Άνθρωποι & ιστορίες

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η εκτυπώσιμη έκδοση δεν υποστηρίζεται πλέον και μπορεί να έχει σφάλματα μορφοποίησης. Παρακαλούμε ενημερώστε τους σελιδοδείκτες του περιηγητή σας και παρακαλούμε χρησιμοποιήστε εναλλακτικά την προεπιλεγμένη λειτουργία εκτύπωσης του περιηγητή σας.

Τίτλος τηλεοπτικής εκπομπής: Άνθρωποι & ιστορίες

Έτος: 2016

Τηλεοπτική Εκπομπή

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Κανάλι: ΕΡΤ2

Ημέρα/ημέρες προβολής: Τρίτη

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 15 Νοεμβρίου 2016

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 2017

Κύκλοι επεισοδίων: 1

Σκηνοθεσία: Πέτρος Τούμπης

Στοιχεία/Trivia: .


Λίστα επεισοδίων:


1. "Αίγυπτος, η άλλη πατρίδα" (15/11/2016) (Σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος)

Υπόθεση: Έλληνες Αιγυπτιώτες επισκέπτονται έπειτα από χρόνια τον τόπο όπου έζησαν, την Αλεξάνδρεια της Αίγυπτου, και ανακαλούν στη μνήμη τους βιώματα και εικόνες του παρελθόντος. Το ντοκιμαντέρ μάς ταξιδεύει στη συναρπαστική ιστορία του ελληνισμού της Αιγύπτου, στις σχέσεις των δύο λαών, στη συμβολή των Ελλήνων στην αιγυπτιακή οικονομία και τη σχέση, ήδη από την αρχαιότητα, ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς, τον ελληνικό και τον αιγυπτιακό.

Χ. "Εγώ... το πρόβλημα" (29/11/2016) (Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μάρκου)

Υπόθεση: Στα τέλη του '90 το κοινωνικό φαινόμενο των "παιδιών των φαναριών", είχε πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Παιδιά, κυρίως Ρομά αλβανικής καταγωγής, με τη συγκατάθεση των γονιών τους, και σε αρκετές περιπτώσεις, ύστερα από αγοραπωλησία, οδηγούνταν στην οργανωμένη επαιτεία από κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος. Έπειτα από στοχευμένες επιχειρήσεις της αστυνομίας, πολλά απ’ αυτά τα παιδιά βρέθηκαν σε κοινωνικά ιδρύματα σε μία προσπάθεια να ενταχθούν.

Χ. "Ο τερματισμός" (31/1/2017) (Σκηνοθεσία: Ελιάνας Αμπραβανέλ)

Υπόθεση: Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις ζωές τριών ασπρομάλληδων μαραθωνοδρόμων που δεν βιάζονται να τερματίσουν: του Ιδομενέα από την Κρήτη, του Αντώνη από την Εράτυρα Κοζάνης και του Στέλιου εκ των γηραιότερων μαραθωνοδρόμων της Ελλάδας.

Χ. "Γεγονότα στη Φώκαια 1914" (7/2/2017) (Σκηνοθεσία: Ανιές Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης)

Υπόθεση: Το 1913-1914 ο Γάλλος Φελίξ Σαρτιό, μηχανικός και ερασιτέχνης αρχαιολόγος, πραγματοποιεί ανασκαφές στην Παλαιά Φώκαια της Μικράς Ασίας, αναζητώντας την αρχαία μητρόπολη της Μασσαλίας. Τον Ιούνιο του 1914 γίνεται μάρτυρας μιας παραστρατιωτικής επιχείρησης που είχε ως αποτέλεσμα το διωγμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τις εστίες τους, ενώ μαζί με Γάλλους συνεργάτες του και με κίνδυνο της ζωής τους, καταφέρνουν να σώσουν και να φυγαδεύσουν αρκετούς Έλληνες.

Χ. "Στην άκρη του Αιγαίου-Καστελλόριζο" (21/2/2017) (Σκηνοθεσία: Άγγελου Κοβότσος, Ειρήνη Σαρίογλου)

Υπόθεση: Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιεί μια αναδρομή στην πολυτάραχη ιστορία της μικρής νησιωτικής κοινότητας του ακριτικού Καστελλόριζου, της αρχαίας Μεγίστης, αποτυπώνοντας τα βασικά ιστορικά γεγονότα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι την ενσωμάτωση στην Ελλάδα, το 1948.

Χ. Α)"Ο τυφλός ψαράς" (28/2/2017) (Σκηνοθεσία: Στρατής Βογιατζής, Θέκλα Μαλάμου)

Υπόθεση: Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε τη ζωή του Γιάννη Κουκούμιαλου, ενός ψαρά από την Λαγκάδα της Χίου, που όντας τυφλός και χωρίς χέρι, ψαρεύει στη θάλασσα τα τελευταία 70 χρόνια της ζωής του. Ο Γιάννης Κουκούμιαλος έχασε την όραση και το χέρι του, στην ηλικία των έντεκα χρόνων από εναπομείνουσα νάρκη του πολέμου του 1940. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποσπώντας, το βραβείο κοινού της διοργάνωσης. Είναι το πρώτο από τη σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο "Ξεχωριστοί άνθρωποι", κομμάτι της εργασίας του Caravan Project και της πολιτιστικής δράσης "Ένας Άλλος Κόσμος Είναι Εδώ".

Β)"Το χρυσό δάσος" (28/2/2017) (Σκηνοθεσία: Στρατής Βογιατζής, Θέκλα Μαλάμου)

Υπόθεση: Ο Γιώργος Καλύβας είναι ένας γεωργός που δεν έκανε οικογένεια αλλά έκανε δέντρα, που λάτρεψε την πατρογονική του γη και ζει μόνος του μέσα στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών, καλλιεργώντας με αφοσίωση τις καρυδιές του, τις καστανιές του και φροντίζοντας τα μελίσσια του. Η μοίρα του Γιώργου είναι αλληλένδετη με τη μοίρα του δάσους, το οποίο κινδυνεύει λόγω του ορυκτού πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφος του. Η πρόθεση μιας πολυεθνικής να κατασκευάσει ένα ορυχείο χρυσού μέσα στο δάσος των Σκουριών, μερικά μέτρα από το κτήμα του του Γιώργου, έχει δημιουργήσει μια άνιση μάχη και έχει πολλαπλασιάσει γι' αυτόν το μέγεθος της μοναξιάς και της απόγνωσης.

Χ. "The Tree I Dreamt" (28/3/2017) (Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αλχατζίδης)

Υπόθεση: Το ντοκιμαντέρ, αποτελεί μια περιήγηση στην πολυτάραχη ιστορία των Ελλήνων του Πόντου. Μέσα από προσωπικές αφηγήσεις και πολύτιμα πλάνα αρχείου, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τη διαδοχή τεσσάρων υποχρεωτικών εκπατρισμών κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα των απογόνων των αρχαίων κατοίκων της περιοχής του Πόντου στη Βόρεια Τουρκία. Από τον πρώτο σταθμό τους στην Κριμαϊκή Χερσόνησο και τη Γεωργία ώς το τελικό τους ταξίδι στην Ελλάδα αμέσως μετά την κατάρρευση της πρώην ΕΣΣΔ.

Χ. "Bref" (4/4/2017) (Σκηνοθεσία: Χριστίνα Πιτούλη)

Υπόθεση: Γυναίκες αλλά και άνδρες από την Αφρική, μετανάστες στην Ισπανία, μιλούν για το πανάρχαιο έθιμο του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ενώ μέσα από τις εξομολογήσεις τους αποκαλύπτεται η σύγκρουση της παράδοσης ενός παλιού κόσμου με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μία νέα παγκόσμια κοινότητα.

Χ. "Food for Love" (11/4/2017) (Σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου)

Υπόθεση: Φαγητό αντί αγάπης! Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τρεις, από τις πολλές Ελληνίδες μητέρες, οι οποίες εκφράζουν την αγάπη τους στα παιδιά τους που σπουδάζουν μακριά από την οικογενειακή εστία, ακόμη και στο εξωτερικό, μέσα σε δέματα και τάπερ με φροντισμένο σπιτικό φαγητό.

Χ. "Yusef’s Song" (24/4/2017) (Σκηνοθεσία: Κώστας Πλιάκος)

Υπόθεση: Ένα ντοκιμαντέρ που επιχειρεί μέσα από τα μάτια του Γιούσεφ να ξεδιπλώσει το όραμα των νέων ανθρώπων στη Λιβύη για τη χώρα τους, αμέσως μετά την επανάσταση και την ανατροπή του Καντάφι, το 2011. Ο Γιούσεφ, ένας 25χρονος νέος που μένει στη Βεγγάζη και συμμετείχε στην επανάσταση, είναι ράπερ. Και μάλιστα ο πιο γνωστός και πολυτραγουδισμένος ράπερ της Λιβύης. Έγραψε τα τραγούδια της επανάστασης και η φήμη του έχει εξαπλωθεί σε όλο το Μαγκρέμπ.

Χ. "Metamorphoses" (1/5/2017) (Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Ευθυµίου)

Υπόθεση: Καταξιωμένοι σολίστες της κλασικής μουσικής συναντώνται και συμπράττουν σε μουσικά ensemble στα γραφικά σοκάκια και στο βυζαντινό κάστρο του Μολύβου κάθε καλοκαίρι στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.

Χ. "Ρυθμοί και ρίμες" (8/5/2017) (Σκηνοθεσία: Νίκος Σκαρέντζος)

Υπόθεση: Το ντοκιμαντέρ είναι μία καταγραφή της ελληνικής Ηip Ηop σκηνής. Χωρίζεται σε 12 θεματολογικά κεφάλαια και παρουσιάζει το χρονικό του Ηip Ηop στη χώρα μας από το ξεκίνημά του τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα, με όλα τα στοιχεία που αυτό περιέχει, όπως τα DJing, MCing, Graffiti, Βreakdance και Beatbox. Κάθε κεφάλαιο ξεκινάει με μονόλεπτα animation που όλα μαζί αποτελούν μία μικρού μήκους ταινία και δραματοποιημένα αποσπάσματα της ζωής μιας παρέας νέων, Ελλήνων και μεταναστών, που ζουν στην Αθήνα και προσπαθούν να κερδίσουν μία θέση στο ελληνικό Ηip Ηop.

Χ. "Όλοι στο βουνό" (15/5/2017) (Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Παπαηλιού)

Υπόθεση: Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται σε μία οικογενειακή ιστορία της ηθοποιού Έφης Παπαθεοδώρου. Βασισμένη στα ημερολόγια του γιατρού-αγωνιστή Θάνου Παπαθεοδώρου και της γυναίκας του Πόπης, στα τραγικά και δύσκολα χρόνια της Κατοχής και του απελευθερωτικού αγώνα, το ντοκιμαντέρ είναι ένα ταξίδι, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μία περιήγηση στο παρελθόν του γιατρού του ΕΛΑΣ, που το 1943-1944 ήταν μαζί με τους αντάρτες στα βουνά στη δυτική Στερεά Ελλάδα, και στο παρόν της οικογένειας και των τριών θυγατέρων που θυμούνται…

Χ. "Λαούτο ηλεκτρικό" (22/5/2017) (Σκηνοθεσία: Βασίλης Δημητριάδης, Μιχάλης Γερανιός)

Υπόθεση: Το 2015 ο Δημήτρης Σιδερής σχεδίασε και κατασκεύασε ένα νέο, πρωτότυπο όργανο: το ηλεκτρικό λαούτο. Εξαιρετικά ανήσυχος καλλιτέχνης πειραματίζεται στον ήχο του οργάνου που δημιούργησε, σε διαφορετικές συνθήκες περιβάλλοντος. Με μία παρέα φίλων, επαγγελματιών του ήχου και της εικόνας, επιχειρούν μια σειρά ηχογραφήσεων αυτοσχεδιαστικής μουσικής σε μέρη με ιδιαίτερη ακουστική, αρχιτεκτονική δομή και ιστορία που καταλήγουν σε μια ολοκληρωμένη μουσική παραγωγή. Το εξαιρετικό ακουστικό αυτό πείραμα στην Κρήτη, κινηματογραφείται…

Χ. "722 ΤΜΧ (ΤΑΓΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ)" (29/5/2017) (Σκηνοθεσία: Γιάννης Κουφονίκος)

Υπόθεση: Τον Ιούνιο του 2016, ο Άγγλος φοιτητής Christy Kelly επισκέφτηκε την πόλη της Αλεξάνδρειας στη Βόρεια Ελλάδα και το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Ανοικτού Τύπου. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τις εμπειρίες του από την επαφή του με τους υπεύθυνους της λειτουργίας του Κέντρου και, φυσικά, από τη συνάντησή του με τους πρόσφυγες. Οι ΜΚΟπου δρουν στο στρατόπεδο και ιδιαίτερα η συμβολή του Ελληνικού Στρατού στη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας, του άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Χ. "Μέρες της λίμνης" (5/6/2017) (Σκηνοθεσία: Πανδώρα Μουρίκη)

Υπόθεση: Το ντοκιμαντέρ, που τιμήθηκε με το Βραβείο της WWF "Άνθρωπος και περιβάλλον" στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2017, ακολουθεί τον Παναγιώτη Χατζηγιαννίδη, φύλακα στον Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης, κατά τη διάρκεια ενός έτους. Ο κ. Χατζηγιαννίδης μιλάει με βαθιά και άδολη αγάπη για τον κόσμο του, τη λίμνη, το νερό, τα πουλιά, τα ψάρια, τα φυτά και τα δέντρα, τους ανθρώπους, τη μικρή τους κοινωνία και τον αέναο κύκλο των εποχών που συνθέτουν την ίδια τη ζωή μας.

Χ. "Αλέξανδρος Βέλιος: Η τελευταία απόφαση" (12/6/2017) (Σκηνοθεσία: Αντώνης Τολάκης)

Υπόθεση: Αντιμέτωπος μ' έναν θάνατο αναπότρεπτο, ο Αλέξανδρος Βέλιος δεν τρέφει καμιά ελπίδα για τη ζωή. Δεν πιστεύει στο Θεό, ούτε προσδοκά κάποιο θαύμα. Διευθετεί την κηδεία του, αποχαιρετά γνωστούς, φίλους, τη σύζυγό του, τα παιδιά του. Η ταινία του καταγράφει τις δύο τελευταίες ημέρες της ζωής του δημοσιογράφου που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, επιλέγοντας να βάλει ο ίδιος τέλος στη ζωή του με ευθανασία.

(η λίστα επεισοδίων δεν έχει ολοκληρωθεί)



Παρουσιαστές: Μαρία Κουφοπούλου

Συζητήστε για την τηλεοπτική εκπομπή στο Retromaniax.gr