνας της τεχνολογίας" (2 Φεβρουαρίου 1999)

"Ο Αιώνας Της Τεχνολογίας είναι το ενδιαφέρον θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί σήμερα η σειρά "Αναζητώντας τη Βερενίκη", που βασίζεται στο βιβλίο του Γιώργου Γραμματικάκη "Η κόμη της Βερενίκης". Θα παρακολουθήσουμε μια αναδρομή στην εξέλιξη της τεχνολογίας με έμφαση στον 20ό αιώνα, αλλά θα ακούσουμε και για τους φόβους και τις επιφυλάξεις των ειδικών για το μέλλον. Μιλούν ο καθηγητής και πρόεδρος του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) Κρήτης, Λευτέρης Οικονόμου, οι ερευνήτριες του ΙΤΕ Ναταλία Καραπαναγιώτη και Ιωάννα Σεργιώτη, οι καθηγητές Λέων Φρέρης, Γιάννης Παπαμαστοράκης και Διονύσης Τσιχριτζής και ο μεγάλος φυσικός Stephen Hawking.

(η λίστα επεισοδίων δεν έχει ολοκληρωθεί)


Μπορείτε να δείτε τα επεισόδια στο [www.ert-archives.gr]

Συζητήστε για την τηλεοπτική σειρά στο Retromaniax.gr